Η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Εορτάζεται σε όλο τον κόσμο με διάφορες εκδηλώσεις και είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα μουσεία και τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Τα μουσεία, εκτός από την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν εξελιχθεί σε κομβικά σημεία επικοινωνίας λαών και πολιτισμών. Αναπτύσσουν συνεργασίες και δημιουργούν δίκτυα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών.

Διαφυλάσσοντας με σεβασμό την ιστορική μνήμη και την παράδοση, αναζητούν νέους προσανατολισμούς για να εμπνεύσουν τον σύγχρονο άνθρωπο και να υπηρετήσουν τις ανάγκες του.

Στο πλαίσιο αυτό, τα μουσεία με τις πολύπλευρες δράσεις τους προσπαθούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και να επιτύχουν τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ κληρονομιάς και καινοτομίας, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα διοργανώνονται σε όλες τις χώρες-μέλη του ICOM ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, με διαφορετικό κεντρικό θέμα κάθε έτος, που συνδέει με τα μουσεία με τη σύγχρονη κοινωνία.

«ΜΟΥΣΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ. ΠΟΙΚΙΛΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ» είναι το θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2020 με σκοπό την ανάδειξη του σημαντικού ρόλου των μουσείων στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του κάθε τόπου.

Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM συμμετέχοντας στις εορταστικές δράσεις, διοργανώνει ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και κάθε έτος τιμά ένα ή περισσότερα ελληνικά μουσεία, όπου και πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού.

Φέτος, εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, τα μουσεία της χώρας μας παραμένουν κλειστά έως τα μέσα Ιουνίου. Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα δυσμενή συγκυρία, καλούμαστε να συμμετέχουμε στις δράσεις από απόσταση.

Στα πλαίσια της ασφαλούς διοργάνωσης και εξέλιξης των εορτασμών, όλες οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά! Η ατζέντα είναι γεμάτη και οι θεματικές ποικίλες και πλούσιες σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Μπορείτε να δείτε το πλήρες πρόγραμμα εδώ :Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2020 – Ψηφιακές Δράσεις

Κοινοποιήστε
Διαμαντούλα Χατζηαντωνίου
Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης και πιστοποιημένη Δημοσιογράφος διαδικτύου, με συμμετοχές σε πολλά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος και κατευθύνσεως. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία, σε μαθητικό διαγωνισμό. Δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. Θρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την φύση, την φιλοσοφία και την ψυχολογία ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε θέματα κοινωνικής και ιστορικής φύσεως. Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς