Ο Freddie Mercury γεννήθηκε ως Farrokh Bulsara στις 5 Σεπτεμβρίου 1946 στη Zanzibar, από οικογένεια Ινδικής καταγωγής και υπό την βρετανική υπηκοότητα, αφού το αφρικανικό νησί ήταν τότε βρετανική αποικία.

Ποιος να τους έλεγε τότε ότι αυτό το μωρό γεννήθηκε για να είναι από μόνο του μια εποχή, μια κατηγορία και μια ιστορία;

Τα παιδικά χρόνια

Η οικογένεια κατείχε εξέχουσα θέση στην τοπική κοινωνία, λόγω της θέσης και του εισοδήματος του πατέρα του. Ζούσαν μια άνετη ζωή και διέμεναν σε μια από τις πιο καλές περιοχές του νησιού, την Stone Town.

Η φωτογραφία του για τα πρώτα του γενέθλια ήταν τοπική είδηση και ήταν αυτή που κέρδισε το βραβείο Baby of the Year.

Ο μικρός Farrokh πέρασε τα πρώτα σχολικά του χρόνια στην Ιεραποστολική Σχολή της Zanzibar, όπου δίδασκαν αγγλικανές καλόγριες.

Ωστόσο, το 1955 κι ενώ εκείνος ήταν μόλις οκτώ ετών, οι γονείς τον έστειλαν στο St. Peter’s της Αγγλικανικής Εκκλησίας στο Panchgani της Ινδίας.

Το St. Peter’s παρότι λειτουργούσε σύμφωνα με τα πρότυπα της Αγγλικανικής Εκκλησίας, υποδεχόταν παιδιά από όλες τις θρησκείες, γεγονός που ευνόησε την οικογένεια του Farrokh, που ασπαζόταν την θρησκεία του ζωροαστρισμού.

Περνώντας τον ελεύθερο χρόνο του με τους συγγενείς του, ανακάλυψε την αγάπη του για τη μουσική, γεγονός που έγινε αντιληπτό και από τον διευθυντή του σχολείου ο οποίος παρατήρησε το πηγαίο του ταλέντο ενώ τραγουδούσε στην χορωδία του σχολείου. Έτσι, πρότεινε στους γονείς του να συμπεριλάβουν μαθήματα πιάνου στο πρόγραμμά του, πράγμα που έγινε πράξη, σχεδόν άμεσα.

Η ώθηση συγγενών και δασκάλων των έφερε, στην ηλικία των 12 στο μουσικό συγκρότημα The Hectics, το οποίο έπαιζε κυρίως σε σχολικές εκδηλώσεις.

Κατά την διάρκεια της “θητείας” του στους The Hectics πήρε το παρατσούκλι Freddie.

Η πορεία μέχρι την δημιουργία των Queen

Το 1963 επέστρεψε στη Zanzibar και ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στο ρωμαιοκαθολικό St Joseph’s. Τον Ιανουάριο του 1964, όμως, όταν η Zanzibar ανεξαρτητοποιήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, ξέσπασε βίαιη επανάσταση κατά του σουλτάνου της γεγονός που ανάγκασε την οικογένεια Bulsara να εγκαταλείψει το νησί και να εγκατασταθεί στο Λονδίνο.

Εκεί ο Freddie ξεκίνησε σπουδές γραφιστικής στο Ealing College of Art, κάνοντας παράλληλα τα πρώτα του μουσικά βήματα με το συγκρότημα Ibex, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε Wreckage.

Όλοι μιλούσαν για τον ταλαντούχο νεαρό με την απίστευτη ενέργεια στην σκηνή.

Είχε παρόλα αυτά απίστευτη ανασφάλεια για την εμφάνισή του εξαιτίας των δοντιών του. Η περίπτωση του ήταν εξαιρετικά σπάνια, αφού μόλις στο 1% παγκοσμίως τυχαίνει να έχει 4 παραπάνω δόντια. Όσο κι αν τον ενοχλούσε, αρνιόταν πεισματικά να κάνει κάποια επέμβαση καθώς φοβόταν ότι η διαδικασία θα αλλοιώσει την φωνή του.

