Η διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός ανθρώπου ξεκινάει από την μικρή παιδική ηλικία και αφορά μια συνεχή προσπάθεια και ευθύνη κατά κύριο λόγο των γονιών.

Μια ομαλή και υγιής οικογενειακή κατάσταση, στην οποία το παιδί νιώθει όμορφα, άνετα και έχει σωστά παραδείγματα, παίζει καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού και μελλοντικού ενήλικα.

Όλοι (θα έπρεπε να) γνωρίζουμε ότι τα παιδιά συνήθως δεν κάνουν αυτά που τους λέμε, αλλά κάνουν πάντα αυτό που βλέπουν εμάς να κάνουμε. Η συμπεριφορά του κάθε γονιού είναι το αρχικό πρότυπο ενός παιδιού και πάντα θα πρέπει όσα προσπαθούμε να τους μάθουμε με λόγια να είναι πράγματα τα οποία τους δείχνουμε και με τις δικές μας πράξεις. Δεν μπορείς, για παράδειγμα, να λες στο παιδί σου να μη μιλάει άσχημα κι εσύ μπροστά του να κράζεις κόσμο και να εκφράζεσαι ασυνείδητα.

Παρακάτω θα δούμε 10 σωστές συνήθειες, που αν τις διδάξουμε από νωρίς στα παιδιά μας, μπορούμε να διασφαλίσουμε μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή για εκείνα στο μέλλον.

1. Καθαριότητα

Όχι μόνο γιατί είναι μισή αρχοντιά, αλλά γιατί το να έχει κάποιος κάποιες βασικές συνήθειες καθαριότητας έχει θετικές συνέπειες τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική του υγεία. Μαθαίνουμε στα παιδιά από νωρίς να πλένουν τα χέρια τους όταν χρησιμοποιούν την τουαλέτα, πριν καθήσουν να φάνε, όταν επιστρέφουν σπίτι, πριν πάνε για ύπνο. Στη συνέχεια προσπαθούμε να τα εξοικιώσουμε και με το πλύσιμο και την υγιεινή των δοντιών.

2. Υγιεινή διατροφή

Ξεκινώντας από το πρωινό, που είναι το σημαντικότερο γεύμα της μέρας, το παιδί πρέπει να μάθει τη σημασία του να τρέφεται σωστά. Κι επειδή πολλές φορές αυτό μπορεί να χρειάζεται λίγη παραπάνω προσπάθεια από την πλευρά των γονιών, μια λύση που συνήθως πετυχαίνει είναι να κάνουμε το φαγητό τους πιο ελκυστικό στα μάτια τους. Αποφεύγουμε τις ετοιματζίδικες τροφές και όσες έχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, προσπαθώντας ταυτόχρονα να δώσουμε στο παιδί να καταλάβει γιατί πρέπει να κάνει υγιεινές επιλογές.

3. Καλός ύπνος

Δεν χρειάζεται να πούμε πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για τον καθένα μας, πόσο μάλλον για τα παιδιά. Φροντίζουμε λοιπόν να διατηρήσουμε ένα συγκεκριμένο ωράριο που το παιδί θα πρέπει να μάθει να πηγαίνει να ξεκουράζεται. Ένα άτακτο πρόγραμμα ύπνου πολλές φορές είναι η αιτία το παιδί να έχει εκνευρισμό και ασταθή διάθεση.

4. Φυσικές δραστηριότητες

Πέρα απο τις σωστές διατροφικές συνήθειες, κάτι άλλο εξίσου σημαντικό που θα πρέπει να συνηθίσουν τα παιδιά μας είναι οι φυσικές δραστηριότητες. Να βγαίνουν έξω στη φύση, να κινούνται, να κάνουν ποδήλατο, να παίζουν με άλλα παιδάκια στο πάρκο. Αυτά θα τους δίνουν ενέργεια, ζωντάνια και πιο ευχάριστη διάθεση.

