9 Δεκεμβρίου 1995

Στην εκπομπή «Κόκκινη Κάρτα» του Γιώργου Παπαδάκη εμφανίζεται ο 10χρονος Ανδρέας Γιαννόπουλος, ταλαιπωρημένος από τις χημειοθεραπείες, αλλά δυνατός και με μια μεγάλη επιθυμία. Στην πορεία της δικής του μάχης με τον καρκίνο ο μικρός ήρωας εμπνεύστηκε τη δημιουργία ενός συλλόγου, που θα βοηθάει όλα τα παιδιά και θα τους δίνει χαμόγελο.

Ένα μήνα πριν, 9 Νοεμβρίου 1995, έγραψε στο ημερολόγιό του:

«Όλοι ξέρουμε, συζητάμε για κάτι παιδιά στους δρόμους που τους λείπει το χαμόγελο. Τους λείπει το χαμόγελο γιατί δεν έχουν λεφτά, δεν έχουν παιχνίδια και δεν έχουν φαΐ και μερικά δεν έχουν καν γονείς. Σκεφτείτε, λοιπόν, και αφήστε τα λόγια. Ας ενωθούμε και ας δώσουμε ό,τι μπορούμε στα φτωχά αλβανάκια, άσπρα και μαύρα, όλα παιδιά είναι και αξίζουν ένα χαμόγελο. Αυτός ο Σύλλογος θα λέγεται «Το Χαμόγελο του Παιδιού«. Ελάτε, λοιπόν, να βοηθήσουμε. Αν ενωθούμε όλοι, θα τα καταφέρουμε.»

Την προηγούμενη μέρα, όταν έγινε το γύρισμα της εκπομπής, του είχαν χορηγηθεί 400mg μορφίνης, καθώς ο μικρός Αντρέας υπέφερε από φρικτούς πόνους.

Η παρουσία του στην τηλεοπτική εκπομπή, που στήθηκε αποκλειστικά για εκείνον, ήταν καθοριστική.

Εμφανίστηκαν εκεί οι γονείς του, συγγενείς και φίλοι, υπάλληλοι του νοσοκομείου στο οποίο είχε νοσηλευτεί, καθώς και καλλιτέχνες ή άλλα πρόσωπα που ο Αντρέας θαύμαζε.

Η χαρακτηριστική κίνηση, που σχημάτισε ένα χαμόγελο με τα δάχτυλά του έμεινε στην ιστορία προκαλώντας την συγκίνηση τόσο των παρευρισκομένων, όσο και των χιλιάδων τηλεθεατών που παρακολουθούσαν.

Εκείνη η στιγμή σήμανε και την αρχή της ίδρυσης του Συλλόγου «Χαμόγελο του Παιδιού».

Δυστυχώς, μερικές ημέρες αργότερα και μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, στις 22 Δεκεμβρίου του 1995, ο Αντρέας Γιαννόπουλος έφυγε από τη ζωή.

Ο πατέρας του, Κώστας Γιαννόπουλος, μαζί με το βάρος της απώλειας του παιδιού του είχε να διαχειριστεί και το βάρος της εκπλήρωσης της επιθυμίας του. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, η υλοποίηση της επιθυμίας του Αντρέα αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική, ειδικά στην αρχή.

Πολλά διάσημα πρόσωπα, που είχαν δηλώσει ενδιαφέρον να βοηθήσουν τον Σύλλογο, τελικά έκαναν πίσω, γιατί αποσκοπούσαν περισσότερο σε προσωπικά οφέλη, παρά στην βοήθεια των παιδιών. Μεγάλο πόλεμο δέχτηκε ο πατέρας κι από ανθρώπους, που τον κατηγόρησαν ότι εκμεταλλεύεται τον θάνατο του παιδιού του. Πάντα υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι. Ειδικά όταν ένα εγχείρημα είναι ξεχωριστό και σημαντικό.

Παρά την φορτισμένη ψυχολογική κατάσταση που του δημιούργησε η πρώτη περίοδος της προσπάθειας, ο Κώστας Γιαννόπουλος όμως δεν το έβαλε κάτω. Ο Θάνος Καλλίρης, ο Πέτρος Φιλιππίδης και ο Γιώργος Παπαδάκης ήταν τα διάσημα πρόσωπα, που εξαρχής υποστήριξαν την επιθυμία του Αντρέα και βοήθησαν στην πραγματοποίησή της. Επίσης πολλοί ανώνυμοι υποστηρικτές έβαλαν αφιλοκερδώς και το δικό τους λίθο για την ανάπτυξη του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Φέτος, το όνειρο του μικρού Αντρέα, ο μη-κερδοσκοπικός σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κλείνει 25 χρόνια ζωής και συνεχίζει το υπεύθυνο έργο του να βοηθά όλα τα παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη. 

Παιδιά που έχουν υποστεί ψυχολογική ή σωματική βία, παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από την οικογένειά τους για νομικούς λόγους, παιδιά που παλεύουν με προβλήματα υγείας, αλλά και άπορες οικογένειες βρίσκουν στο Χαμόγελο ένα χέρι βοήθειας και αγάπης.

Στα «σπίτια» φροντίδας παιδιών, που έχουν παραχωρηθεί στο Χαμόγελο από ιδιώτες, μεγαλώνουν παιδιά έχοντας στο πλευρό τους εξειδικευμένο προσωπικό.

Οι ποικίλες δράσεις του «Χαμόγελου του Παιδιού» περιλαμβάνουν δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης, κέντρα στήριξης παιδιών και οικογένειας, εκδηλώσεις και εκθέσεις και δράσεις εθελοντισμού και ευαισθητοποίησης.

Η τηλεφωνική γραμμή 1056 του «Χαμόγελου του Παιδιού» (Amber Alert Hellas) λειτουργεί όλο το 24ωρο, ενώ επίσης υπάρχουν διαθέσιμες κινητές ιατρικές μονάδες με διασώστες και ιατρικό προσωπικό.

Βασισμένο κατά κύριο λόγο στην βοήθεια εθελοντών, το Χαμόγελο του Παιδιού συνεχίζει μέχρι σήμερα την προσπάθεια να βοηθά παιδιά και οικογένειες, που βρίσκονται σε ανάγκη με σεβασμό, αγάπη και διακριτικότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.hamogelo.gr

Κοινοποιήστε
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.