Θυμάμαι ήμουν 12 χρονών, όταν ένα καλοκαιρινό απόγευμα, κάθισα να δω με τον αδερφό μου σε ένα DVD μία παράσταση στην οποία συμμετείχε ο Χάρρυ Κλυνν και μεταξύ άλλων υποδυόταν τον αγαπητό σε όλους μας “Τραμπάκουλα”. Από τότε ο Χάρρυ Κλυνν και οι ρόλοι του με συντρόφευαν και με συντροφεύουν ακόμη, κάθε φορά που η διάθεση μου δεν είναι και στα καλύτερα της.
Με τα έργα του Χάρρυ Κλυνν έχουν διασκεδάσει και γελάσει όλοι οι Έλληνες. Ποιος ήταν όμως ακριβώς ο γνωστός Θεσσαλονικιός καλλιτέχνης;
_______________________________________
Τα πρώτα χρόνια
Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης, γνωστός στο κοινό ως Χάρρυ Κλυνν, γεννήθηκε στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης στις 7 Μαΐου του 1940, σε μία φτωχή οικογένεια Ποντίων, του Νίκου και της Κυριακής Τριανταφυλλίδη. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση που βίωνε η οικογένεια του, ανάγκασε τον Χάρρυ Κλυνν να βγει στην βιοπάλη απ’ όταν ήταν μόλις 5 ετών.
Παρόλο που δούλευε από τα παιδικά του χρόνια, ποτέ δεν άφησε το σχολείο, φοιτώντας στο Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο Καλαμαριάς και αργότερα στο 5ο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης.
Τα πρώτα βήματα στην υποκριτική
Με την ενηλικίωση του πήρε μέρος σε μια εκπομπή ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη. Η συμμετοχή του αυτή, έμελλε να του αλλάξει όλη του την ζωή, καθώς πέραν του πρώτου βραβείου που κέρδισε, δέχτηκε πρόταση από τον Οικονομίδη να τον ακολουθήσει στην Αθήνα. Ο Οικονομίδης, για τρία έτη υπήρξε ο μέντορας του Χάρρυ Κλυνν.
Μετακομίζοντας στην Αθήνα, άρχισε να φοιτά στην Δραματική Σχολή του Π. Κατσέλη, ενώ παράλληλα εμφανίζονταν σε κοσμικά κέντρα, όπως το «Kάστρο» και ο «Βράχος». Στην συνέχεια άρχισε να εργάζεται σε διάφορες ταβέρνες και καμπαρέ ως πρώτος νουμερίστας και παρουσιαστής προγράμματος.
Ο Χάρρυ Κλυνν άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα γνωστός στις αρχές τις δεκαετίας του 1960, μετά τη συμμετοχή του στις ταινίες “Γάμος αλά Ελληνικά” και “Τα 201 Καναρίνια” και τις πρώτες του θεατρικές εμφανίσεις στα θέατρα Ακροπόλ και Χατζηχρήστου.
Η καριέρα στο εξωτερικό και στην Ελλάδα
Το 1964, ο Χάρρυ Κλυνν μετακόμισε στον Καναδά και τις ΗΠΑ πραγματοποιώντας εμφανίσεις σε κέντρα της ελληνικής διασποράς ως stand up comedian, ως ηθοποιός σε underground παραστάσεις και παράλληλα ως συγγραφέας σατιρικών κειμένων.
Στο εξωτερικό διέμεινε 10 χρόνια. Στην πορεία αυτών των 10 ετών πραγματοποίησε συνεργασίες με το περιοδικό “Playboy”, την εφημερίδα “Daily Worker”, το “Village” και το “On the double”.
Στο Σικάγο παντρεύεται και τη γυναίκα του, Χαρίκλεια, και αποκτά το πρώτο από τα τρία του παιδιά, τον Νίκο. Την περίοδο αυτή του προτάθηκε να παίξει και στη γνωστή ταινία “Καμπαρέ”, πρόταση που τελικά δεν δέχτηκε. Αργότερα στο Μόντρεαλ απέκτησε τον δεύτερο του γιο του, Αποστόλη, ενώ η κόρη του Κορίνα γεννήθηκε στην Αθήνα.
