Η καθιστική ζωή έχει αρνητικές συνέπειες για το σώμα μας και την υγεία μας, όμως η καθημερινότητα πολλών ανθρώπων μπορεί αναγκαστικά να μην περιέχει πολλή κίνηση.

Το ιδανικότερο είναι να μπορούμε να βρούμε έστω μερικά λεπτά μέσα στη μέρα να κάνουμε γυμναστική. Ακόμα και λίγες συστηματικές ασκήσεις μπορούν να βελτιώσουν την φυσική μας κατάσταση και να δώσουν άλλη ώθηση στον μεταβολισμό μας.

Αν δεν υπάρχει χρόνος ούτε για λίγες ασκήσεις ή αν τέλος πάντων η γυμναστική δεν είναι η αγαπημένη σας δραστηριότητα, υπάρχουν κάποια απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην καθημερινότητά σας, ώστε να κινείστε λίγο περισσότερο.

  1. Εκμεταλλεύσου κάθε ευκαιρία για περπάτημα όταν έχεις να πας κάπου

Αν η δουλειά σου, το σούπερ μάρκετ ή όποιο μέρος θέλεις να πας είναι σε απόσταση που μπορείς να καλύψεις με τα πόδια, προτίμησε να πας περπατώντας. Αν πάλι έχεις να πας κάπου πιο μακρυά και πας με το αυτοκίνητό σου, φρόντισε να το παρκάρεις λίγο πιο μακρυά από τον προορισμό σου, ώστε να κινηθείς λίγο περισσότερο από και προς αυτό.

2. Κάνε ασκήσεις ή δουλειές καθώς παρακολουθείς τηλεόραση

Το να απλωθείς 2-3 ώρες στον καναπέ ακόμα και για την αγαπημένη σου σειρά είναι τουλάχιστον χάσιμο χρόνου και σαν συνήθεια δεν είναι και ό,τι καλύτερο για το σώμα σου. Μπορείς όσο παρακολουθείς το πρόγραμμα που σου αρέσει να κάνεις κάποιες απλές ασκήσεις, όπως καθίσματα, προβολές, βαράκια κτλ, ή μπορείς ακόμα εκείνη την ώρα να τριγυρνάς κάνοντας δουλειές, καθάρισμα, μαγείρεμα, συμμάζεμα.

3. Περπάτα όταν μιλάς στο τηλέφωνο

Μέσα στην καθημερινότητα σου σίγουρα τυχαίνει να μιλάς στο τηλέφωνο για λίγη ή περισσότερη ώρα. Προτίμησε όσο μιλάς, αντί να κάθεσαι σε ένα σημείο, να κάνεις βόλτες τριγύρω στο σπίτι, στην αυλή ενίοτε ή σε όποιον χώρο βρίσκεσαι. Θα μπορούσες επίσης όσο μιλάς στο τηλέφωνο να κάνεις και κάποιες απλές ασκήσεις γυμναστικής.

4. Βγες μια μικρή βολτά

Με τουλάχιστον 30 λεπτά περπάτημα τη μέρα, μπορείς να δεις θετικά αποτελέσματα στο σώμα σου.

Αν έχεις μικρά παιδιά, έχεις την καλύτερη αφορμή να ξεκλέψεις λίγη ώρα μέσα στη μέρα για να πάτε μια μικρή βόλτα στη γειτονιά ή σε κάποιο πάρκο.

Η ίδια ευκαιρία σου δίνεται αν έχεις σκύλο. Δεν μπορείς να έχεις το ζώο μέσα όλη μέρα. Αν δεν έχεις ούτε παιδιά, ούτε σκυλιά, βγες μόνη σου.

Θα σε βοηθήσει σίγουρα να ηρεμήσεις, να καθαρίσεις το μυαλό σου και σίγουρα να ενεργοποιήσεις περισσότερο το σώμα σου. Μια εναλλακτική είναι να κάνεις μια βόλτα με το ποδήλατο, αν είναι κάτι που σε ευχαριστεί.

5. Στάσου όρθια στο λεωφορείο ή στην αναμονή

Όση ώρα βρίσκεσαι στο λεωφορείο επέλεξε να σταθείς όρθια, αντί να καθήσεις σε ένα κάθισμα. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και όσο βρίσκεσαι σε μια αίθουσα αναμονής. Μείνε όρθια ή αν θες, μπορείς να περπατάς τριγύρω στον χώρο.

Κοινοποιήστε
Άννα-Μαρία Κέκια
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.