Ο Άλκης Στέας γεννήθηκε το 1933 στη Σύρο και ήταν το τέταρτο παιδί της οικογένειας των  Δέσποινα Βουτσίνου και Κωστούλα Στέα. Η γέννησή του στο συγκεκριμένο μέρος ήταν καθαρά συγκυριακή καθώς μπορεί η μητέρα του να καταγόταν από εκεί, ο πατέρας του όμως ήταν από την Ήπειρο.

Όμως, καθώς ο πατέρας του εργαζόταν ως μηχανικός -τοπογράφος και αναγκαζόταν να κάνει συχνά ταξίδια στο εξωτερικό, η μητέρα αποφάσισε να μείνει στο νησί όπου η γιαγιά του ήταν γνωστή μαμή και θα μπορούσε να την βοηθήσει.

Ο Άλκης ουσιαστικά δεν πρόλαβε να αποτυπώσει το νησί στις παιδικές του αναμνήσεις αφού ήταν μόλις 6 μηνών όταν η οικογένειά του μετεγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, ως παιδί απέκτησε βιώματα από τον πόλεμο και την κατοχή, κάτι που τον στιγμάτισε για την υπόλοιπη ζωή του.

Αφού αποφοίτησε από το 5ο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης, ακολουθεί σπουδές φυσικής και μαθηματικών στο ΑΠΘ. Κατά την διάρκεια της φοίτησής του εκεί, έγινε μέλος της Λέσχης του Πανεπιστημίου στην Ομάδα ξιφασκίας και είχε πολύ καλές επιδόσεις, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα στη νεοσυσταθείσα Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Η λαμπρή αρχή στο ραδιόφωνο

Μετά από προτροπή καθηγητή του, μεταβαίνει στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΙΡ, όπου ξεκινά να εργάζεται ως εκφωνητής ειδήσεων και διαφημιστικών. Η επαφή με τον κόσμο του ραδιοφώνου του έφερε μεγάλες συγκινήσεις και δεν άργησε να αναγνωριστεί τόσο το ταλέντο του όσο και η δημιουργικότητά του.

Πέρα από την επικοινωνιακή του άνεση είχε ένα προσωπικό στυλ που κατάφερε να τον καθιερώσει σ’ αυτόν το χώρο ως παραγωγό καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, παρουσιαστή αλλά και κονφερασιέ, καθώς οι παρουσιάσεις του είχαν αρκετά υποκριτικά και αυτοσχεδιαστικά στοιχεία.

Το 1953, λοιπόν, παρουσιάζει το πρώτο ζωντανό ραδιοφωνικό show, το Τηλεφωνικό παιγνίδι. Το concept ήταν απλό, οι ακροατές έπρεπε να καλέσουν στον σταθμό, να δηλώσουν συμμετοχή και όταν έρθει η σειρά τους να απαντήσουν σε εγκυκλοπαιδικές ερωτήσεις.

Εφόσον η απάντηση ήταν σωστή, τότε ο νικητής είχε την μεγάλη ευκαιρία να ζητήσει ένα συγκεκριμένο τραγούδι το οποίο θα έπαιζε αμέσως μετά το κλείσιμο του τηλεφώνου. Προϋπόθεση φυσικά ήταν να υπήρχε στη δισκοθήκη του σταθμού το τραγούδι, διαφορετικα το έταζαν για να ακουστεί σε μελλοντική εκπομπή.

Η εκπομπή ήταν τόσο επιτυχημένη που έμεινε στον αέρα των ραδιοκυμάτων από το 1953 μέχρι το 1967. Η διακοπή της έγινε με εντολή της κυβέρνησης των Συνταγματαρχών, η οποία δεν επιθυμούσε να υπάρχουν ζωντανά προγράμματα.

Η παράλληλη επιτυχημένη δραστηριότητα

Κάπως μέσα από όλα αυτά, ο νεαρός Άλκης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στον τομέα της διαφήμισης. Το 1953 ιδρύει μαζί με τους Λάκη Μιχαηλίδη (γνωστό σεναριογράφο και συγγραφέα), τον Λεωνίδα Φαρδή και τον Άρη Κυλίτη, το διαφημιστικό γραφείο ΗΧΩ.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα είχε μεγάλη ανταπόκριση και πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, όταν δημιούργησαν πολλά διαφημιστικά συνθήματα τα οποία άφησαν αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία και φυσικά στην εξέλιξη του marketing της εποχής.

Νυμφέυθηκε την τραγουδίστρια Νέλλη Μάνου το 1975, με την οποία απέκτησαν έναν γιο, τον Κωνσταντίνο. Ο ίδιος θαύμαζε τόσο πολύ την σύζυγό του που συνέβαλε ο ίδιος στην παραγωγή του πρώτου προσωπικού της δίσκου “Δίχως τίτλο” που κυκλοφόρησε το 1988.

