Με την λήξη των διαγωνισμών της αγωνιστικής περιόδου 2022 και την συμμετοχή της ομάδας σε Ιταλία, Τσεχία και Γερμανία θα θέλαμε να αναφερθούμε αναλυτικότερα στη φετινή επιτυχημένη πορεία, η οποία συνεχίστηκε και εξελίχθηκε βασιζόμενη στις περσινές διακρίσεις στους αντίστοιχους διαγωνισμούς της Αυστρίας και Ουγγαρίας.

Η χρονιά ξεκίνησε με την συμμετοχή της ομάδας σε διάφορες εκδηλώσεις και στη συνέχεια με το recruitment, την προσάρτηση νέων μελών, όπου οι αιτήσεις ήταν πάρα πολλές ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Σταδιακά, όλες οι υποομάδες ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την επίτευξη του φετινού στόχου της ομάδας, δηλαδή τη συμμετοχή μας στους καλοκαιρινούς διαγωνισμούς του Formula Student, αλλά και την κατασκευή ενός εξ ολοκλήρου νέου μονοθεσίου, μελετημένο και σχεδιασμένο από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όντας μέλη της ομάδας Κένταυρος.

Από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιανουάριο, όλη η ομάδα προετοιμαζόταν για τα registration quiz, την προκριματική διαδικασία των διαγωνισμών. Τα registration είναι διαγνωστικά τεστ που εξετάζουν τις γνώσεις των μελών πάνω στους κανόνες σχεδιασμού που επιβάλλουν οι διαγωνισμοί Formula Student, αλλά και σε μηχανολογικά, ηλεκτρολογικά και οικονομικά προβλήματα. Αυτή διαδικασία που θα καθόρισε την πρόκριση-συμμετοχή της ομάδας μας στους φετινούς διαγωνισμούς του καλοκαιριού. Έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία αυτή τη διαδικασία στις 28/1, η ομάδα ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ προκρίθηκε σε 5/6 διαγωνισμούς που συμμετείχε.

 Έχοντας λάβει το “εισιτήριο” για τους διαγωνισμούς Formula Student της Ιταλίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Ολλανδίας και της Γερμανίας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η ομάδα φέτος το καλοκαίρι αγωνίστηκε στους διαγωνισμούς της Ιταλίας, της Τσεχίας, ενώ τον Αύγουστο πραγματοποίησε το δεύτερο ταξίδι με προορισμό το Hockenheim της Γερμανίας για τον αντίστοιχο διαγωνισμό που είναι ο πλέον κορυφαίος,  λόγω τόσο του ανταγωνισμού όσο και των κριτών που προέρχονται από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στο χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Το φετινό μονοθέσιο, λοιπόν, αποτελεί το 8ο κατά σειρά και φέρει μεγάλες αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο. Από τις μεγαλύτερες καινοτομίες του ΕΛΟΨ, είναι στο σύστημα της ανάρτησης, το ονομαζόμενο Decoupled suspension system αλλά και η μετάβαση σε ελαστικά της Pirelli. Επιπλέον, έχει σημαντικές αναβαθμίσεις στα περιφερειακά του κινητήρα και ένα ολοκαίνουριο βελτιωμένο αεροδυναμικό πακέτο.

Αναλυτικότερα στο αγωνιστικό κομμάτι, θα θέλαμε να σας ανακοινώσουμε ότι η σεζόν για το 2022 ολοκληρώθηκε με τη λήξη του διαγωνισμού της Γερμανίας. Με αφετηρία τον διαγωνισμό της Ιταλίας, η ομάδα κατέκτησε την 2η θέση στην κοστολόγηση και κατασκευή, την 3η θέση στην παρουσίαση του επιχειρηματικού πλάνου και την 4η θέση στο μηχανολογικό σχεδιασμό του αυτοκινήτου.

Συνεχίζοντας στην Τσεχία με εξίσου καλά αποτελέσματα, όπως ενδεικτικά την 5η θέση στο Autocross. Στα στατικά αγωνίσματα, η ομάδα μας ανταποκρίθηκε ισάξια, κατακτώντας την 2η θέση στην κοστολόγηση αλλά και την 4η θέση στον μηχανολογικό σχεδιασμό του αυτοκινήτου, όπως έγινε και στην Ιταλία, αποδεικνύοντας πως ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ είναι πλέον ανταγωνιστικός στο στατικό μέρος των διαγωνισμών με τις συνεχείς διακρίσεις.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί και η 8η θέση στην γενική κατάταξη του διαγωνισμού της Τσεχίας από τις 30 ομάδες. Τέλος, στη Γερμανία η ομάδα κατάφερε να κατακτήσει την 3η θέση στην παρουσίαση του επιχειρηματικού πλάνου, την 5η θέση στην κοστολόγηση και κατασκευή του μονοθεσίου και την 6η θέση στον μηχανολογικό σχεδιασμό του αυτοκινήτου. Αντίστοιχα, στα δυναμικά την 8η θέση στο αγώνισμα του Autocross και με βάση τα παραπάνω στην γενική κατάταξη βρέθηκε στην 10η θέση ανάμεσα στις 26 καλύτερες ομάδες.

Ολοκληρώνοντας και έχοντας ως πυλώνα τη φετινή επίδοση, αλλά και την κριτική, τα σχόλια και την εμπειρία που αποκομίσθηκαν από τους διαγωνισμούς, η ομάδα θέτει ακόμα υψηλότερους στόχους για τη νέα χρονιά όσον αφορά την έρευνα, την κατασκευή και τη διάκριση.

Ως ομάδα ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που στέκεται αρωγός στο έργο μας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τους χορηγούς μας, αλλά και τους ανθρώπους που μας στηρίζουν σε αυτή την πολυετή προσπάθεια.
Κοινοποιήστε
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.