Η Συκή είναι ένα όμορφο και ήσυχο χωριό του Νοτίου Πηλίου και απέχει μόλις 38 χιλιόμετρα από την επαρχιακή πόλη του Βόλου. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές χωριό σε σύγκριση με άλλα χωριά του Πηλίου, όμως η ηρεμία και η ομορφιά του μένουν σίγουρα αξέχαστες σε όσους το επισκέπτονται.

Παραλία Πανταζή Άμμος (Φωτογραφία: Ασημίνα Σακλάκη)

Το χωριό της Συκής διαθέτει γραφικό χαρακτήρα και ξεχειλίζει από ιστορία. Το πολιτισμικό του επίπεδο είναι επίσης ιδιαίτερα αναπτυγμένο. Είναι ένας τόπος που εκπροσωπεί και διατηρεί πιστά τα ήθη και τις παραδόσεις από σεβασμό στις προηγούμενες γενεές. Οι τελευταίες ήταν αυτές που κατόρθωσαν με νύχια και με δόντια να διατηρήσουν ζωντανό αυτόν τον τόπο βοηθώντας τον να καταφέρει να ορθοποδήσει μέσα από τα διάφορα εμπόδια των προηγούμενων χρόνων.

Στην Συκή τις εντυπώσεις κλέβουν οι πολλοί εκκλησιαστικοί χώροι και τα ιστορικά μνημεία, που τόσο οι ντόπιοι όσο και οι νεοφερμένοι επισκέπτονται αρκετά συχνά.

Όσον αφορά τις εκκλησίες, πιο γνωστή είναι αυτή του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο του χωριού και το πιο διάσημο ξωκκλήσι είναι αυτό του Άη Λια που προσφέρει μοναδική θέα στα απέναντι νησάκια, τις Βόρειες Σποράδες (Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο).

Φυσικά το ξακουστό μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου πλημμυρίζει από κόσμο στα τέλη Αυγούστου που γιορτάζει και αυτό σίγουρα δεν είναι τυχαίο. Από τα ιστορικά μνημεία ξεχωρίζουν το μνημείο του Σταυρού και οι βρύσες που στολίζουν το χωριό. Η Συκή κοσμείται επίσης από αξιοσημείωτα αξιοθέατα, μέρος των οποίων είναι ο λόφος του Παλαιού Υδραγωγείου, η ρεματιά της Μπουρμπουλίθρας και η γραφική διαδρομή της Συκής με το απέναντι γειτονικό χωριό, την Ξινόβρυση.

Ποτόκι Συκής (Φωτογραφία: Άννα-Μαρία Κέκια)
Βέβαια, δεν θα μπορούσε κανείς να ξεχάσει την Συκή εάν έχει επισκεφθεί τις παρθένες παραλίες της. Η Πανταζή Άμμος και το Ποτόκι είναι οι ονομασίες των δύο αυτών παραλιών.

Η Πανταζή Άμμος είναι μία τεράστια παραλία, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει πολύ κόσμο. Διαθέτει πανέμορφη θέα και μπορείς να χαθείς εύκολα στην απεραντοσύνη της εκπληκτικής της θαλάσσης.

Το Ποτόκι είναι πιο μικρή παραλία, ωστόσο συγκεντρώνει κόσμο και κοσμάκη, εξαιτίας της απαρράμιλης άγριας ομορφιάς της και της γοητείας που ασκεί σε όσους την επιλέγουν. Καμία από τις δύο δεν διαθέτει ξαπλώστρες, καντίνες και λοιπές οργανωμένες εγκαταστάσεις. Επομένως, εάν επιθυμείτε να κολυμπήσετε σ’ αυτά τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, θα πρέπει να έρθετε με όλα τα απαραίτητα.

Παραλία Ποτόκι Συκής (Φωτογραφία: Άννα-Μαρία Κέκια)

Στην καρδιά του χωριού βρίσκεται ένας κομψός χώρος, η καφετέρια, στην οποία μπορείτε να πιείτε έναν δροσερό καφέ, μία κρύα σοκολάτα ή να δοκιμάσετε κάποιο από τα σνακ που προσφέρει. Για να φάτε βραδινό, υπάρχουν στη διάθεση σας παραδοσιακά ταβερνάκια με πεντανόστιμα παραδοσιακά πιάτα και εκλεκτούς μεζέδες που συνοδεύουν το ντόπιο τσίπουρο.

Περισσότερες πληροφορίες για αυτό το χωριό μπορείτε στην ιστοσελίδα του, www.sikipelion.com, η οποία αποτελεί δημιούργημα της δραστήριας νεολαίας του χωριού.
Κοινοποιήστε
Ασημίνα Σακλάκη
Γέννημα θρέμμα Συκής Πηλίου. Ελεύθερο κι αντιδραστικό πνεύμα. Μιλάω λιγότερο κι ακούω περισσότερο. Αντλώ έμπνευση από τα καθημερινά και συχνά, για τους περισσότερους, ασήμαντα της καθημερινής ζωής. Πιστεύω ακράδαντα στο μότο πώς "όλα γίνονται για κάποιο λόγο". Λατρεύω τη θάλασσα, τα βιβλία, τη μάθηση, τις ταινίες και την ησυχία. Φυσικά και σαν γνήσιο Τοξατάκι αγαπώ τα ταξίδια. Στόχος μου να μπορέσω να σε κάνω να χαμογελάσεις λίγο πιο ελπιδοφόρα ούτως ώστε να αντέξουμε αυτόν τον λαβύρινθο που αποκαλείται ζωή.