Ποια είναι τα δικά σας κριτήρια για να επιλέξετε τον προορισμό για ένα ταξίδι σας; Τι σας ενδιαφέρει περισσότερο; Τα αξιοθέατα; Οι φυσικές ομορφιές; Το τοπικό κλίμα; Οι χώροι αναψυχής; Η νυχτερινή ζωή; Οι γαστρονομικές προτάσεις; Σε κάθε περίπτωση οι περισσότερες πόλεις-προορισμοί σε διάφορες χώρες του κόσμου προσφέρουν έναν συνδυασμό των παραπάνω, που τις καθιστούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

Τα τελευταία χρόνια όμως φαίνεται πως οι τουρίστες προτιμούν όλο και περισσότερο προορισμούς με πιο εναλλακτικές και «υγιεινές» παροχές. Γνωρίζοντας αυτή την τάση η ιστοσελίδα TravelSupermarket πραγματοποίησε μια έρευνα αναζητώντας τις πιο υγιεινές πόλεις του κόσμου σήμερα.

Πως επιλέχθηκαν οι πιο «υγιεινοί» προορισμοί

Ποια είναι λοιπόν τα κριτήρια που καθιστούν έναν προορισμό πιο «υγιεινό»;

Χρησιμοποιώντας πληροφορίες από μεγάλες ταξιδιωτικές και εγκυκλοπαιδικές ιστοσελίδες, η ομάδα του TravelSupermarket συγκέντρωσε στοιχεία για κάθε πόλη σχετικά με το πόσα πάρκα διαθέτει, πόσα γυμναστήρια και κέντρα αθλητισμού, πόσα σπα και άλλα κέντρα ευεξίας και πόσα καταστήματα με υγιεινό ή και vegan φαγητό. Στη συνέχεια εξέτασε σε τι ποσότητα διατίθενται αυτές οι επιλογές σε αναλογία και με το μέγεθος της κάθε πόλης.

Επίσης μελετήθηκαν στοιχεία όπως το μέσο κόστος διαμονής, καθώς και οι συνολικές ώρες ηλιοφάνειας σε κάθε περιοχή.

Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ αναλυτικά όλες τις πληροφορίες για τις 50 πιο υγιεινές πόλεις του κόσμου που προέκυψαν από την έρευνα.

Την 1η θέση της λίστας με τις πιο «υγιεινές» πόλεις του 2019 κατέκτησε το Παρίσι.

Η «πόλη του φωτός» βρίσκεται σχεδόν από πάντα μέσα στους πιο δημοφιλείς και αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς, με τα γοητευτικά της τοπία και αξιοθέατα, την περίφημη γαλλική κουζίνα και τα εντυπωσιακά, παγκοσμίου φήμης μουσεία της.

Όπως αποδείχθηκε όμως μέσα και από την έρευνα του TravelSupermarket, το Παρίσι αποτελεί και τον καλύτερο προορισμό για τους οπαδούς της υγιεινής ζωής. Διαθέτει 894 χώρους σπα, 1.300 εστιατόρια με επιλογές μενού για χορτοφάγους, πάνω από 150 καταστήματα με προϊόντα υγεινής διατροφής, 140 πάρκα και δεκάδες χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων.

Στην 2η θέση της λίστας κατατάσσεται η πόλη Chiang Mai της Ταϊλάνδης και ακολουθεί στην 3η θέση η Βαρκελώνη.

Η Ελλάδα εμφανίζεται στην 38η θέση της λίστας με το Ηράκλειο Κρήτης, στην 45η θέση με την πόλη της Ρόδου και στην 50η θέση με την Αθήνα.

Όσον αφορά αποκλειστικά τον παράγοντα της ηλιοφάνειας, σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως καταλαμβάνουν το Las Vegas, το Abu Dhabi και το Cairo.

Η πρώτη πιο ηλιόλουστη ευρωπαϊκή περιοχή της λίστας είναι η Ρόδος στην 14η θέση με μέσο όρο 3.000 ώρες ηλιοφάνειας. Εμφανίζεται επίσης η Αθήνα στην 16η θέση και το Ηράκλειο της Κρήτης στην 18η.

Το Ηράκλειο εμφανίζεται στην 14η θέση της κατάταξης που αφορά το χαμηλότερο κόστος διαμονής, η Ρόδος στην 19η και η Αθήνα στην 20η θέση. Όσον αφορά τα πάρκα και τους χώρους πράσινου οι τρεις παραπάνω ελληνικές πόλεις κατάφεραν να μπουν στις τελευταίες θέσεις της γενικής 50αδας.

Κοινοποιήστε
Άννα-Μαρία Κέκια
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.