Παράλληλα και μέχρι την αποφοίτησή του, το 1969, ο Freddie εργάστηκε ως πωλητής μεταχειρισμένων ρούχων αλλά και ως αχθοφόρος στο Αεροδρόμιο Heathrow.

Το ίδιο διάστημα γνωρίζει μέσω του Brian May τη Mary Austin, για την οποία έγραψε και το τραγούδι Love of My Life. Αρραβωνιάστηκαν το 1973 αλλά η σχέση τους έληξε λίγο καιρό μετά, όταν παραδέχτηκε ότι είναι αμφιφυλόφιλος. Οι δύο τους έκτοτε διατήρησαν μία στενή και ξεχωριστή φιλία μέχρι το τέλος της ζωής του.

Στην συνέχεια έκανε ένα σύντομο πέρασμα από τους The Dovedale Towers και μεταπήδησε στους Sour Milk Sea, οι οποίοι διαλύθηκαν στις αρχές του 1970.

Μέσω του συμφοιτητή του Tim Staffell ήρθε σε επαφή με το συγκρότημα Smile, αλλά δεν συνεργάστηκαν αμέσως. Η συνεργασία προέκυψε όταν διαλύθηκε το συγκρότημα λόγω της αποχώρησης του τραγουδιστή.

Οι εναπομείνατες των Smile, Roger Taylor και Brian May, έκαναν πρόταση στον Freddie να γίνει μέλος, εκείνος δέχτηκε και ξεκίνησαν να εργάζονται όλοι μαζί στο νέο σχήμα, το οποίο πήρε την τελική του μορφή το 1971, με την εισχώρηση του John Deacon.

Ο Freddie, μεταξύ άλλων, πρότεινε να διαγράψουν την εικόνα των Smile και να αποκτήσουν μια νέα ταυτότητα, με το όνομα Queen.

Προφανώς και η επιλογή του ονόματος που έκανε ήταν ιδιαιτέρως αμφιλεγόμενη για την εποχή καθώς η λέξη Queen είχε ήδη συνδεθεί με την LGBTQ κοινότητα.

Ο ίδιος είχε δηλώσει:

Είναι προφανώς μεγαλειώδες και ακούγεται εξαίσιο.
Είναι ένα δυνατό όνομα, οικουμενικό και άμεσο. Είχα σίγουρα επίγνωση των γκέι συνειρμών, αλλά αυτό ήταν μόνο μία πλευρά του.

Λίγο πριν την κυκλοφορία του πρώτου ομώνυμου άλμπουμ τους, ο Freddie σχεδίασε το λογότυπό τους, το οποίο είναι γνωστό ως το έμβλημα των Queen.

Το λογότυπο συνδυάζει τα ζωδιακά σύμβολα των μελών των Queen: δύο λιοντάρια για τους Deacon και Τέιλορ, έναν κάβουρα για τον May, και δύο νεράιδες για τον ίδιο. Τα λιοντάρια αγκαλιάζουν το Q, ο κάβουρας στέκεται πάνω από αυτό και οι νεράιδες βρίσκονται κάτω από τα λιοντάρια. Επίσης, μέσα στο Q υπάρχει ένα στέμμα, ενώ όλα μαζί επισκιάζοναι από έναν μεγάλο φοίνικα.

Η ανάδειξη των ταλέντων του 

Την ίδια περίοδο αποφάσισε να αλλάξει και το επίθετό του σε Mercury το οποίο προήρθε σαν έμπνευση από το κομμάτι του My Fairy King και τον εξής στίχο: «Mother Mercury, look what they’ve done to me, I cannot run I cannot hide» για τον οποίο ρωτήθηκε αν με το «Mother Mercury» αναφέρεται στην μητέρα του και αυτός απάντησε: «Ναι, και από εδώ και πέρα θα είμαι ο Freddie Mercury.»

Ακόμη και το επίσημο διαβατήριο του έγραφε «Freddie Mercury»

To 1973, κυκλοφόρησε το πρώτο τους άλμπουμ αλλά δεν έκανε ιδιαίτερη αίσθηση.Παρά το εντυπωσιακό μείγμα μαγευτικών φωνητικών αρμονιών και την πολυεπίπεδη μουσική, απέτυχε να προσελκύσει μεγάλη προσοχή πέρα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Παρόμοια τύχη είχαν και τα δύο επόμενα άλμπουμ Queen II και Sheer Heart Attack.

Με την κυκλοφορία του αλμπουμ A Night at the Opera, οι Queen, χωρίς να το περιμένουν αλλά με την βοήθεια του φίλου τους, γνωστού ραδιοφωνικού παραγωγού και κωμικού της Βρετανίας Kenny Everett, βρέθηκαν στην κορυφή, κυρίως με το τραγούδι Bohemian Rhapsody.

Το συγκεκριμένο τραγούδι ανέδειξε το μεγαλείο του ταλέντου του Freddie, ο οποίος όχι μόνο έγραψε εξ ολοκλήρου τους στίχους και την μουσική αλλά καθοδήγησε την ερμηνεία και το παίξιμο των άλλων μελών.

Η προώθησή του Bohemian Rhapsody δεν ήταν εύκολη καθώς θεωρήθηκε δύσκολο να παίξει ένα τόσο μεγάλο κομμάτι στο ραδιόφωνο.

Ο Everett όμως, επειδή το λάτρεψε, χωρίς να έχει την άδεια του συγκροτήματος, το έπαιξε άπειρες φορές στην ραδιοφωνική του εκπομπή. Πολύ γρήγορα το άλμπουμ A night at the opera έκανε επιτυχία και για να γίνει πιο επιθετική προώθηση, οι Queen δημιούργησαν το πρώτο σκηνοθετημένο video clip της ιστορίας, για το Bohemian Rhapsody.

Το Bohemian Rhapsody δικαίωσε τον Freddie Mercury, που επέμεινε στην κυκλοφορία του και την προώθησή του, και έμεινε το 1975 για 9 συνεχόμενες εβδομάδες στο Νο1 στα charts της Αγγλίας καθώς και άλλες 6 το 1991, μετά τον θάνατό του. Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις που έχει κατακτήσει το συγκεκριμένο τραγούδι, βγήκε πρώτο στη λίστα British Hit Singles – Top 100 Singles του Βιβλίου Guiness και ψηφίστηκε από το παγκόσμιο κοινό ως το 2ο καλύτερο τραγούδι του αιώνα, μετά το Imagine του John Lennon.

 

Η εκτόξευση από το ’70 ως το ’80

Στο επόμενο άλμπουμ τους A Day at the Races, ξεχώρισε το Somebody to Love, ενώ με το άλμπουμ News of the World κυκλοφόρησαν τις επιτυχίες We Will Rock You και We Are the Champions.

Οι Queen πλέον άρχισαν να καθιερώνονται και να παρουσιάζουν τη δική τους προσωπικότητα.

Οι εκκεντρικές εμφανίσεις και η ενέργεια που εξέμπεμπαν στην σκηνή τους έκανε ασυναγώνιστους. Σε αυτό συνέβαλε η θεατρικότητα του Freddie και ο μελοδραματικός τρόπος με τον οποίο ερμήνευε τα κομμάτια των Queen.

Τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις δεν τον άγγιζαν, έκανε απίστευτες μεταμορφώσεις και επέλεγε να φορέσει τα πιο εκκεντρικά ρούχα. Έκανε φανερό ότι οι Queen πειραματίζονται με την τέχνη γενικότερα και όχι μόνο με τα είδη μουσικής.

Θεωρούσε ότι δεν είναι και ιδιαίτερα καλός πιανίστας όσο ερμηνευτής κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φοβάται στις συναυλίες να παίξει γιατί ανησυχούσε ότι θα κάνει λάθη.

Πολύ σύντομα η δημοτικότητα των Queen επεκτάθηκε πέρα από τις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου, ξεπέρασε τα όρια της Ευρώπης, έφτασε ως την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, όπου το 1979 κατέκτησαν την κορυφή των charts με τα τραγούδια τους.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1970 ακολούθησαν τα άλμπουμ Jazz και The game, από τα οποία ξεχώρισε το Another one bites the dust.

