Η ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο αναμφισβήτητα υπερτερεί της ζωής στα αστικά κέντρα, αφού η επαφή με τη φύση και οι πιο ήρεμοι ρυθμοί καθημερινότητας εξασφαλίζουν ευφορία, ψυχική ηρεμία και συνεπώς μακροζωία. Ακόμα και μια μικρή εξόρμηση στην ύπαιθρο είναι αρκετή για να μας δώσει μια γεύση από τα οφέλη της επαφής μας με το φυσικό περιβάλλον και τις ουσιαστικές ανθρώπινες ανάγκες.

Η ομάδα της βρετανικής ιστοσελίδας Cool Camping συνέλεξε ποικιλία στοιχείων, όπως τις προτιμήσεις των τουριστών, τα φυσικά αξιοθέατα κάθε χώρας και τα ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης, και μελέτησε διάφορους παράγοντες που αφορούν την ποιότητα ζωής ψάχνοντας για τις χώρες που είναι πιο ιδανικές για να ζει κανείς στην ύπαιθρο.

Στην 1η θέση της λίστας βρέθηκε η Ισπανία έχοντας ένα απίστευτα μικρό ποσοστό ατμοσφαιρικής ρύπανσης και μια υψηλή βαθμολογία σχετικά με το κατά πόσο ελκύει τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα για να θαυμάσουν το φυσικό της περιβάλλον.

Η Ελλάδα ήρθε 2η στην παγκόσμια κατάταξη λόγω της εξίσου καλής ποιότητας ατμόσφαιρας που διαθέτει, αλλά και των πολλών και φημισμένων διαδρομών που διαθέτει για πεζοπορίες. Ο πλούτος της χώρας μας σε φυσικά, αλλά και πολιτιστικά αξιοθέατα είναι άλλος ένας παράγοντας που την θέτει ψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών και βοήθησε την ανάδειξή της και σε αυτή τη λίστα.

Μέσα στην πρώτη πεντάδα βρίσκονται επίσης η Κόστα Ρίκα, η Νέα Ζηλανδία και το Μεξικό. Παρακάτω μπορείτε να δείτε την δεκάδα των χωρών που συγκέντρωσαν τα περισσότερα θετικά κριτήρια για ζωή στην ύπαιθρο.

Στην 136η και τελευταία θέση της κατάταξης βρέθηκε το κράτος του Κουβέιτ (Kuwait). Δείτε εδώ τον ολοκληρωμένο πίνακα με όλες τις χώρες που αξιολογήθηκαν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι καλύτερες χώρες ανά ήπειρο, που προτείνονται για μια ποιοτική ζωή στην ύπαιθρο, είναι οι εξής:

  • Ευρώπη: Ισπανία
  • Ασία: Ταϋλάνδη
  • Αφρική: Νότια Αφρική
  • Βόρεια Αμερική: Κόστα Ρίκα
  • Νότια Αμερική: Χιλή
  • Ωκεανία: Νέα Ζηλανδία
Κοινοποιήστε
Άννα-Μαρία Κέκια
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.