Αναμφισβήτητα το στολίδι του βορειοανατολικού Αιγαίου, η Λέσβος, είναι γνωστή για την ιστορία της, το φυσικό της κάλλος, μα και το εξαίρετο, παγκοσμίου φήμης ελαιόλαδο που παράγει. Εκτός από όλα τα παραπάνω όμως, εγώ έχω συνδέσει το νησί με ένα συγκεκριμένο όνομα, με ένα άξιο τέκνο της, τον Αχιλλέα Χατζηνικολάου.

Η λίστα των επαγγελματικών του ιδιοτήτων είναι μεγάλη και κυρίως άκρως ενδιαφέρουσα!

Αθλητικογραφία

Με πατέρα τον αξιόλογο δημοσιογράφο Ασημάκη Χατζηνικολάου (τον οποίο όλοι εμείς που ζούσαμε στην Βαυαρία περιμέναμε πως και πως να ακούσουμε από τους δέκτες του ραδιοφώνου), θα έλεγε κανείς πως ήταν πολύ πιθανό τα βήματά του να τον οδηγήσουν προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Η αλήθεια είναι ότι ο Αχιλλέας Χατζηνικολάου στράφηκε στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων, καθώς αυτό ήταν το αντικείμενο των σπουδών του, αλλά εν τέλει τον κέρδισε η δημοσιογραφία.

Οι χρονιές 1994 και 1995 θα τον βρουν στο TV100, έναν από τους σημαντικότερους περιφερειακούς σταθμούς της χώρας. Εκεί αναλαμβάνει το κομμάτι των αθλητικών ειδήσεων συμβάλλοντας σημαντικά με τις αθλητικές του γνώσεις και τον επαγγελματισμό του. Από το  1995 ως το 2002 θα προσφέρει τα μέγιστα στο Κανάλι 1 και στην θρυλική πλέον “Δίκη της Δευτέρας” στο Μακεδονία TV.

Μπάγερν Μονάχου

Ακόμη κι αν δεν είσαι οπαδός της συγκεκριμένης ομάδας δεν μπορείς να παρακάμψεις την ιστορία που κουβαλάει, τα πρωταθλήματα, τις επιτυχίες, καθώς και τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς τίτλους της.

Το 1994 λοιπόν ο, μεγαλωμένος στο Μόναχο, Αχιλλέας Χατζηνικολάου θα εκπλήξει ευχάριστα τους Έλληνες φίλους της Μπάγερν ιδρύωντας τον πρώτο σύνδεσμο ξένης ομάδας στην Ελλάδα, τον FC BAYERN FANCLUB MACEDONIA HELLAS, που εδρεύει στην όμορφη Θεσσαλονίκη και στον οποίο σήμερα είναι και επίτιμος πρόεδρος.

“Fifa players agent from DFB”

Ο Αχιλλέας Χατζηνικολάου το πάει όμως κι ένα βήμα παρακάτω και μάλιστα μεγάλο! Το 1996 δοκιμάζει του εαυτό του ως ατζέντης ποδοσφαίρου σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Απόδειξη το γεγονός ότι από το 2011 έχει αποκτήσει και επίσημα την παγκόσμια άδεια της Fifa από την Γερμανική Ποδοσφαίρικη Ομοσπονδία!

Ο ρόλος του μάνατζερ είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό που ίσως φαντάζονται κάποιοι.

Ο μάνατζερ είναι κατά κάποιον τρόπο ο καθοδηγητής του εκάστοτε ποδοσφαιριστή που επιλέγεται, αυτός που δεν τον ενδιαφέρει μονάχα το πόσο μεγάλο ταλέντο είναι ο παίχτης, αλλά και αν μπορεί να αφομοιώσει αυτά που προσπαθεί να του μεταδώσει. Επαγγελματισμό, υπομονή, παραμερισμό του Εγώ και επικέντρωση στο Εμείς.

Ο ατζέντης είναι εκεί όταν οι νεαροί συνήθως παίκτες είναι έτοιμοι να καταθέσουν τα όπλα, επειδή είχαν κάποια αποτυχία. Είναι εκεί για τους ανεβάσει το ηθικό να ακούσει τον “πόνο “τους. Χρήστος Σωτηρακόπουλος, Ζινεντίν Ζιντάν, Τζάνι Ιφαντίνο, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, είναι ένα μικρό δείγμα σημαντικών ανθρώπων που τον εκτιμούν και τους εκτιμά.

Εγώ θα κρατήσω μια από τις τόσες ιδιότητες του Αχιλλέα Χατζηνικολάου, αυτή που με εντυπωσίαζε πάντα, αυτή του αυθεντικού ανθρώπου…

ΥΓ. Έφτασε επιτέλους η στιγμή που μπορώ να σου ζητήσω δημοσίως συγγνώμη, Αχιλλέα, για τότε που σε “έδωσα στεγνά” στον δάσκαλό μας επειδή έκανες φασαρία, ενώ ήμουν υπεύθυνη για την τήρηση της ησυχίας. Την γλίτωσες όμως με την βοήθεια του χαμόγελου που σε χαρακτήριζε πάντα… 🙂

Ο Αχιλλέας Χατζηνικολάου, αν και με φορτωμένη ατζέντα, βρήκε τον χρόνο να μας αφιερώσει το δικό του 10 στα 10 και τον ευχαριστούμε θερμά!

10 ΣΤΑ 10 ΜΕ ΤΟΝ ΑΧΙΛΛΕΑ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

1.Ένας ατζέντης ποδοσφαιριστών παραδέχεται ποτέ στον ίδιο του τον εαυτό ότι μπορεί να πήρε και μια λάθος απόφαση ή μήπως ένας μάνατζερ είναι έτσι “εκπαιδευμένος” ώστε οι αποφάσεις του να είναι πάντα ορθές;

Φυσικά και παραδέχομαι ότι έχω πάρει και λάθος αποφάσεις ως επαγγελματίας ατζέντης, κανείς δεν είναι αλάνθαστος. Εξάλλου από τα λάθη μαθαίνουμε και βελτιωνόμαστε!!

2.Στην ζωή ποιοί είναι οι καλύτεροι “μάνατζερ” του εαυτού τους, οι άνδρες ή οι γυναίκες;

Επειδή δεν είμαι σεξιστής και εκτιμώ το γυναικείο φύλο, καλύτερος μάνατζερ είναι αυτός ή αυτή που αγαπάει αυτό το «λειτούργημα» και δίνει τον καλύτερό του εαυτό.

3.Πόσο αντικειμενικός μπορεί να είναι ένας αθλητικογράφος;

Όσο αντικειμενικός θα μπορούσε να είναι και ένας ιδεοληπτικός. Στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο, γιατί είμαστε συναισθηματικός λαός.

4.Πόσες ελπίδες θα είχε ο Αχιλλέας Χατζηνικολάου να τον επιλέξει ατζέντης για σπουδαία ομάδα;

Ήδη έχω συνεργαστεί ως ανζέντης με όλες τις μεγάλες ομάδες της Ελλάδος και πολλές του εξωτερικού από το 1996 και μετά. Μην ξεχνάτε ότι η άδειά μου είναι από την FIFA και το εκτιμά πολύ αυτό η Γερμανική Ομοσπονδία, αλλά και πολλές σοβαρές ευρωπαϊκές ομοσπονδίες ποδοσφαίρου.

5.Βρισκόσαστε σε ένα πλοίο με μια ιστορική προσωπικότητα άλλης εποχής και πιάνετε αμέσως την κουβεντούλα. Τι θα ρωτούσατε και γιατί;

Θα τον ρωτούσα πως αισθάνεται που βρίσκει μια μεταχρονολογημένη παρέα με εξίσου σπουδαία προσωπικότητα σε μια άλλη εποχή (όπως καταλαβαίνετε, κάνω χιούμορ!). Σπουδαίες προσωπικότητες υπήρξανε πολλές, άπειρες οι ερωτήσεις.

6.Πόσο δύσκολο είναι να εξηγήσεις σε μια γυναίκα άσχετη από ποδόσφαιρο τι είναι το οφσάιντ;

Όσο δύσκολο είναι να απαντήσεις στον κόσμο την ερώτηση 9, που ακολουθεί!

7.Βρίσκεστε σε γνωστό χώρο όταν σας πλησιάζουν δύο έγκριτοι δημοσιογράφοι με σκοπό να σας αποσπάσουν μια σημαντική δήλωση. Είσαστε πολύ πρόθυμος όταν συνειδητοποιείτε ότι σας έχουν μπερδέψει με συνάδελφό σας. Πώς αντιδράτε;

Με πολύ χιούμορ, όπως μου είχε συμβεί κάποτε όταν με μπερδέψανε με τον Νίκο Χατζηνικολάου (και για να ξεκαθαριστεί και ο μύθος αυτός, έχουμε μόνο μια απλή συνωνυμία).

8.Ποιά είναι η πιο παράξενη σημείωση που μπορεί να βρει κανείς στην ατζέντα ενός ατζέντη;

Η πιο παράξενη σημείωση είναι μια και μοναδική! ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΞΙΚΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ, είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει στο σύγχρονο ελληνικό ποδόσφαιρο! Απλά εγκληματικό το πόση ζημιά κάνουνε στα παιδιά τους.

9.Κανείς μέχρι στιγμής δεν μας απάντησε με σαφήνεια στο ερώτημα τόσων αιώνων ”Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;”. Βοηθήστε μας παρακαλώ!

Μιλάμε για ποδόσφαιρο, άρα σημασία έχει το αποτέλεσμα και όχι η απάντηση στην ερώτηση…!

10.Ποιό από τα δέκα ερωτήματα σας δυσκόλεψε περισσότερο και γιατί; (Οι απαντήσεις καμία και όλες απορρίπτονται!)

Η 6η ερώτηση, γιατί όπως γνωρίζεις, της γυναίκας η ψυχή είναι μια άβυσσος! Όπως και ο χώρος του ποδοσφαίρου!

Κοινοποιήστε
Χριστίνα Καρρά
Καθηγήτρια Γερμανικών, κειμενογράφος και συγγραφέας με τρία βιβλία στο ενεργητικό της: " Η κόρη του Ναζί", "Η φαλαινίτσα που ήθελε να γίνει γλάρος " και το πιο πρόσφατο "Γιατί το λεμονάκι δεν ήθελε να γίνει ποτέ πεπονάκι" από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Έχει έναν γιο και θεωρεί ότι η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα που συνήθως προσπερνάμε. Αγαπημένη της ρήση: "Για να ανέβεις στην κορυφή, επιβάλλεται να ξεκινήσεις από την βάση."