Παρόλα αυτα, το άλμπουμ Hot space που κυκλοφόρησε στις αρχές του ’80, δεν είχε την αντίστοιχη απήχηση αν και συμπεριλάμβανε το ντουέτο με τον David Bowie, Under Pressure.

Αυτή την περίοδο γίνεται συχνά θέμα συζήτησης η χρήση ουσιών και τα πολυήμερα ιδιωτικά πάρτι που διοργάνωνε . 

Από το ’80 στο ’90

Το 1980 έγραψε με τους Queen τη μουσική για την ταινία Flash Gordon και μια τετραετία μετά κυκλοφόρησαν το άλμπουμ The Works, από το οποίο ξεχώρισαν τα κομμάτια I Want to Break FreeRadio Ga Ga και Hammer to Fall.

Το συγκρότημα Queen είχε γίνει ένα διεθνές φαινόμενο, προσελκύοντας ιδιαίτερη προσοχή για τις περίτεχνες παραστάσεις της σε τεράστιους χώρους. Με τα εξωφρενικά κοστούμια και τις φωνητικές του δυνατότητες, ο Mercury “διοικούσε” από την σκηνή του αβίαστα δεκάδες χιλιάδες κόσμου.

Οι πρωτοποριακές τακτικές του, η σκηνική παρουσία, η μουσική, οι φωνητικές ικανότητες, η θεατρικότητα, όλα τα μοναδικά στοιχεία που ο Freddie τόσο περίτεχνα συνέθετε σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος, είχε ως αποκορύφωμα την συναυλία στο Sao Paulo, το 1981, όπου συνεπήραν τους 231.000 παρευρισκομένους, χτυπώντας παγκόσμιο ρεκόρ εκείνη την εποχή.

Κυκλοφορεί μια φήμη ότι εκείνο το διάστημα, ο Freddie είχε καταφέρει να παίρνει μαζί του σε εξόδους και συναυλίες την Πριγκίπισσα Diana, αφού πρώτα την μεταμφίεζε σε άντρα, ώστε να μην γίνεται αντιληπτή. Οι 2 τους είχαν αναπτύξει μια πολύ καλή φιλία, γεγονός που είχε γίνει γνωστό στους κύκλους της LGBTQ κοινότητας, η οποία κρατούσε ως μυστικό τις ολιγόλεπτες “επισκέψεις” της Lady D στα “λημέρια” της.

Το 1985 ήταν μια χρονιά σταθμός για τον Freddie, αφού έκλεψε την παράσταση και τα φώτα της δημοσιότητας, επισκιάζοντας όλα τα άλλα ονόματα, με την συμμετοχή των Queen στη φιλανθρωπική συναυλία Live Aid.

Εκεί, ξεδίπλωσε για άλλη μια φορά την ικανότητα να μαγεύει εκατοντάδες χιλιάδων κόσμου. Η εμφάνιση αυτή παραμένει μια από τις πιο αξιομνημόνευτες και πολυσυζητημένες εμφανίσεις του συγκροτήματος μέχρι σήμερα.

Την ίδια χρονία γνώρισε τον Jim Hutton σε ένα club, ερωτεύτηκαν και έμειναν μαζί μέχρι το θάνατό του.

Εμπνευσμένοι από το Live Aid, ηχογράφησαν το One Vision που συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ A Kind of Magic, κομμάτια του οποίου αποτέλεσαν εν μέρη το soundtrack της ταινίας Highlander (A Kind of Magic και Princes of the Universe).

Ο Freddie δίχως να εγκαταλείψει επίσημα το συγκρότημα, έκανε μια solo προσπάθεια με το άλμπουμ Mr. Bad Guy που κυκλοφόρησε το 1985. Σε αυτόν τον δίσκο πέρα συμπεριλαμβάνεται το I Was Born to Love You, μια επιτυχία που συγκαταλέγεται στο Billboard Hot 100.

