Σήμερα θα αναφερθούμε σε μια υπόθεση της τελευταίας μόλις δεκαετίας, μια σοκαριστική περίπτωση δολοφονίας, που μπήκε πρώτο τραπέζι πίστα στη συλλογή των εγκλημάτων που σόκαραν την Ελλάδα.

_________________________________

Κυριακή 3 Αυγούστου 2008

Είναι απόγευμα στο κοσμοπολίτικο νησί της Σαντορίνης (λίγο πριν το περίφημο, ανεπανάληπτο ηλιοβασίλεμα). Ένα τηλεφώνημα στο αστυνομικό τμήμα Φηρών έμελλε να διαταράξει την ηρεμία του νησιού, αλλά και όλο το πανελλήνιο. (Η κλήση που περιμένει κάθε ρουτινιασμένος αστυνομικός για να ερωτευτεί ξανά το επάγγελμά του. Ή και οχι.)

Αυτό που αντίκρισε η ομάδα των αστυνομικών φτάνοντας στην περιοχή ξεπερνούσε κάθε προσδοκία: ένας τύπος περιφερόταν στο δρόμο κρατώντας ένα μαχαίρι στο ένα χέρι και ένα κομμένο κεφάλι γυναίκας στο άλλο!

Ποιος ήταν αυτός ο τύπος; 

Oταν η Παναγιά δεν βάζει το χέρι της | Η Εφημερίδα των ΣυντακτώνΟ Αθανάσιος Αρβανίτης (ο πρωταγωνιστής μας) ήταν ένα άτομο με επιβεβαιωμένα ψυχολογικά προβλήματα από αρκετά νεαρή ηλικία. Άνθρωποι που τον γνώριζαν από τον Έβρο, όπου ζούσε, μιλούσαν για ένα αγόρι με φανερά προβληματική συμπεριφορά, που δημιουργούσε συχνά εντάσεις τόσο στη οικογένειά του, όσο και στο υπόλοιπο χωριό.

Όταν ήταν 21 χρονών και επιδίωξε να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία, κρίθηκε γιωτάς ανίκανος για στράτευση. Από τότε ακολούθησαν δύο χρόνια θεραπείας, με φαρμακευτικές αγωγές και περιοδικές νοσηλείες σε κλινική της Αλεξανδρούπολης.

Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε σε μια σχολή μαγειρικής. Πολλοί ισχυρίστηκαν ότι αυτό ήταν απόφαση των γονιών του, ώστε ο νεαρός ταραχοποιός να αλλάξει για λίγο περιβάλλον και να ηρεμήσει (σαν την ελπίδα που έχουν οι γονείς για τα παιδιά τους δεν έχει). Επιπλέον ήταν έντονες και οι φήμες περί χρήσης ναρκωτικών.

Μια μοιραία γνωριμία

Στην Θεσσαλονίκη γνωρίστηκε με την Αδαμαντία Κάρκαλη, μια ήσυχη και ευγενική κοπέλα (αυτές συνήθως που πετυχαίνουν τα «κελεπούρια»), που μόλις είχε τελειώσει το σχολείο και είχε περάσει στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Ρεθύμνου Κρήτης. Το ερωτευμένο ζευγάρι μετακόμισε λοιπόν στην Κρήτη, όπου η κοπέλα σπούδαζε και ο Αρβανίτης δούλευε μάγειρας σε εστιατόρια.

Ο ευέξαπτος χαρακτήρας του όμως προκαλούσε εντάσεις και στο εργασιακό του περιβάλλον με αποτέλεσμα η παραμονή του στις περισσότερες δουλειές να είναι σύντομη. Φυσικά παρόμοιες εντάσεις υπήρχαν και στην προσωπική σχέση του ζευγαριού. 

Οι γονείς της κοπέλας είχαν πάρει πρέφα τον προβληματικό χαρακτήρα του Αρβανίτη, παρόλο που δεν γνώριζαν την ασθένειά του, και συχνά την συμβούλευαν να τον αφήσει. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις τους μετά το τραγικό συμβάν, που ανέφεραν ότι είχαν καταλάβει πως ο τύπος χρησιμοποιούσε την κοπέλα για να «επιβιώνει και να ανελιχθεί οικονομικά και κοινωνικά».