5. Ώρες της οικογένειας

Ένα από τα χαρακτηριστικά μιας δεμένης οικογένειας είναι ότι τα μέλη της περνάνε χρόνο κάνοντας πράγματα όλοι μαζί, γεγονός που έχει καταλυτικά θετική επίδραση στο παιδί όσο μεγαλώνει. Η ώρα του φαγητού είναι, για παράδειγμα, μια ευκαιρία όλη η οικογένεια να βρίσκεται μαζί. Οι οικογενειακοί δεσμοί, καθώς και ο ποιοτικός χρόνος που περνάνε τα παιδιά με τους γονείς τους, συμβάλλουν στην καλύτερη ψυχική και πνευματική τους ισορροπία.

6. Τακτοποίηση δωματίου

Όσοι έχουμε μικρά παιδιά γνωρίζουμε πόσο αρέσκονται στο να σκορπάνε τα παιχνίδια τους σε όλο το σπίτι και να παίζουν μέσα σε αυτό τον χαμό χωρίς κανένα πρόβλημα. Επίσης ξέρουμε ότι συνήθως το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χαμού θα το μαζέψουμε εμείς.

Είναι ιδιαίτερης σημασίας να συνηθίσουν τα παιδιά μας να συμμαζεύουν τα πράγματά τους, να τακτοποιούν τον χώρο τους και σιγά-σιγά να τον θέλουν τακτοποιημένο. Όχι για να βοηθούν εμάς, αλλά γιατί είναι μια συνήθεια που μεγαλώνοντας θα εκτιμήσουν και αυτά και οι γύρω τους. Άλλωστε ένας τακτοποιημένος χώρος μας δημιουργεί ηρεμία, καλύτερη διάθεση και ενισχύει την δημιουργικότητα.

7. Διάβασμα βιβλίων

Το διάβασμα βιβλίων είναι μια εξαιρετικά καλή συνήθεια να αποκτήσουν τα παιδιά μας. Βοηθάει σημαντικά, όχι μόνο στο να εξοικειωθεί το παιδί και να μάθει καλύτερα την ελληνική γλώσσα, αλλά ενισχύει και τη φαντασία και την δημιουργικότητά του. Επίσης μέσα από (τα σωστά) παραμύθια και ιστορίες μπορούμε να περάσουμε στα παιδιά πρότυπα συμπεριφοράς και αξίες, με έναν τρόπο που θα τους εντυπωθούν πιο εύκολα και ευχάριστα.  Μπορούμε να ορίσουμε κάποια ώρα της ημέρας ή πριν τον βραδινό ύπνο, την οποία θα αφιερώνουμε στο διάβασμα.

8. Αξία του μοιράζεσθαι

Τα περισσότερα παιδιά δυσκολεύονται να μοιράζονται τα πράγματά τους με τα αδέρφια τους ή άλλα παιδάκια. Το να διεκδικεί κάποιος ή να προστατεύει, ας πούμε, αυτά που του ανήκουν δεν είναι κακό, όμως είναι εξίσου σημαντικό να δώσουμε στα παιδιά μας να καταλάβουν την αξία του να μοιράζονται και συνεπώς να νοιάζονται για τους άλλους. Πέρα από τα χειροπιαστά πράγματα, η συνήθεια του να μοιράζεσθαι επεκτείνεται και στα συναισθήματα.

9. Καλοί τρόποι

Πραγματικά χρειάζεται να εξηγήσω γιατί πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας από μικρά να έχουν καλούς τρόπους; Να μιλάνε με ευγένεια, να λένε «ευχαριστώ», «παρακαλώ», «συγνώμη»; Να μάθουν να ακούνε, να μετράνε τα λόγια τους, να μην βρίζουν, να μην λένε ψέματα; Η μεγαλύτερη ευθύνη όλων των γονιών είναι να διαμορφώσουμε σωστούς ανθρώπους.

10. Θετικότητα

Έρευνες έχουν δείξει ότι, όπως οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά ωφελούνται αισθητά από την συνήθεια θετικής σκέψης και την πρόσληψη θετικών συναισθημάτων. Είναι τεράστιας σημασίας για την διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός παιδιού να το βοηθάμε να έχει μια υγιή αυτοεκτίμηση, να μην βλέπει με αρνητικότητα τις καταστάσεις γύρω του και να το κάνουμε ως γονείς να νιώθει αγαπητό, μοναδικό και ικανό με όποιες ιδιαιτερότητες κι αν έχει.

Κοινοποιήστε
Άννα-Μαρία Κέκια
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.