Το Φεστιβάλ Τραγουδιού

Το Ελληνικό Φεστιβάλ Τραγουδιού ξεκίνησε το 1959 και διενερθήκε για τις 3 πρώτες χρονιές στα στούντιο της ΕΙΡ στην Αθήνα. Μετά όμως αποφασίστηκε να γίνει Φεστιβάλ Ελαφρού Ελληνικού Τραγουδιού και να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη όπου και συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Μουσική Εταιρεία και την ΔΕΘ.

Δεδομένου ότι την παρουσίαση είχε και πάλι η ΕΙΡ στα χέρια της, την έδωσε στον Άλκη Στέα ο οποίος έγινε εντέλει και το πρόσωπο του, καθώς το παρουσίαζε, μόνος ή με συμπαρουσιαστές, από το 1962 μέχρι το 1980, με μόνη εξαίρεση το 1975, ενώ έκανε ακόμα μια τελευταία παρουσίαση το 1991, μαζί με τη Ζωή Λάσκαρη.

Ο τρόπος με τον οποίο παρουσίαζε το φεστιβάλ διακρινόταν από απλότητα, αμεσότητα αλλά και αρκετό χιούμορ, παρά το κύρος και την σοβαρότητα που τον διακατείχε. Είχε την δυνατότητα να αντικρούσει τεχνικά λάθη και αποδοκιμασίες τεχνηέντως. Το ταπεραμέντο του επισφράγιζε την επιτυχή έκβαση του φεστιβάλ καθώς από ένα σημείο και μετά, ο κόσμος πήγαινε πρώτα για να δει εκείνον και μετά τον διαγωνισμό.

Η Θεσσαλονίκη τίμησε την συμβολή του στον θεσμό, δίνοντας το όνομά του σε δρόμο της πόλης.

Από το ραδιόφωνο στην τηλεόραση

Ο Άλκης Στέας αποκτά φήμη και κοινό, γίνεται ένας δημοφιλής παρουσιαστής και ήταν αυτός που όπως πρώτος δημιούργησε εντυπώσεις στο ραδιόφωνο με το παιχνίδι του, έτσι ακριβώς, πρώτος και πάλι, πέρασε στην τηλεόραση.

Ήταν ο πρώτος παρουσιαστής που εμφανίστηκε στους τηλεοπτικούς δέκτες της ελληνικής επικράτειας κατά τη διάρκεια της πειραματικής εκπομπής κατά την 25η ΔΕΘ που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη στις 19 Σεπτεμβρίου του 1960. Εκεί φυσικά παρουσίασε το τηλεφωνικό του τηλεπαιχνίδι, κερδίζοντας και πάλι τις εντυπώσεις.

Η τηλεοπτική του καριέρα ως παρουσιαστής τηλεπαιχνιδιών δεν σταμάτησε στην ΔΕΘ του 1960, έκανε κι άλλες τέτοιες παραγωγές ενώ το 1968 έμεινε και πάλι στην ιστορία όταν την παραμονή Πρωτοχρονιάς είχε σε πρώτη αποκλειστική απευθείας σύνδεση στην ελληνική τηλεόραση το διασημότερο ζεύγος της εποχής.

 

Μιλάμε φυσικά για την Αλίκη Βουγιουκλάκη, η οποία τότε ήταν έγκυος, και τον σύζυγό της Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Η τηλεοπτική μετάδοση πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια οπερατέρ του συνεργείου της Φίνος Φιλμς για το Κανάλι 5 της ΕΙΡ.

Οι 2 ηθοποιοί άνοιξαν το σπίτι τους στο κοινό και μέσα από το σαλόνι τους χάρισαν λίγες στιγμές χαράς και αισιοδοξίας, με ευχές για το προσεχές έτος.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ

Η συγκεκριμένη τηλεοπτική μετάδοση προκάλεσε φρενίτιδα στο τηλεοπτικό κοινό και άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στις εορταστικές τηλεοπτικές εκπομπές. Αποτελεί το πρώτο εγχείρημα εξωτερικής μετάδοσης, στην πειραματική ακόμη περίοδο λειτουργίας της ελληνικής τηλεόρασης.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν το 2ο που έκανε πρεμιέρα στον, νεοαφιχθέντα στα τηλεοπτικά δρώμενα, ΑΝΤ1 και πρόκειται για την ελληνική εκδοχή του αμερικανικού τηλεπαιχνιδιού “Card Sharks”.

Ο Άλκης Στέας μπορεί να μην έκανε πολλά πράγματα στον τηλεοπτικό αέρα, όπως θα περίμενε κανείς, όμως είχε κάνει τα πρώτα μεγάλα βήματα που βοήθησαν στην εξέλιξή της. Την περίοδο 1989-90 ωστόσο, έκανε comeback μετά από πολλά χρόνια απουσίας, παρουσιάζοντας για τελευταία φορά στο γυαλί ακόμα ένα τηλεπαιχνίδι, το Πάνω ή Κάτω.