Η Αδαμαντία όμως, σε μια δική της πραγματικότητα, δήλωνε ερωτευμένη μαζί του και πίστευε ότι μπορούσε να τον βοηθήσει να ξεπεράσει το πρόβλημά του.

Κάπως έτσι κατέληξαν το 2007 να παντρευτούν με πολιτικό γάμο και τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου μετακόμισαν στη Σαντορίνη, όπου η Αδαμαντία είχε διοριστεί δασκάλα.

Η αρχή του τέλους

Στο όμορφο νησί της Σαντορίνης πλέον, όλα (θα μπορούσαν να) έδειχναν ότι το ζευγάρι θα έκανε μια νέα αρχή και θα έβρισκε πλέον ηρεμία. Η Αδαμαντία είχε γίνει αγαπητή στους μαθητές της και ο Αθανάσιος εργαζόταν ως μάγειρας σε ένα ξενοδοχείο.

Μπαίνοντας ο Αύγουστος του 2008, η συμπεριφορά του άντρα άρχισε να γίνεται όλο και πιο επιθετική, ενώ ταλαιπωρούταν από έντονες αϋπνίες. Η επιμονή της Αδαμαντίας να τον βοηθήσει τους οδήγησε σε έναν γιατρό, ο οποίος του χορήγησε ηρεμιστικά χάπια και τους πρότεινε να επισκεφτούν έναν ψυχίατρο. Η περίπτωσή του όμως δεν έμελλε να βρει σωτηρία.

Μια μέρα πριν το τέλος, ο Αθανάσιος έκανε έναν άγριο καβγά στον χώρο της δουλειά του, που οδήγησε στην απόλυσή του, αλλά και δημιούργησε άλλη μια μεγάλη ένταση μεταξύ του ζευγαριού. Αυτός φαίνεται να ήταν και ο λόγος που εκείνο το μοιραίο απόγευμα της 3ης Αυγούστου οι γείτονες τους άκουσαν να μαλώνουν πολύ έντονα και θορυβήθηκαν, παρόλο που ήταν συνηθισμένοι στους συχνούς καβγάδες του αλλόκοτου ζευγαριού.

Η στιγμή που οι γείτονες κάλεσαν την αστυνομία ήταν όταν είδαν τον 31χρονο να πετάει από το μπαλκόνι του σπιτιού το σκυλάκι της γυναίκας του αποκεφαλισμένο!

Μια τελευταία κραυγή για βοήθεια ακούστηκε μέσα από το σπίτι και μετά όλα ησύχασαν.

Περίπου 10 λεπτά αργότερα η αστυνομία έφτασε στην περιοχή και αυτό που αντίκρισε ξεπερνούσε κάθε προσδοκία.

Ο τύπος περιφερόταν στο δρόμο μπροστά από το σπίτι του κρατώντας ένα μεγάλο κουζινομάχαιρο στο ένα χέρι και το κομμένο κεφάλι της γυναίκας του στο άλλο!

Οι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα για εκφοβισμό καλώντας τον να παραδοθεί. Το αλλοπρόσαλλο σόου του Αρβανίτη όμως δεν είχε τελειώσει ακόμα.

Αρχικά έδειξε να υπακούει σκύβοντας το κεφάλι του στο έδαφος, όμως όταν οι αστυνομικοί τον πλησίασαν για να του βάλουν χειροπέδες, σηκώθηκε απότομα και βρίζοντάς τους προσπάθησε να τους επιτεθεί με το μαχαίρι που κρατούσε. Ο ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στα χείλη πάνω σε μια απόπειρα του δράστη να «φάει» κι εκείνου το κεφάλι.

Ζώντας την παράνοιά του ο Αρβανίτης πέταξε το κεφάλι της γυναίκας του μέσα στο περιπολικό και μετά μπήκε κι εκείνος στη θέση του οδηγού. Μέχρι να φύγει με το αυτοκίνητο οι αστυνομικοί του είχαν καταφέρει τρεις πυροβολισμούς στον θώρακα και το συκώτι. Ο εξολοθρευτής όμως δεν είχε τελειώσει ακόμα.

