Η 33χρονη Sarah Everard εντοπίστηκε νεκρή τον Μάρτιο του 2021 με βασικό ύποπτο για την δολοφονία της έναν αστυνομικό. Με τα στοιχεία ακόμα να εξελίσσονται η υπόθεση ξεσήκωσε αντιδράσεις στη Μεγάλη Βρετανία και μια εκτενή δημόσια συζήτηση σχετικά με την βία εναντίον των γυναικών και την ανάγκη για μεγαλύτερη ασφάλειά τους στους δρόμους του Λονδίνου.

_______________________________________

Ποια ήταν η Sarah Everard

Η Sarah Everard είχε αυτό που λέμε “όλο το πακέτο”. Ήταν μία νέα, όμορφη, μορφωμένη και επιτυχημένη 33χρονη γυναίκα. Ήταν στέλεχος μάρκετινγκ σε μια διαφημιστική εταιρεία στο Λονδίνο, όπου εργαζόταν σχεδόν για ένα μήνα.

Η Sarah είχε μετακομίσει στο Λονδίνο λίγο μετά τις σπουδές της και δούλευε σε γραφεία μάρκετινγκ κάνοντας δημόσιες σχέσεις, όπου σημείωσε μεγάλη επιτυχία χάρη στο συλλογικό της πνεύμα και την ευστροφία της, όπως έχουν πει για εκείνη οι φίλοι και πρώην συνάδελφοι της.

Μπορούσε εύκολα να πλησιάσει τους άλλους και να αναπτύξει φιλικές σχέσεις λόγω της ικανότητάς της να ακούει. Ήταν πολύ αγαπητή, δραστήρια και περιπετειώδης, αλλά επίσης ταπεινή και συνεσταλμένη.

Ο πατέρας της, Jeremey Everard, είναι καθηγητής στο York University ενώ η μητέρα της Susan ασχολείται με τη φιλανθρωπική εργασία. Είχε επίσης έναν αδελφό και μια αδελφή.

Ένας συνηθισμένος βραδινός περίπατος και το χρονικό μιας εξαφάνισης

Στις 3 Μαρτίου του 2021, γύρω στις 9 το απόγευμα, η Sarah έφυγε από το σπίτι ενός φίλου της στη γειτονιά Clapham του Λονδίνου για να επιστρέψει στο διαμέρισμά της στο Brixton, σχεδόν 3 χιλιόμετρα απόσταση με τα πόδια. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που οι φίλοι της την είδαν ζωντανή.

Η Sarah δεν έκανε τίποτα λάθος. Αντιθέτως επέλεξε δρόμους με έντονο φωτισμό και μιλούσε ανά τακτά διαστήματα στο τηλέφωνο με έναν φίλο της. Έκανε αρκετά για να νιώθει ασφαλής, αλλά μάλλον αυτό δεν ήταν αρκετό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, περπάτησε κατά μήκος του A205 South Circular Road καθ’οδών προς το σπίτι της. Μίλησε στο τηλέφωνο με το φίλο της για περίπου δεκαπέντε λεπτά και συμφώνησαν να συναντηθούν και την επόμενη μέρα. Όπως έδειξαν πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας, γύρω στις 21:18 διέσχισε τον Poynders Road και τέσσερα λεπτά αργότερα πέρασε δίπλα από ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας.

Ο φίλος της, μετά από πολλές προσπάθειες να την εντοπίσει, δήλωσε την εξαφάνισή της στις αρχές την επόμενη μέρα, στις 4 Μαρτίου. H ερεύνα ξεκίνησε γρήγορα και το πρόσωπο της αγνοούμενης Sarah κυκλοφόρησε παντού. Η οικογένεια της έκανε έκκληση για να βρεθεί και να γυρίσει πίσω μαζί τους.

Στις 10 Μαρτίου, η αστυνομία έχοντας ψάξει 750 σπίτια βρήκε στην περιοχή του Hoad’s Wood μια μεγάλη τσάντα με  απομεινάρια ανθρώπινου σώματος. Δύο μέρες αργότερα ταυτοποιήθηκαν ότι ανήκαν στην άτυχη Sarah… 

Η αστυνομία συνέχισε να χτενίζει τις δασικές εκτάσεις της περιοχής και ειδικοί δύτες έψαχναν για το κινητό τηλέφωνο της δολοφονημένης κοπέλας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, Boris Johnson, συντετριμμένος με την είδηση δήλωσε δημόσια πως θα πρέπει να βρεθούν απαντήσεις σύντομα.

Την ίδια στιγμή συλλαμβάνεται ως ύποπτος ένας 48χρονος αστυνομικός και μια 30χρονη γυναίκα.

Ποιος σκότωσε την Sarah Everard

Αυτός που θεωρήθηκε ως πρώτος και βασικός ύποπτος για την απαγωγή και τη δολοφονία της Sarah Everard ήταν ο Wayne Couzens, αστυνομικός και πατέρας δύο παιδιών.

Σύμφωνα με αναφορές, την ημέρα της εξαφάνισης της Sarah, ο Wayne δεν είχε υπηρεσία, ενώ όταν τον εντόπισαν οι αρχές είχε ένα πρόσφατο τραύμα στο κεφάλι του. Χαρακτηριστικό ήταν ότι παρέμεινε ήρεμος όταν του ζητήθηκε να επιβεβαιώσει το όνομα, την ημερομηνία γέννησης και άλλα στοιχεία του.

