Σίγουρα σας είναι γνωστή η φράση «Something old, something new, something borrowed, something blue», που συναντάμε κυρίως στους γάμους του εξωτερικού, όμως όχι σπάνια και στη χώρα μας, αφού έχει κοινά στοιχεία και με ελληνικές παραδόσεις του γάμου.

Από που προέρχεται όμως αυτή η φράση και τι συμβολισμούς κρύβει;

Σύμφωνα με τις πηγές, η φράση εμφανίζεται στην Αγγλία του 19ου αιώνα και πιο συγκεκριμένα στη Βικτωριανή εποχή, όταν προστέθηκε και άλλη μια τελευταία πρόταση: «and a sixpence in her shoe». Το παλιό, νέο, δανεικό και μπλε αντικείμενο που περιγράφονται είναι αυτά που, σύμφωνα με το έθιμο, δίνονται στη νύφη να τα φορά, ώστε να έχει καλή τύχη στον γάμο της.

Το «κάτι παλιό» είναι συνήθως ένα κόσμημα-οικογενειακό κειμήλιο, το οποίο δίνει στη νύφη η οικογένειά της. Αυτό συμβολίζει τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των μελών της οικογένειας, που διατηρούνται μεταξύ τους και μετά τον γάμο της.

Το «κάτι νέο» μπορεί να είναι οποιοδήποτε καινούριο αντικείμενο, το οποίο γενικά συμβολίζει τη νέα ζωή που πρόκειται να ξεκινήσει για το ζευγάρι και την οικογένεια που θα δημιουργήσει. Μπορεί να είναι ένα κόσμημα ή ακόμα και τα νυφικά παπούτσια ή το ίδιο το νυφικό φόρεμα, που παραδοσιακά αναλαμβάνει η μητέρα του γαμπρού.

Το «κάτι δανεικό» μπορεί να είναι ένα μικρό κόσμημα ή μια καλτσοδέτα που δίνεται από μια συγγενή ή φίλη της νύφης, η οποία έχει ήδη έναν ευτυχισμένο γάμο. Με αυτή την κίνηση θεωρείται ότι αυτή η ευτυχία και καλοτυχία θα περάσει και στη νεόνυμφη. Το δανεικό αντικείμενο θα πρέπει μετά να επιστραφεί στην κάτοχό του, όπως ορίζει το έθιμο, ώστε να «κλειδωθεί» η καλή τύχη.

Τέλος, το «κάτι μπλε» είναι συνήθως μια καλτσοδέτα ή μια διακριτική μπλε κορδέλα ραμμένη εσωτερικά του νυφικού. Άλλοτε μπορεί να είναι και ένα κόσμημα με μπλε πέτρα. Το μπλε χρώμα σε πολλούς πολιτισμούς συμβολίζει την πίστη και την αφοσίωση.

Η προετοιμασία της νύφης είναι μια διαδικασία σίγουρα ευχάριστη, αλλά και πολλές φορές αγχωτική για την ίδια. Πολλοί άνθρωποι τριγύρω, που έχουν όλοι άποψη, διάφορα πράγματα που θέλει να σιγουρευτεί ότι έχουν οργανωθεί σωστά, οι σκέψεις του μεγάλου βήματος που είναι έτοιμη να κάνει…

Προσπαθήστε να απολαύστε αυτή τη μέρα όσο γίνεται περισσότερο και όπως εσείς θα θέλατε. Μην κάνετε κάτι που δεν σας αρέσει, επειδή σας το λένε οι τριγύρω. Μην νιώθετε υποχρεωμένες να ακολουθήσετε τίποτα «που συνηθίζεται», αν δεν σας βγαίνει.

Είναι μια μοναδική μέρα για εσάς και εσείς θα πρέπει να έχετε τον πρώτο και τελευταίο λόγο!

Κοινοποιήστε
Άννα-Μαρία Κέκια
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.