“Τον είδα να κρατάει το κομμένο κεφάλι της γυναίκας του και το μαχαίρι. Προχωρούσε και έδειχνε ήρεμος, λες και δεν συνέβαινε τίποτα. Ούτε φώναζε, ούτε έκανε απότομες κινήσεις, λες και κράταγε στα χέρια του μια κούκλα! Συνέχισε να περπατάει κι έφτασε σε μια μικρή πλατεία που βρίσκεται στην είσοδο του Βουρβούλου. Σ’ αυτή την πλατεία μαζεύονται και παίζουν μικρά παιδιά, κι εκείνη την ώρα ήταν περίπου οκτώ μικρά που είδαν το φοβερό θέαμα.”

(μαρτυρία γείτονα Διονύση Φαβατά)

Την αποκεφάλισε και κυκλοφορούσε με το κεφάλι της στην Σαντορίνη: Το έγκλημα που σόκαρε το πανελλήνιο και ανάγκασε την οικογένεια του θύματος να κάνει ασφαλιστικά μέτρα στον Κοκκινόπουλο και τον Alpha -

Τραυματισμένος, με ένα κλεμμένο αυτοκίνητο και το κεφάλι της γυναίκας του στη διπλανή θέση, πρωταγωνιστούσε σε μια παρανοϊκή καταδίωξη τις τελευταίες ώρες ελευθερίας του.

Καθώς έτρεχε με το περιπολικό, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα του δρόμου και συγκρούστηκε με ένα μοτοποδήλατο, στο οποίο επέβαιναν δύο 26χρονες κοπέλες. Πρόκειται για την Κέλλυ Στράκα και την Ανδριανή Νερουλία, που εργαζόντουσαν στο Κέντρο Υγείας της Σαντορίνης.

Από τη δυνατή σύγκρουση η μία κοπέλα έπεσε στο έδαφος και η άλλη εκσφενδονίστηκε αρκετά μέτρα μακριά φέροντας σοβαρούς τραυματισμούς. Υποστηρίζεται πως αυτή ήταν μια κίνηση που έκανε επίτηδες ο δράστης, ώστε να ρίξει την προσοχή των αστυνομικών στα νέα θύματα και να μπορέσει να ξεφύγει (μέχρι που πίστευε ότι θα μπορούσε να πάει, κανείς δεν ξέρει).

Οι αστυνομικοί γάζωσαν με σφαίρες το περιπολικό ζητώντας του να πετάξει το μαχαίρι και να παραδοθεί, αλλά ο Αρβανίτης δεν ήθελε να υπακούσει. Βγαίνοντας από το τρακαρισμένο αυτοκίνητο προσπάθησε να επιτεθεί ξανά στους αστυνομικούς και να πάρει το όπλο του ενός. Μετά από άλλους πέντε πυροβολισμούς εκείνοι κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν και το κινηματογραφικό σκηνικό της καταδίωξης έλαβε τέλος.

Ο επίλογος

Αποτέλεσμα εικόνας για αρβανιτης σαντορινη κεφαλιΜε έξι σοβαρούς τραυματισμούς από πυροβόλα όπλα στη θωρακική χώρα, αλλά και το συκώτι, ο Αρβανίτης κατάφερε να επιζήσει και έμεινε αρκετό καιρό στο Νοσοκομείο Γεννηματά της Αθήνας. Όταν ανάρρωσε μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η δίκη του πραγματοποιήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 2009 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Μυτιλήνης.

Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι ο δράστης παρέμεινε ψύχραιμος και απαθής σε όλη τη διάρκεια της δικής και δεν εξέφρασε ποτέ καμία μετάνοια ή έστω ένδειξη στενοχώριας απέναντι στην φρικιαστική του πράξη. Ομολόγησε ωστόσο όσα έκανε χωρίς δισταγμό.

Καταδικάστηκε σε ισόβια και 36 χρόνια φυλάκιση χωρίς ελαφρυντικά (για τη δολοφονία της γυναίκας του, για απόπειρα δολοφονίας ενός αστυνομικού, για οπλοφορία, για οπλοχρησία, για περιύβριση νεκρού, για διατάραξη της ασφάλειας στο δρόμο, για τον σκύλο, για τις δύο γυναίκες που παραλίγο να πάρει επίσης στο λαιμό του κτλ κτλ).

Η συγκλονιστική πληροφορία που έβαλε το κερασάκι στην τούρτα στο χρονικό του πρωτοφανούς φρικιαστικού εγκλήματος ήταν η ιατροδικαστική γνωμάτευση.

