Ο ντροπαλός άνθρωπος. Η συστολή του ντροπαλού ανθρώπου εκφράζεται σε αρκετούς τομείς της ζωής του, αν όχι σε όλους, όπως στον εργασιακό του χώρο, στην συναναστροφή του με άλλα άτομα κ.α. Συνήθως δεν έχει πολλούς φίλους. Αισθάνεται αμήχανα, άβολα όταν βρίσκεται ανάμεσα σε πολύ κόσμο. Βέβαια, όταν συναλλάσσεται με τους οικείους του, αυτό το χαρακτηριστικό του δεν είναι ιδιαίτερα εμφανές, έως και καθόλου. Οι μεγαλύτεροι φόβοι του είναι αυτός της απόρριψης και κυρίως ο φόβος της έκθεσης.
Οι ρίζες αυτής της συμπεριφοράς, πολλές φορές, πηγάζουν και από την παιδική ηλικία. Έρευνες έχουν διαπιστώσει πως υπερπροστατευτικοί και ελεγκτικοί γονείς διαμορφώνουν παιδιά ανήσυχα και ανασφαλή.
Δεν θα εστιάσουμε, ωστόσο, στους αιτιολογικούς παράγοντες της ντροπαλότητας. Το θέμα είναι πλέον πως μπορούμε να διαχειριζόμαστε αυτό το χαρακτηριστικό! Θέλει εξάσκηση. Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία.
Δεν μπορούμε να αποκτήσουμε κάτι επειδή απλά το θέλουμε. Χρειάζεται και να το αξίζουμε. Και πότε το αξίζουμε; Όταν δουλεύουμε πραγματικά γι’ αυτό!
Ας θυμηθούμε το αγγελάκι και το διαβολάκι που χρησιμοποιούνται συχνά στις ταινίες και που υποδηλώνουν τον «σωστό» και τον «λανθασμένο» τρόπο συμπεριφοράς. Ας υποθέσουμε ότι το αγγελάκι σηματοδοτεί την προσπάθεια μας προς την κοινωνικότητα και το διαβολάκι την αποτροπή προς αυτήν και την στασιμότητα.
Το διαβολάκι θα κάνει τα πάντα για να μην βγούμε από την ζώνη άνεσης μας. Θα επιχειρεί να μας σταματά κάθε, μα κάθε, φορά. Αντίθετα, το αγγελάκι θα μας υπενθυμίζει να κάνουμε κάθε μέρα ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα για να πετύχουμε τον νέο στόχο μας. Να σπάμε λίγο τις συνήθειες μας, σε βαθμό που δεν κακοποιούμε τον εαυτό μας φυσικά.
Μεγάλη προσοχή εδώ. Στην προσπάθεια μας αυτή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο νους μας να βρει πάλι δικαιολογίες για να μην πάμε, για παράδειγμα, στην νέα εβδομαδιαία μας ενασχόληση και να γλιστρήσουμε πάλι, πολύ εύκολα, στην παλιά μας συνήθεια. Καλό θα ήταν να μην το επιτρέψουμε, εφόσον έχουμε πάρει απόφαση να μην αλλάξουμε κατεύθυνση.
Η επικοινωνιακή δεξιότητα δημιουργεί σύνδεση. Με την επικοινωνία κερδίζουμε ανθρώπους, δημιουργούμε φιλίες, διεκδικούμε πράγματα για τον εαυτό μας και μπορούμε να διαπραγματευτούμε ευκολότερα και αποτελεσματικότερα στον επαγγελματικό μας τομέα.
Η επικοινωνία είναι ζωτική ανάγκη και μας υποστηρίζει παντού. Όσο νωρίτερα το αντιληφθούμε και συμφιλιωθούμε με αυτό, τόσο το καλύτερο, πραγματικά!