Η τελευταία περιοδεία του συγκροτήματος έγινε το 1986, ονομάστηκε Magic Tour και πραγματοποιήθηκε με 26 σταθμούς στην Ευρώπη. Η περιοδεία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ενώ ο πιο πολυσυζητημένος σταθμός τους ήταν στο Στάδιο Wembley.

Ακολούθησε η μεγάλη συνεργασία με τον Dave Clark για την ηχογράφηση του μιούζικαλ Time του Londons West End, το 1986 κι έναν χρόνο μετά πραγματοποίησε ένα από τα πιο μεγάλα του όνειρα, τη συνεργασία με την παγκοσμίου φήμης Montserrat Caballé, με την οποία ηχογράφησαν έναν δίσκο.

Λέγεται ότι ο Freddie έδωσε τον καλύτερο του εαυτό για την δημιουργία αυτού του δίσκου γιατί εκτιμούσε βαθύτατα την Caballé και τον κόσμο της όπερας, αλλά επίσης φοβόταν ότι μάλλον αυτή θα ήταν και η τελευταία του δουλειά.

Το ντουέτο Barcelona έγινε ύμνος στην Ισπανία και αποτέλεσε το τραγούδι των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992. 

Η αντίστροφη μέτρηση

Ήδη από τον Οκτώβριο του 1986, ο Τύπος της Βρετανίας έκανε τις πρώτες αναφορές για την υγεία του Freddie. Συγκεκριμένα, δήλωναν ότι έκανε αιματολογικές εξετάσεις για  στην κλινική Harley Street. Ο Freddie κλήθηκε να δώσει απαντήσεις κι αρνήθηκε ότι ήταν φορέας.

Προφανώς και ο τρόπος ζωής του, τα αλλεπάλληλα πάρτι και οι ουσίες, έκαναν τις φήμες να οργιάζουν, ωστόσο δεν είχε μπει στην διαδικασία να το ελέγξει νωρίς. Όσο εξωστρεφής ήταν πάνω στη σκηνή, τόσο εσωστρεφής ήταν κάτω απ’ αυτήν, γι’αυτό και δεν μίλησε ποτέ ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά του.

Σύμφωνα με τον σύντροφό του, ο Freddie διαγνώστηκε με AIDS τον Απριλιο του 1987.

Μόλις 3 χρόνια μετά μπήκε και πάλι στο στούντιο με τους Queen για την ηχογράφηση του άλμπουμ The Miracle, από το οποίο αναδείχθηκαν οι επιτυχίες I Want It AllBreakthru και The Invisible Man.

Αν και εμφανίζεται πολύ δυναμικός κι ενεργητικός στα video clips, έχει αρχίσει να γίνεται εμφανής η αλλαγή στην εμφάνιση του, γεγονός που πυροδότησε και πάλι πολλά σχόλια.

Η τελευταία χρονιά

Το 1991 δημιούργησε με τους Queen το τελευταίο του άλμπουμ, Innuendo, το οποίο περιλαμβάνει το τραγούδι The Show Must Go On, του οποίου οι στίχοι συγκλονίζουν μέχρι σήμερα, αφού περιγράφει ακριβώς το πώς έβλεπε τη ζωή μέχρι τελευταία στιγμή.

Το τελευταίο τραγούδι, που ηχογράφησε ήταν το Mother love για τον δίσκο Made in Heaven.
Το συγκεκριμένο κομμάτι αν και ηχογραφήθηκε σταδιακά, λόγω της κατάστασης του Freddie, την τελευταία του στροφή την τραγούδησε τελικά ο May λίγο πριν την κυκλοφορία του δίσκου.

Ο ίδιος, με το που τέλειωσε την ηχογράφηση του τελευταίου αλμπουμ αποσύρθηκε στο σπίτι του, διέκοψε την θεραπεία και περίμενε καρτερικά να έρθει το τέλος.

Καθώς η κατάστασή του χειροτέρευε, οι φήμες για την υγεία του διαδίδονταν όλο και πιο έντονα, γι’αυτό και πριν πεθάνει αποφάσισε να ανακοινώσει ότι έπασχε από AIDS. Έτσι, 23 Νοεμβρίου 1991, έκανε ανακοίνωση στον Τύπο που παραμόνευε έξω από το σπίτι του στο Kensington.