Η μεγαλύτερη αγάπη του

Ίσως μια από τις πιο δυνατές σχέσεις που είχε αναπτύξει ο Άλκης Στέας, ήταν αυτή με το καρναβάλι της Πάτρας! Συμμετείχε πρώτη φορά το 1966 όπου παρευρέθη εκεί για να πάρει μέρος στο πρώτο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού και το πλήρωμα στο οποίο συμμετείχε, κατάφερε να κατακτήσει την τρίτη θέση και να λάβει αναμνηστικό βραβείο μία χάλκινη μάσκα του Δήμου Πατρέων.

Κι ενώ το παιχνίδι είχε παρουσιαστή, τον Νίκο Μαστοράκη, ο Άλκης μαγεύτηκε από την ατμόσφαιρα και την διάθεση της διοργάνωσης και από την επόμενη κιόλας χρονιά άρχισε να το διοργανώνει και να το παρουσιάζει εκείνος.

Ο Δήμος Πατρέων αναγνώρισε και εκτίμησε τη συνολική του προσφοράς και το 1996 τον ανακύρηξε επίτιμο δημότη της Πάτρας.

Ήταν τόσο μεγάλη η αγάπη που αναπτύχθηκε για το Πατρινό Καρναβάλι, που εκτός από την παρουσίαση του παιχνιδιού επεκτάθηκε το 1974 και στην παρουσίαση όλης της διοργάνωσης, με αποτέλεσμα να ταυτιστεί με αυτό.

Ήταν ο βασικός παρουσιαστής – εκπρόσωπος του καρναβαλιού σχεδόν ανελλιπώς μέχρι το 1999, καθώς είχε μία μόνο απουσία στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Και καθώς ο ίδιος γνώριζε την κρισιμότητα της κατάστασής του, καθώς έπασχε από καρκίνο, σε συνέντευξη που έδωσε τον Ιανουάριο του 1999 στον Πέτρο Ψωμά η οποία δημοσιελυθηκε στο περιοδικό Around, δήλωσε:

Θέλω να πεθάνω στην Πάτρα και να είναι Καρναβάλι.

Και η ζωή του έκανε την χάρη καθώς κατάφερε και έδωσε το παρών, μόλις 16 μέρες πριν το θάνατό του, στην διοργάνωση η οποία είχε κεντρικό παρουσιαστή τον Κώστα Σγόντζο και συμπαρουσιάστρια την Νατάσσα Τραγουστή. Η παρουσία του εκεί συγκίνησε μικρούς και μεγάλους.

Στις 8 Μαρτίου, άφησε την τελευταία του πνοή και 2 ημέρες μετά ετάφη στο Δημοτικό Κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου.

Η Ημέρα Άλκη Στέα

Το 2008, ύστερα από πρόταση που έγινε από το Πλήρωμα 94, το πλήρωμα στο οποίο συμμετείχει ο Άλκης Στέας στην πρώτη του παρουσία στην διοργάνωση, προτάθηκε η Ημέρα Άλκη Στέα, η οποία θα εορτάζεται τιμητικά στις 9 Μαρτίου κάθε έτους και θα περιλαμβάνει ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το επόμενο έτος εστάλη σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να επισημοποιηθεί και στις 9 Μαρτίου 2009, ο Δήμος Πατρέων, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και το Πλήρωμα 94 γιόρτασαν για πρώτη φορά την Ημέρα Άλκη Στέα, στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων της Πάτρας.

Από τότε και κάθε χρόνο εορτάζεται κυρίως στην Πάτρα, με εξαίρεση 2015 που γιορτάστηκε και στη Σύρο, με ειδική θεατρική παράσταση, σε σενάριο, σκηνοθεσία και εκτέλεση των ίδιων των μελών του πληρώματος.


Ο Άλκης Στέας ήταν ένας ταλαντούχος και πρωτοπόρος άνθρωπος σε μια εποχή που η Ελλάδα ταλαιπωρήθηκε κοινωνικά και πολιτικά. Υπό άλλες συνθήκες, όλα δείχνουν πως θα είχε μεγαλουργήσει ακόμα περισσότερο!

Κι όμως, δεν κατάφερε λίγα! Δημιούργησε νέες νόρμες στην επικοινωνία και μετάδοση της πληροφορίας, άνοιξε διάπλατα έναν νέο κόσμο στην διαφημιστική προώθηση και την εκμετάλλευση των ΜΜΕ, ενώ η παρουσία του σε μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις βοήθησε στο να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες και να καθιερωθούν στην μνήμη των πολιτών σε βάθος χρόνου.

Κοινοποιήστε
Διαμαντούλα Χατζηαντωνίου
Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης και πιστοποιημένη Δημοσιογράφος διαδικτύου, με συμμετοχές σε πολλά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος και κατευθύνσεως. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία, σε μαθητικό διαγωνισμό. Δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. Θρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την φύση, την φιλοσοφία και την ψυχολογία ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε θέματα κοινωνικής και ιστορικής φύσεως. Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς