Ο Χάρης Γρηγορόπουλος ανήκει σε εκείνους τους ηθοποιούς που κι ένα απλό πέρασμα ως κομπάρσος να έκανε σε κάποιο έργο θα τραβούσε αδιαμφισβήτητα την προσοχή σου, καθώς το πρόσωπό του “μιλάει” από μόνο του.

Τον έχουμε απολαύσει τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, η οποία τον έκανε και ευρύτερα γνωστό. Είτε πάνω στο σανίδι είτε στην οθόνη καταφέρνει να ανταμοίβει την ψυχή με όλα όσα της δίνουν μια ανάταση, με όλα όσα της χρειάζονται για να ξεχάσει για λίγο καθημερινά προβλήματα και άγχη.

Ο ΧΑΡΗΣ ΚΑΙ Η ΟΘΟΝΗ

Ειλικρινά δεν ξέρω ποιά τηλεοπτική ή κινηματογραφική συμμετοχή του Χάρη Γρηγορόπουλου να πρωτοδιαλέξω! Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε τρεις δικές μου πολύ αγαπημένες όπως: την κωμική σειρά του 1993 “ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΕΣ”, στην οποία ο Χάρης Γρηγορόπουλος έπαιζε τον Λευτέρη πλάι στους Βλαδίμηρο Κυριακίδη, Χρύσα Ρώπα και άλλους εξαιρετικούς ηθοποιούς. Η σειρά ήταν πρωτοποριακή για τη εποχή της και παραμένει μέχρι σήμερα δημοφιλής.

“ΤΟ ΚΑΦΕ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ”, και εδώ τα λόγια είναι περιττά! Η σειρά που κρατάει ακόμη και σήμερα αμείωτο το ενδιαφέρον και μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον Τρελαντώνη. Ένας ρόλος, θεωρώ, σταθμός για τον ηθοποιό, στον οποίο κωμικό και δραματικό στοιχείο έδεναν αρμονικά χάρη στην πένα των δημιουργών Χάρη Ρώμα και Άννας Χατζησοφιά και την μοναδική ερμηνεία του Γρηγορόπουλου.

Και τέλος το “ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΜΟΥ”. Από τις πλέον πετυχημένες σειρές με τον Χάρη Γρηγορόπουλο στον ρόλο του Θοδωρή που συνήθως πρώτα πράττει κι έπειτα σκέφτεται!

Κινηματογραφικά τον ξεχώρισα στο υπέροχο “ΤΟ ΚΛΑΜΑ ΒΓΗΚΕ ΑΠ’ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ” των Ρέππα-Παπαθανασίου που άνετα θα έβλεπα ξανά .

Ο ΧΑΡΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Ο Χάρης Γρηγορόπουλος δεν θα μπορούσε να μην ξεδιπλώσει το ταλέντο του και θεατρικά. Πόση ψυχή μπορεί να αποτυπωθεί στο βλέμμα, πόσα χαμόγελα μπορεί να “κερδίσει” μια ατάκα, πόσες ξεχασμένες μνήμες μπορεί να ξυπνήσει μια σκηνή; Νομίζω ότι ο δημοφιλής ηθοποιός είναι γεννημένος για το θέατρο, που το αγαπάει και τον αγαπά.

Απίστευτη ερμηνεία στην εμβληματική κωμωδία του Μποστ “ΜΑΡΙΑ ΠΕΝΤΑΓΙΩΤΙΣΣΑ”, αλησμόνητος στις “Εκκλησιάζουσες” του πάντα επίκαιρου Αριστοφάνη, τον οποίο έχει “υπηρετήσει” ουκ ολίγες φορές.

Από τον Νοέμβριο θα έχουμε την χαρά να τον απολαύσουμε στο ΘΕΑΤΡΟ ΧΥΤΗΡΙΟ στην ισπανική κωμωδία FUGA “ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ”. Πάω στοίχημα ότι για άλλη μια φορά θα μας συνεπάρει η ερμηνεία του…

Ο αγαπημένος ηθοποιός Χάρης Γρηγορόπουλος βρήκε λίγο χρόνο για το δικό του 10 στα 10 και τον ευχαριστούμε ολόψυχα.

10 ΣΤΑ 10 ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΡΗ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟ

1.Ο ηθοποιός κυνηγάει τους ρόλους ή οι ρόλοι τον ηθοποιό;

Είναι, όπως ένα σκυλί κυνηγάει την ουρά του. Ο ηθοποιός κυνηγάει τους ρόλους , οι οποίοι υπάρχουν μέσα του. Καθ’όλη τη διάρκεια που ο ηθοποιός παίζει έναν ρόλο, ο ρόλος δεν σταματάει να κυνηγάει τον ηθοποιό. Είναι μία τρελή διαδικασία και η μεγαλύτερη γοητεία αυτού του επαγγέλματος.

2.Αν τα καρτούν δάνειζαν την φωνή τους σε ταινίες με ανθρώπους ποιό καρτούν θα θέλατε να σας “χαρίσει” για λίγο την φωνή του και γιατί;

Έχω μεγάλη ιστορία με τα καρτούν, διότι για πολλά χρόνια δούλευα στις μεταγλωττίσεις και έχω δανείσει τη φωνή μου σε αμέτρητα από δαύτα. Με αυτό που έχω σχέση έρωτα και μίσους είναι το Μιάουθ από τα Πόκεμον. Ένα γατί, με πολύ ιδιαίτερη φωνή και ακόμη πιο ιδιαίτερο χαρακτήρα. Αυτό λοιπόν διαλέγω για να μου χαρίσει τη φωνή του.

3.Βρίσκεστε στο ίδιο πλοίο με μια ιστορική προσωπικότητα. Κάποια στιγμή πιάνετε μια μικρή κουβεντούλα. Τι θα ρωτούσατε και γιατί;

Θα διάλεγα τον Νέρωνα, τον Ρωμαίο αυτοκράτορα, και θα τον ρώταγα για τη θητεία του στη Ρώμη σαν αυτοκράτορας και για ποιο λόγο άραγε έβαλε φωτιά και έκαψε τη Ρώμη. Θα τον ρώταγα διάφορα πράγματα, ώστε να μπορέσω να καταλάβω καλύτερα την προσωπικότητά του.

4.Καλύτερα πρωταγωνιστής σε κάτω του μετρίου ταινία ή κομπάρσος σε ένα αριστούργημα της έβδομης τέχνης;
Μήπως μπορώ σε αυτή την ερώτηση να απαντήσω “και τα δύο”; Στον κινηματογράφο πολύ δύσκολα ο ηθοποιός είναι υπεύθυνος για το αποτέλεσμα της ταινίας, καθότι τον κύριο λόγο τον έχει ο σκηνοθέτης.
5.Έχετε να φάτε πάνω από μήνα όταν μια ταβέρνα σας ανοίγει ξαφνικά διάπλατα την πόρτα της. Ένα τραπέζι με όλα τα καλούδια σας περιμένει και οι μυρωδιές ερεθίζουν ευχάριστα τα ρουθούνια σας, όταν ακούτε: “What’s on your mind Harry? Don’t touch anything, αλλιώς δεν θα πάρεις το Oscar που σου ετοιμάσαμε!” Πώς αντιδράτε; (Φαγητό θα κάνετε καιρό να δείτε ξανά, αυτό να το ξέρετε!)

Σε καμία περίπτωση δεν θα στερηθώ το φαγητό για να πάρω ένα Όσκαρ, έτσι κι αλλιώς το Όσκαρ δεν τρώγεται και επίσης δεν μπορείς να το χαρείς εάν πεθαίνεις από την πείνα. Θα καθόμουνα στην ταβέρνα και θα έτρωγα μέχρι να σκάσω. Έτσι κι αλλιώς το φαγητό είναι μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις μου και μου προκαλεί μεγάλη δυστυχία να το στερούμαι.

6.Οι περισσότεροι άνδρες ισχυρίζονται ότι δεν παρακολουθούν καθημερινά σίριαλ. Μήπως ψεύδονται;

Αν κρίνω από τον εαυτό μου, νομίζω πως λένε την αλήθεια, διότι κι εγώ δεν βλέπω  καθημερινά σίριαλ και μάλιστα ποτέ δεν πίστευα ότι θα παίζω και σε ένα καθημερινό σίριαλ. Να όμως που η πραγματικότητα με διαψεύδει και εδώ και τρία χρόνια παίζω σε ένα καθημερινό σίριαλ και το απολαμβάνω κιόλας!

 

7.Βρίσκεστε σε γνωστό χώρο όταν σας πλησιάζουν δύο έγκριτοι δημοσιογράφοι με σκοπό να σας αποσπάσουν μια αποκλειστική δήλωση. Γρήγορα συνειδητοποιείτε ότι σας έχουν μπερδέψει με συνάδελφό σας. Πως αντιδράτε;

Εκπλήσσομαι, προσπαθώ να συνέλθω από το σοκ, και στη συνέχεια προσποιούμαι ότι είμαι το πρόσωπο που πιστεύουν αυτοί ότι είμαι, κι αν το γνωρίζω, απαντώ και φέρομαι σύμφωνα με το πώς θα απαντούσε και θα φερόταν αυτό το πρόσωπο.

8.Υπάρχουν ρόλοι ζωής ή μήπως τελικά όλη η ζωή είναι ένας ρόλος;

Αυτό με τους ρόλους είναι μία περίεργη ιστορία. Προσωπικά πιστεύω πως υπάρχουν τόσοι ρόλοι, όσοι και άνθρωποι. Επίσης υπάρχουν ρόλοι ζωής και όλη η ζωή είναι ένας ρόλος και όλα σωστά είναι.

9.Σαν Γρηγορόπουλος που είστε, τις αποφάσεις τις παίρνετε σε γενικές γραμμές γρήγορα ή χρειάζεστε αρκετό χρόνο;

Σε μερικές περιπτώσεις δικαιολογώ απόλυτα το όνομά μου και σε άλλες περιπτώσεις καλύτερα θα ήταν να ονομάζομαι Αργόπουλος, διότι κάνω κάποια πράγματα πολύ αργά. Όσον αφορά τις αποφάσεις, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο. Κάποιες τις παίρνω σε κλάσματα δευτερολέπτου και κάποιες άλλες με βασανίζουν πάρα πολύ μέχρι να παρθούν. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο βασανιστήριο από αυτό.

10.Ποιά από τις δέκα ερωτήσεις σας δυσκόλεψε περισσότερο και γιατί; (Οι απαντήσεις καμία και όλες απορρίπτονται!)

Με δυσκόλεψε πάρα πολύ η ερώτηση νούμερο 4, διότι η απάντηση δεν βγήκε αυτόματα όπως έγινε με τις υπόλοιπες ερωτήσεις. Κόλλησα.

Κοινοποιήστε
Χριστίνα Καρρά
Καθηγήτρια Γερμανικών, κειμενογράφος και συγγραφέας με τρία βιβλία στο ενεργητικό της: " Η κόρη του Ναζί", "Η φαλαινίτσα που ήθελε να γίνει γλάρος " και το πιο πρόσφατο "Γιατί το λεμονάκι δεν ήθελε να γίνει ποτέ πεπονάκι" από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Έχει έναν γιο και θεωρεί ότι η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα που συνήθως προσπερνάμε. Αγαπημένη της ρήση: "Για να ανέβεις στην κορυφή, επιβάλλεται να ξεκινήσεις από την βάση."