Την αμέσως επόμενη μέρα άφησε την τελευταία του πνοή από βρογχοπνευμονία που προκλήθηκε από το AIDS.

Και μετά, τι;

Ήταν ένας από τους πρώτους διάσημους που πέθαναν από αυτή την ασθένεια η οποία είχε τεράστιο κοινωνικό στίγμα εκείνη την εποχή. Η ανακοίνωση αλλά και ο ξαφνικός θάνατός του, είχε μεγάλη σημασία για το ευρύ κοινό καθώς βοήθησε τους πάντες να μάθουν λίγα περισσότερα πράγματα για το AIDS.

Το 1992, τα υπόλοιπα μέλη των Queen ίδρυσαν τη Mercury Phoenix Trust, οργάνωση για την ενίσχυση των ασθενών του AIDS και πραγματοποίησαν μία συναυλία στο Wembley προς τη μνήμη του, την The Freddie Mercury Tribute Concert for AIDS Awareness.

Στη γιορτή εκείνη συμμετείχαν πολλά και μεγάλα ονόματα της διεθνούς σκηνής όπως οι George Michael, James Hetfield, Guns N’ Roses, Elton John, David BowieScorpions και πολλοί άλλοι.

Τον Νοέμβριο του 1995 κυκλοφόρησε το άλμπουμ Made in Heaven, το τελευταίο που ηχογράφησε ο Freddie πριν αποσυρθεί για πάντα απο τον πλανήτη γη.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2010, το The Mercury Phoenix Trust αποφάσισε να θεσπίσει το Freddie For A Day, μια μεγάλη πρωτοβουλία που σχεδιάστηκε για να γιορτάζει τη ζωή του Freddie κάθε χρόνο στα γενέθλιά του, με σκοπό την διάδοση και την υποστήριξη του έργου του.

Κατά το Freddie For A Day οι θαυμαστές και οι ακόλουθοι του Freddie καλούνται να ντυθούν όπως εκείνος και να συγκεντρώσουν χρήματα για το MPT μέσω χορηγίας.

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το 2010 ότι θα υπάρξει τόσο μεγάλη ανταπόκριση με αποτέλεσμα, να διοργανώνεται πλέον σε περισσότερες από 24 χώρες σε όλο τον κόσμο, με παρελάσεις και 24ωρα πάρτι!

Το 2018 κυκλοφόρησε η ταινία Bohemian Rhapsody που παρουσιάζει τις στιγμές του Freddie από την δημιουργία του συγκροτήματος μέχρι τον θάνατό του, ενώ το 2019 πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του ειδική τελετή μετονομασίας της Hanworth Road στο Δυτικό Λονδίνο σε Freddie Mercury Street.

Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια στη Zanzibar λειτουργούσε ένα κερδοφόρο τουριστικό εμπορικό προϊόν, όπου οι θαυμαστές των Queen διοργάνωναν περιοδείες στο σπίτι των παιδικών του χρόνων, τον τόπο προσευχής της οικογένειάς του, καθώς και το γραφείο όπου εργαζόταν ο πατέρας του, ενώ δημιούργησαν εγκαταστάσεις απ΄όπου διέθεταν στο κοινό διάφορα αναμνηστικά δώρα.

Έτσι, προκειμένου να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια στην μνήμη του, ιδρύθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2019, από την Queen Productions Ltd., το πρώτο μουσείο Freddie Mercury στη Stone Town, στο οποίο εκτίθενται αποκλειστικές φωτογραφίες από την γέννηση μέχρι το τέλος του μεγαλύτερου αστέρα όλων των εποχών.

Η θρυλική συνεργασία που δημοσιεύθηκε μετά θάνατον

Ο Mercury είχε ξεκινήσει συνεργασία με τον Michael Jackson με τραγούδια που φημολογείται πως ήταν να ενταχθούν είτε σε ένα από τα άλμπουμ του Jackson, είτε στο άλμπουμ των Queen, Hot Space, ή σε ένα άλμπουμ ντουέτων.

Οι δυο τους ξεκίνησαν να δουλεύουν το 1983 στο στούντιο του Jackson τα τα κομμάτια There Must Be More to Life Than This, State of Shock και Victory, τα οποία όμως δεν κυκλοφόρησαν όπως είχαν προβλεφθεί, λόγω προσωπικών συγκρούσεων. Οι προσωπικές διαφορές αφορούσαν τις λεπτομέρειες, οι οποίες εντέλει στάθηκαν εμπόδιο.

Παρόλα αυτά, το There Must Be More to Life Than This, ο Mercury το επεξεργάστηκε εκ νέου και το κυκλοφόρησε ως solo κομμάτι στο άλμπουμ του Mr. Bad Guy. Σχεδόν 3 δεκαετίες μετά τις πρώτες ηχογραφήσεις όμως, το ντουέτο κυκλοφόρησε επίσημα το 2014, μέσα από το άλμπουμ των Queen, Queen Forever, σε παραγωγή του William Orbit.


Μια κατηγορία, μια εποχή, μια ιστορία, μόνος του

Ο Freddie Mercury υπήρξε ένας από τους πιο ξεχωριστούς ερμηνευτές και δημιουργούς. Πέρασε σαν κομήτης από τον πλανήτη, έλαμψε όσο τίποτα άλλο και άφησε μια κληρονομιά τραγουδιών, τα οποία δεν θα χάσουν ποτέ το ανάστημά τους.

Η χαρισματική περσόνα της σκηνής, η εκφραστική του δεινότητα και η απίστευτη έκταση της φωνής του που έφτανε τις 4 οκτάβες, τον έκαναν διαχρονικά υπέρλαμπρο και μεταδοτικό.

Θεωρείται κορυφαία προσωπικότητα στην παγκόσμια μουσική σκηνή και έχει μείνει ανεξίτηλος για την καλλιτεχνική του τόλμη και έμπνευση.

Οι στίχοι και η μουσική του, ακόμα κι όταν δεν βγάζουν νόημα για κάποιους, προκαλούν συναισθήματα και ανατριχίλα μέχρι και σήμερα.

Οι πρωτοποριακές του ιδέες, βρήκαν πρόσφορο έδαφος στις καρδιές του κόσμου, οι οποίοι λάτρεψαν τον απελευθερωμένο θεό της ροκ σκηνής, που παρέβλεπε τα στερεότυπα, τις ταμπέλες, τα πρότυπα ομορφιάς και τέχνης.

Η ελευθερία της έκφρασης ήταν κάτι σημαντικό για εκείνον και αυτό πρέσβευε. Γι’αυτό και έστηνε ένα ολόκληρο show επί σκηνής και δεν αρκούταν στο να συναρπάζει το κοινό του. Ήθελε να τον συναρπάζει κι εκείνο…

Ο ίδιος έχει δηλώσει:

Η συναυλία δεν είναι μια live εκτέλεση των album μας. Είναι θεατρική παράσταση.

Και είχε την χαρά να κάνει συνολικά περισσότερες από 700 συναυλίες, με τις οποίες κατόρθωσε να χαράξει τις πιο συγκλονιστικές μνήμες στο κοινό.

Ο Freddie κατάφερε να δημιουργήσει νέες τάσεις στην μουσική, στις συναυλίες, στην παραγωγή video clips, στον στίχο, στις αρμονίες, στην έκφραση. Αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία της μουσικής -και της τέχνης γενικότερα- και μιας που ποτέ δεν του άρεσαν οι κατηγοριοποιήσεις, ήταν και θα είναι μια κατηγορία μόνος του…

Κοινοποιήστε
ΠΗΓΗqueenonline.com, freddiemercury.com
Διαμαντούλα Χατζηαντωνίου
Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης και πιστοποιημένη Δημοσιογράφος διαδικτύου, με συμμετοχές σε πολλά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος και κατευθύνσεως. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία, σε μαθητικό διαγωνισμό. Δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. Θρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την φύση, την φιλοσοφία και την ψυχολογία ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε θέματα κοινωνικής και ιστορικής φύσεως. Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς