Ζώντας στην εποχή της τεχνολογίας και της εικόνας τα παιδιά σήμερα έρχονται από πολύ μικρή ηλικία σε επαφή με τα διάφορα ηλεκτρονικά μέσα. Η τεχνολογία από μόνη της φυσικά δεν είναι απαραίτητα κακή, αφού μπορεί να είναι μέσο ψυχαγωγίας ή εκπαίδευσης. Δυστυχώς όμως η χρήση που γίνεται είναι συχνά αλόγιστη, κατά κύριο λόγο από εμάς τους ενηλίκους, γεγονός που έχει εμφανώς αρνητικές συνέπειες τόσο σε εμάς, όσο και στα παιδιά μας.
Η νέα γενιά χαρακτηρίζεται από έναν πραγματικό εθισμό στις οθόνες.
Όλοι οι γονείς (θα έπρεπε να) γνωρίζουμε ότι κάθετί που κάνουμε καθοδηγεί άμεσα την συμπεριφορά των παιδιών μας. Τα παιδιά μιμούνται τις κινήσεις και τις συνήθειές μας, καθώς θεωρούν ότι αφού το κάνουμε εμείς, έτσι είναι και το σωστό. Όταν λοιπόν βλέπουν εμάς να ασχολούμαστε ατελείωτες ώρες με τον υπολογιστή ή το κινητό, αντιλαμβάνονται ότι αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, που δεν υπάρχει πρόβλημα να το κάνουν κι εκείνα.
Κι εδώ ακριβώς είναι τελικά το πρόβλημα. Η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών παιδιών έχουν χάσει κάθε επαφή με το πραγματικό παιχνίδι, το παιχνίδι έξω στη φύση, το παιχνίδι που ακονίζει τη φαντασία και την δημιουργικότητά τους.
Έρευνες παγκοσμίως έχουν δείξει ότι τα παιδιά που ασχολούνται πολλές ώρες καθημερινά με τα ηλεκτρονικά μέσα εμφανίζουν τα εξής χαρακτηριστικά:
τείνουν να είναι πιο νευρικά, επιθετικά και πιο εσωστρεφή
έχουν μειωμένη αποδοτικότητα στο σχολείο και εμφανίζουν αυξημένη διάσπαση προσοχής
τείνουν να έχουν προβλήματα κοινωνικοποίησης και να απομακρύνονται συναισθηματικά από τους φίλους και την οικογένεια
ενδέχεται πιο εύκολα να παρουσιάσουν εθισμό προς την χρήση αυτών των μέσων και άγχος λόγω της έλλειψής τους
ενδέχεται να εμφανίσουν προβλήματα στην όραση, πονοκεφάλους και διαταραχές ύπνου και προγράμματος διατροφής
παρεμποδίζεται η φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου τους και είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνιση παχυσαρκίας
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς
Για να προστατέψουμε τα παιδιά μας από τις βλαβερές συνέπειες της αλόγιστης χρήσης των μέσων της τεχνολογίας, θα πρέπει να φροντίσουμε για μια υγιή και ισορροπημένη χρήση τους, ταυτόχρονα με μια σωστή ενημέρωση. Και φυσικά όλα ξεκινούν από εμάς τους ίδιους, αφού όπως είπαμε αποτελούμε το πρώτο και μεγαλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά μας.
-
Να περνάμε περισσότερο χρόνο μαζί τους κάνοντας διάφορες δραστηριότητες αποφεύγοντας να μας βλέπουν πολύ μπροστά από μια οθόνη.
-
Να θέσουμε ενα πρόγραμμα για το ποιές ώρες και για πόσο θα μπορούν να βλέπουν κάποια ταινία ή να παίζουν κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι.
-
Να αποφεύγουμε την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών την ώρα του ύπνου ή του φαγητού.
-
Να τα ωθούμε σε εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως τα εκπαιδευτικά παιχνίδια, το παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο, τον αθλητισμό ή τον χορό.
-
Να μην αφήνουμε τα παιδιά να χρησιμοποιούν μόνα τους τον υπολογιστή ή το κινητό και να ελέγχουμε την διαδικτυακή δραστηριότητά τους.