Το 1974, επέστρεψε στην Ελλάδα πραγματοποιώντας εμφανίσεις σε διάφορες μπουάτ της Πλάκας, όπως ο “Αιγόκερως” και ο “Zυγός”. Στην συνέχεια συνεργάστηκε με τα νυκτερινά κέντρα “Διογένης”, “Δειλινά” και “Στορκ”.
Η δημοτικότητα του εκτοξεύθηκε, όταν κυκλοφόρησε από την δισκογραφική εταιρεία Columbia το φθινόπωρο του 1978 ο πρώτος του δίσκος με τίτλο “Για δέσιμο”. Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι δίσκοι του ήταν για χρόνια στην κορυφή των δισκογραφικών charts, ενώ οι ταινίες του έσπασαν κάθε ρεκόρ εισιτηρίων.
Την δεκαετία του 1990 άρχισε τηλεοπτικές εκπομπές και show, τα οποία είχαν τεράστια απήχηση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες του κοινού. Το 1998 παρουσίασε την πρώτη του έκθεση ζωγραφικής στον “Εικαστικό Κύκλο”. Από το 2006 επέστρεψε μόνιμα στην Καλαμαριά, ενώ είχε επικεντρωθεί στην ζωγραφική, στην συγγραφή βιβλίων και στο θέατρο.
Το πολυποίκιλο έργο του
Ο Χάρρυ Κλυνν πήρε μέρος και διέπρεψε σε όλους τους τομείς του καλλιτεχνικού στερεώματος. Αρχικά, στο θέατρο πήρε μέρος σε δεκάδες παραστάσεις με τελευταία την επιθεώρηση “Τα Λαμόγια” στο θέατρο Οθέλος στην Κύπρο.
Στη δισκογραφία, πέραν του σατιρικού δίσκου “Για δέσιμο”, κυκλοφόρησε και άλλους δίσκους, οι οποίοι αφενός αποτέλεσαν στοιχείο ιδιαιτερότητας στο χώρο της ελληνικής δισκογραφίας και αφετέρου υπήρξαν πρώτοι σε κυκλοφορία πετυχαίνοντας νούμερα- ρεκόρ σε πωλήσεις. Σημειώνεται πως τα νούμερα των πωλήσεων των δίσκων του Χάρρυ Κλυνν παραμένουν ακόμη και σήμερα ακατάρριπτα.
Ο Χάρρυ Κλυνν πραγματοποίησε πολλές εμφανίσεις και στην τηλεόραση, άλλες φορές μέσα από διαφημιστικά σποτ και άλλες φορές από εκπομπές που παρουσίαζε ο ίδιος.
Αξίζει να σημειωθεί πως την περίοδο 1990-1994 παρουσίαζε στον ΑΝΤ1 την εκπομπή “Harry Klynn Special Shows”, ενώ το 1995 παρουσίασε, και πάλι στον ΑΝΤ1 ένα one man show 10 επεισοδίων με το όνομα “Πολίτης Κλυνν”. Στην τηλεόραση έχει γράψει ιστορία και ο απίστευτα αστείος χαρακτήρας που ενσάρκωνε, ο γνωστός “Τραμπάκουλας“.
Ο Χάρρυ Κλυνν δραστηριοποιήθηκε και στον κινηματογράφο συμμετέχοντας σε αρκετές ταινίες. Αυτό που όμως λίγοι γνωρίζουν είναι η αγάπη του γνωστού κωμικού για την ποίηση και την συγγραφή. Από νεαρή ηλικία άρχισε να συγγράφει, ενώ στα 15 του δημοσίευσε ένα ποίημά του στην εφημερίδα Μακεδονία. Μέχρι τα 18 του χρόνια πολλά ποιήματα του δημοσιεύτηκαν σε φιλολογικά περιοδικά της εποχής, ενώ είχε εκδώσει και 13 βιβλία.
Ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης έτρεφε επίσης μεγάλη αγάπη και για την ζωγραφική. Επηρεασμένος από τον πατέρα του που ήταν ζωγράφος, δημιούργησε πολλά έργα ζωγραφικής, είτε με τον κλασσικό τρόπο είτε με την χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο και η πολιτική
Ο Χάρρυ Κλυνν αγαπούσε ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο. Από το 1980, ήταν πρόεδρος της ομάδας της γενέτειράς του, του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Σκοπός της ομάδας της Καλαμαριάς ήταν η αποκατάσταση του ονόματος του ποδοσφαιρικού σωματείου, σκοπός ο οποίος επιτεύχθηκε, καθώς κατά την προεδρία του Χάρρυ Κλυνν ο Απόλλων Καλαμαριάς επέστρεψε στην Α’ Εθνική Κατηγορία μετά από δύο δεκαετίες, ενώ παράλληλα απόκτησε υποδομές, φυτώριο και συσπείρωσε γύρω της παλιούς και νέους φίλους.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Χάρρυ Κλυνν, διατύπωσε πολλές προτάσεις για την αναμόρφωση και την βελτίωση του θεσμικού πλαισίου του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ενώ αναδείχθηκε σε ηγετική μορφή της σύγκρουσης του 1988 μεταξύ συλλόγων και πολιτείας, η οποία οδήγησε σε διακοπή του πρωταθλήματος για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά.
Την περίοδο εκείνη, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο πέρασε μία μεγάλη κρίση, καθώς η πολιτεία αφαίρεσε τη διοργάνωση του πρωταθλήματος από την ΕΠΑΕ και την παραχώρησε στην ΕΠΟ. Τότε, ομόφωνα όλες οι ομάδες πρότειναν για πρόεδρο της ΕΠΑΕ τον Xάρρυ Kλυνν, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία και αναδιοργάνωσε την EΠAE, ενώ παράλληλα ήρθε σε επαφή με τη FIFA και την UEFA προτείνοντας ελκυστικούς όρους, τους οποίους η πολιτεία ήταν δύσκολο να αρνηθεί. Τελικά το πρωτάθλημα επέστρεψε στην ΕΠΑΕ, και ο Χάρρυ Κλυνν μετά από τρία χρόνια προεδρίας αποχώρησε.
Επιπροσθέτως, ο Χάρρυ Κλυνν υπήρξε πολιτικά ενεργός ακόμη και κατά τις περιόδους που δεν συμμετείχε σε κάποιον επίσημο θεσμό. Χαρακτηριστική είναι η συμμετοχή του στο θέμα της Ποντιακής ομογένειας, στης οποίας το επίσημο κίνημα υπήρξε για χρόνια πρόεδρος. Πολλές φορές ασκούσε έντονη πολιτική κριτική κυρίως μέσω της σάτιρας του. Η τελευταία πολιτική δράση του ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν εξέφραζε την υποστήριξη του στην τότε κυβέρνηση μέσω αναρτήσεων του στο προσωπικό του ιστολόγιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τα προβλήματα υγείας και το τέλος
Ο Χάρρυ Κλυνν από το 2016 αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, τα οποία επιδεινώθηκαν μετά τον θάνατο του γιού του Νίκου. Πιο συγκεκριμένα, τους τελευταίους μήνες της ζωής του, ο καλλιτέχνης ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο αντιμετωπίζοντας σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Τελικά ο Χάρρυ Κλυνν έφυγε από την ζωή στις 21 Μάϊου του 2018.
___________________________________
Ο Χάρρυ Κλυνν έφυγε αφήνοντας πίσω του μια μεγάλη καλλιτεχνική κληρονομιά χαρίζοντας μας άφθονες και μοναδικές στιγμές γέλιου. Υπάρχουν πολλές λέξεις με τις οποίες θα μπορούσα να χαρακτηρίσω αυτόν τον άνθρωπο, αλλά οι πιο αντιπροσωπευτικές είναι οι λέξεις πολυτάλαντος και σπάνιος.
Και αν με ρωτήσει κάποιος ποιο ήταν το μεγαλύτερο ταλέντο του Χάρρυ Κλύνν, εγώ θα του απαντήσω πως το μεγαλύτερο ταλέντο του ήταν πως μέσα από τους ρόλους και το χιούμορ του δεν μας έκανε μόνο να γελάμε “φτιάχνοντας” την διάθεση μας, αλλά μας περνούσε πολλά μηνύματα για την ζωή, για την κοινωνία και την πολιτική.