Ο Αρβανίτης αποκεφάλισε την 25χρονη γυναίκα του όσο ήταν ακόμη ζωντανή και συνέχισε να την μαχαιρώνει με μανία ακόμα και αφού είχε πεθάνει. Πάνω της έφερε 10 μαχαιριές στον θώρακα και στο λαιμό, εκ των οποίων οι 3 ήταν όσο ζούσε και οι υπόλοιπες 7 όταν πλέον ήταν νεκρή.

“Πρόκειται για ένα από τα στυγερότερα εγκλήματα, ακόμη και για εμάς που έχουμε αντιμετωπίσει τόσες δολοφονίες. Συνήθως οι δράστες σκυλεύουν το πτώμα του θύματός τους όταν αυτό έχει πεθάνει. Αυτός ο παρανοϊκός άνθρωπος όμως, αποκεφάλισε τη γυναίκα του ενώ αυτή ήταν ζωντανή.”

(δήλωση Ιατροδικαστή Νίκου Καρακούκη)

Η έλλειψη στοιχείων άμυνας πάνω της έδειξαν ότι προφανώς η κοπέλα αιφνιδιάστηκε και δεν πρόλαβε να αντιδράσει με κάποιον τρόπο. Ψυχίατροι και ειδικοί που ασχολήθηκαν τότε με την υπόθεση υποστήριξαν πως ο Αρβανίτης βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ.

«Πρόκειται για κρίση καταστροφικής υπερδιέγερσης, στην οποία το άτομο θέτει το περιβάλλον σε ρόλο κατηγορουμένου και εκφράζει μια ανεξέλεγκτη επιθετικότητα απέναντι σε τυχαία θύματα. Μετατρέπεται σε έναν συμπαγή δυναμικό όγκο, που μπροστά του δεν αντιστέκεται τίποτα. Ακόμα και η χρήση ηρεμιστικών μπορεί να λειτουργήσει αντίθετα και να ενδυναμώσει την έκρηξη της αδρεναλίνης του».

Εκεί που τελειώνει η λογική, αρχίζουν τα ψυχικά προβλήματα.

Παρά το γεγονός ότι ο Αθανάσιος Αρβανίτης έπασχε επιβεβαιωμένα από σχιζοφρένεια και θα έπρεπε να βρίσκεται υπό παρακολούθηση και θεραπευτική αγωγή, το δικαστήριο αρνήθηκε να μη του δώσει καταλογισμό. Το ίδιο συνέβη και όταν η υπόθεσή του εκδικάστηκε ξανά στο Εφετείο το 2013. Η καταδίκη ήταν και πάλι ομόφωνη με την Πολιτική Αγωγή να επιμένει πως οι πράξεις του ταιριάζουν απόλυτα σε μια εγκληματική φυσιογνωμία.

Ο Αρβανίτης παραμένει μέχρι σήμερα στη φυλακή έχοντας καταγραφεί στην ιστορία ως ένας στυγερός και παρανοϊκός εγκληματίας, που διέπραξε ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά.

______________________________________

10η Εντολή: Θα παιχτεί η όχι το επεισόδιο με το «κομμένο κεφάλι» στην Σαντορίνη; - Kalimera ArkadiaΤο φρικιαστικό έγκλημα της Σαντορίνης δεν θα μπορούσε να μην αποτελέσει έμπνευση για ένα από τα επεισόδια της κορυφαίας αστυνομικής σειράς του Πάνου Κοκκινόπουλου, “10η Εντολή”.

Η σκηνή που ο δράστης εμφανίζεται με το κομμένο κεφάλι μιας γυναίκας ενόχλησε την οικογένεια της αδικοχαμένης Αδαμαντίας, η οποία προχώρησε σε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της παραγωγής για ηθική βλάβη. Το δικαστήριο όμως δικαίωσε τους συντελεστές της σειράς υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για έργο τέχνης, που διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει μια αληθινή ιστορία παραλάσσοντάς τη σε μια εμπνευσμένη μυθοπλασία. Κάτι που ο Κοκκινόπουλος ξέρει σίγουρα να κάνει πολύ καλά.

Κοινοποιήστε
Άννα-Μαρία Κέκια
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.