Όσοι δεν την γνωρίζουν ως Αντιγόνη Μεταξά, την θυμούνται σίγουρα ως “Θεία Λένα”. Η σπουδαιότερη Ελληνίδα παιδαγωγός και δημιουργός του πρώτου παιδικού θεάτρου, που τα παραμύθια της αγαπήθηκαν από παιδιά και μεγάλους.

 

Η Αντιγόνη Μεταξά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1905 και ήταν κόρη του Κεφαλλονίτη επαναστάτη και εκπαιδευτικού Γεωργίου Μεταξά. Ο πατέρας της είχε ιδρύσει την Ελληνογαλλική Σχολή Μεταξά, όπου μεταξύ των κλασσικών μαθημάτων τα παιδιά μάθαιναν και διάφορες τέχνες, δεξιότητες και αθλήματα.

Ακολουθώντας την ρότα της οικογένειά της η Αντιγόνη Μεταξά σπούδασε παιδαγωγικά στο Παρίσι και στη συνέχεια και υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε με χρυσό μετάλλιο. Εργάστηκε αρκετά χρόνια ως καθηγήτρια απαγγελίας και υποκριτικής

Σε νεαρή ηλικία είχε συμμετάσχει σε κάποιες θεατρικές παραστάσεις και πολλοί έσπευσαν να την χαρακτηρίσουν ως τη “νέα Κοτοπούλη” λόγω του εμφανούς της ταλέντου. Η Αντιγόνη όμως αποφάσισε σύντομα να σταματήσει την ηθοποιία, γιατί είχε μια μεγαλύτερη αγάπη: τα παιδιά.

Η “Θεία Λένα” όλων των παιδιών

Το 1933 ίδρυσε τον πρώτο ελληνικό θίασο παιδικού θεάτρου, “το Θέατρο του Παιδιού”.

Σε μια εποχή που τα παιδιά έπαιζαν στους δρόμους και τις αλάνες και έφτιαχναν αυτοσχέδια παιχνίδια από ξύλα και πέτρες, η Αντιγόνη αποφάσισε να δώσει έκφραση σ’ αυτή την φαντασία και τον αγνό ενθουσιασμό τους μέσω του παιδικού θεάτρου.

Το Θέατρο του Παιδιού λειτούργησε αδιάκοπα μέχρι τον Απρίλιο του 1941, όταν βρέθηκε η Ελλάδα υπό γερμανική κατοχή και απαγορεύτηκε η λειτουργία του.

Από το 1938 η Αντιγόνη Μεταξά εργαζόταν επίσης στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών και από το 1942 ως το 1966 διηύθυνε την καθημερινή εκπομπή “Ώρα του Παιδιού”. Το 1967 συνέχισε το έργο της δουλεύοντας στην τηλεόραση της ΥΕΝΕΔ, όπου δημιούργησε και το πρώτο ελληνικό τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Όσον αφορά το συγγραφικό της έργο, έγραψε συνολικά 53 βιβλία με παιδικά έργα, που κυρίως έγραφε η ίδια.

Το 1967 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελληνική Παιδεία η πέντε τόμων εγκυκλοπαίδειά της με τίτλο “Η Νέα Εγκυκλοπαίδεια του Παιδιού”. Τα θέματα που περιέχονται συμπληρώνουν την σχολική ύλη του δημοτικού και γυμνασίου διατηρώντας ένα ομοιόμορφο ύφος σε σχέση με άλλες εγκυκλοπαίδειες που γράφονται από πολλούς συγγραφείς μαζί. Επίσης οι πολλές φωτογραφίες και χάρτες έχουν αντικατασταθεί με σκίτσα και απλές ζωγραφιές Ελλήνων καλλιτεχνών, ώστε να είναι πιο ευχάριστες και κατανοητές στα παιδιά.

Τόσο στα βιβλία της όσο και στις παιδικές της εκπομπές χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο “Θεία Λένα”, με το οποίο έμεινε ευρέως γνωστή μέχρι σήμερα.

Η Αντιγόνη Μεταξά παντρεύτηκε τον Κώστα Κροντηρά, πρώτο σκηνοθέτη στον χώρο του ραδιοφώνου, και συνεργάστηκε μαζί του στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών. Η μοναχοκόρη της, Λήδα Κροντηρά, έγινε επίσης ραδιοφωνική παραγωγός με ιδιαίτερα γνωστή την εκπομπή της “Καλημέρα παιδάκια”.

Η αγαπημένη “Θεία Λένα” όλων των παιδιών μεγάλωσε με τις προφορικές και γραπτές ιστορίες της ολόκληρες γενιές παιδιών από την δεκαετία του ’40-’50 ως και σήμερα. Για το σύνολο του έργου της και την ανεκτίμητη προσφορά της βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Έφυγε από τη ζωή στις 16 Οκτωβρίου του 1971.

Κοινοποιήστε
Άννα-Μαρία Κέκια
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.