O Wayne Couzens εντάχθηκε στην Μητροπολιτική Αστυνομία τον Σεπτέμβριο του 2018 και αρχικά έμενε στην περιοχή Bromley. Τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους πήρε μεταγραφή στην Κοινοβουλευτική και Διπλωματική Διοίκηση Προστασίας, όπου πρωταρχικός ρόλος του ήταν περιπολίες, κυρίως στις πρεσβείες του Λονδίνου.

Μετά από έρευνες του Ανεξάρτητου Γραφείου Αστυνομικής Συμπεριφοράς διαπιστώθηκε πως τον Φεβρουάριο ο Wayne είχε κατηγορηθεί για άσεμνη συμπεριφορά σε δημόσιο χώρο και ότι είχε νοσηλευτεί δύο φορές σε διάστημα 48 ωρών με τραυματισμούς στο κεφάλι εν ώρα υπηρεσίας. Αναφέρθηκε επίσης πως και τo 2020 συμπεριφερόταν αλλοπρόσαλλα και πέρασε ένα μεγάλο διάστημα με αναρρωτική άδεια από την αστυνομία.

Το δικαστήριο όρισε ημερομηνία ακρόασης για τις 9 Ιουλίου και προσωρινή δίκη στις 25 Οκτωβρίου. Ωστόσο, λίγες λεπτομέρειες έχουν αποκαλυφθεί δημοσίως ως τώρα σχετικά με τα αποδεικτικά στοιχεία που θα παρουσιαστούν τότε σχετικά με την υπόθεση και την εμπλοκή του συγκεκριμένου άντρα σε αυτή.

Aντιδράσεις και η βρετανική αστυνομία στο στόχαστρο

Η δολοφονία της Sarah είναι βαθύ πλήγμα φυσικά για την οικογένεια της και όσους την γνώριζαν, αλλά συγκλόνισε και ένα ολόκληρο έθνος, αφού ήταν ο λόγος που άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για την ασφάλεια και περιστατικά “μισογυνίας” των γυναικών στην Μεγάλη Βρετανία.

Η υπουργός Εσωτερικών Priti Patel δήλωσε πως “κάθε γυναίκα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής να περπατά στους δρόμους χωρίς φόβο για τυχόν παρενόχληση ή βία από άντρα” και ανακοίνωσε ότι θα εξεταστούν νέοι νόμοι για την προστασία των γυναικών από τη σεξουαλική παρενόχληση, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να καταστεί η δημόσια παρενόχληση ως καθορισμένο έγκλημα.

Η Helena Kennedy (μέλος της Βουλής των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου), δημοφιλής για την συνεισφορά της στον τομέα των δικαιωμάτων των γυναικών, επεσήμανε με αφορμή το συμβάν ότι δεν υπάρχει γυναίκα στον κόσμο που να μην έχει υποστεί οποιαδήποτε μορφής κακοποίησης. Η κυβέρνηση επίσης του Boris Johnson ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να καταγράψει τη μισογυνία και την παρενόχληση ως έγκλημα μίσους στην Αγγλία και την Ουαλία και υποσχέθηκε πως θα κινηθούν έρευνες σχετικά με τη συμπεριφορά των αστυνομικών.

Το γεγονός ότι ο δολοφόνος της Sarah μπορεί να είναι ένας αστυνομικός ήταν το στοιχείο που προκάλεσε την οργή των Βρετανών και ξέσπασαν διάφορες πορείες στη χώρα κατά των αρχών.

Εικόνες αστυνομικών που συλλαμβάνουν κοπέλες και απεικονίζουν την βίαιη συμπεριφορά τους δημιούργησαν ποικίλες αντιδράσεις και πολλοί μέσα από το διαδίκτυο πρότειναν την παραίτηση της Cressida Dick, ανώτερης αστυνομικού που υπηρετεί ως Επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας από το 2017.

Η οικογένεια της Sarah, όπως και φίλοι και συνάδελφοί της, μιλούν για εκείνη με τα καλύτερα λόγια και περιμένουν να αποδοθεί δικαιοσύνη για την τραγική δολοφονία της.

__________________________________________

H υπόθεση της Sarah Everard δυστυχώς δεν μας εκπλήσσει, καθώς η σεξουαλική παρενόχληση και η βίαιη συμπεριφορά είναι φαινόμενα αρκετά γνωστά, ειδικά για τις γυναίκες. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Cornell στις ΗΠΑ το 2014, περισσότερο από το 81,5% των γυναικών στην Ευρώπη παραδέχτηκε πως έχει υποστεί κάποιου είδους παρενόχληση στο δρόμο τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.

Eλπίζουμε η δολοφονία της Sarah να είναι η αρχή ώστε να υπάρξουν μερικές ριζικές αλλαγές, όχι μόνο στην Μεγάλη Βρετανία, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κοινοποιήστε
Πτυχιούχος με ΒΑ(Ηοns) Film studies από το London South Bank University και MA (Hons) media and creative cultures από το Greenwich University. Ξεκινάω τώρα τα βήματα μου στο χώρο της δημοσιογραφίας και της έρευνας αλλά παρόλα αυτά έχω υπάρξει αρθρογράφος και έχω πάρει συνεντεύξεις για Ελληνικά και ξένα sites/περιοδικά. Έχω ιδιαίτερη αγάπη για την ερευνητική δημοσιογραφία και ότι έχει σχέση με την ανθρώπινη φύση. Στον ελεύθερο μου χρόνο μου αρέσει να βλέπω ταινίες τρόμου και να διαβάζω θεωρίες συνωμοσίας...(guilty pleasure:P)