Η θανατική ποινή, με όποιον τρόπο κι αν εφαρμόζεται, έχει σαφώς το ίδιο αποτέλεσμα. Η «εσχάτη των ποινών», που στην Ελλάδα καταργήθηκε το 1993, παρουσιάζεται σε διάφορες μορφές. Σφαγή, σταύρωση, κατασπαραγμός από θηρία, θάνατος στην πυρά και λιθοβολισμός, που ανήκουν βέβαια σε άλλες εποχές, και ηλεκτρική καρέκλα, τουφεκισμός και θανατηφόρος ένεση, που ανήκουν στην πιο σύγχρονη περίοδο.
Η καρατόμηση-αποκεφαλισμός θεωρούταν στην Ευρώπη ως «ευγενής» τρόπος θανάτωσης και έβρισκε εφαρμογή κυρίως σε αριστοκράτες. Σήμερα λοιπόν θα σταθούμε σε τρεις ιστορικές γυναικείες προσωπικότητες που εκτελέστηκαν δια αποκεφαλισμού.
____________________________________
Mary Stuart, Queen of Scots
Υπήρξε βασίλισσα της Σκωτίας (1542-1567) και βασιλική σύζυγος της Γαλλίας. Ήταν το μόνο νόμιμο τέκνο του βασιλιά Ιακώβου Ε’ που δεν πέθανε και ανέβηκε στον θρόνο της Σκωτίας όταν ήταν μόλις έξι ημερών, αφού ο πατέρας της είχε αποβιώσει είτε από χολέρα είτε από νευρική κρίση αμέσως μετά την συντριπτική του ήττα από τους Άγγλους.
Τον Ιούλιο του 1543, όταν η Μαρία ήταν έξι μηνών, πραγματοποιήθηκε η Συνθήκη του Γκρίνουϊτς, σύμφωνα με την οποία η νεογέννητη Μαρία θα παντρευόταν τον Εδουάρδο, γιο του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Η’ κληρονομώντας στους απογόνους του τόσο το βασίλειο της Σκωτίας όσο και της Αγγλίας. Όπως ήταν φυσικό, ο λαός της Σκωτίας ήταν δυσαρεστημένος με την συγκεκριμένη Συνθήκη και την αποκήρυξε. Ο Ερρίκος επέβαλε τελικά την συνθήκη δια της βίας αιματοκυλώντας την Σκωτία.
Ο γάμος της με τον Γάλλο βασιλιά Ερρίκο Β΄αποσκοπούσε στην ένωση των στεμμάτων Γαλλίας και Σκωτίας και σε μια ενδεχόμενη λύση των προβλημάτων στην περιοχή της Σκωτίας. Κάθε μετέπειτα ενέργεια να ανέβει στον θρόνο της Αγγλίας ήταν δίχως αποτέλεσμα.
Το 1565 παντρεύεται τον πρώτο ξάδελφό της Ερρίκο Στιούαρτ, γεγονός που εξοργίζει την βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ Α’. Το 1587 η Ελισάβετ θεώρησε ότι υπήρχαν στοιχεία που την κατηγορούσαν για συμμετοχή σε συνομωσία ανατροπής της. Ο αποκεφαλισμός που ακολούθησε δεν βρήκε σύμφωνη την ίδια την Ελισάβετ, καθώς ήταν στην ουσία απόφαση του συμβουλίου της και η βασίλισσα δεν επιθυμούσε να συνδέσει το όνομα της με αυτόν.
Μόλις ο δήμιος κράτησε το αποκομμένο πλέον από το υπόλοιπο σώμα της Μαρίας κεφάλι και φώναξε «Ο Θεός σώζει την βασίλισσα» αποκαλύφθηκε ότι τα μαλλιά της τόσο καιρό ήταν πολύ κοντά και φορούσε περούκα.
Madame Roland
Γαλλίδα επαναστάτρια και ένα από τα κύρια μέλη της πολιτικής ομάδας των Γιρονδίνων, που δημιουργήθηκε πριν από την Γαλλική Επανάσταση και έδρασε κατά την διάρκειά της. Ήταν καλλιτεχνική φύση με έφεση στο χορό και το τραγούδι, μα και λάτρης των βιβλίων. Πλούταρχος, Βολταίρος και Ρουσώ επηρρέασαν τις απόψεις της σχετικά με το κράτος και τους πολίτες.
Παντρεύτηκε τον επαναστάτη Ρολάν Ντε λα Πλατιέρ. Η αντίθεση τόσο της δικής του όσο και της συζύγου του να γίνουν θηριωδίες κατά την διάρκεια της Επανάστασης έστρεψε τους Γιρονδίνους εναντίον τους. Με την κατηγορία της προδοσίας αποκεφαλίζεται στην γκιλοτίνα το 1795. Δύο μέρες μετά την εκτέλεσή της ο σύζυγός της αυτοκτονεί στην ιστορική πρωτεύουσα της Νορμανδίας, Ρουέν.
Marie Antoinette
Η ατίθαση βασίλισσα της Γαλλίας ήταν το 15ο παιδί της αυτοκράτειρας Μαρίας Θηρεσίας, που ήταν η μόνη γυναίκα κυβερνήτης των κτήσεων των Αψβούργων. Ο γάμος της Μαρίας Αντουανέτας με τον Γάλλο βασιλιά Λουδοβίκο ΙΣΤ’ ήταν ιδέα της μητέρας της, που επιθυμούσε με τον τρόπο αυτό να ισχυροποιήσει την θέση της Αυστρίας στην Ευρώπη.
Σύντομα θα ερχόταν σε ρήξη με το αντιαυστριακό κόμμα, αλλά και με τις θείες του βασιλιά, που την αποκαλούσαν, κρυφά και μη, υποτιμητικά «η Αυστριακή». Ο σπάταλος βίος της την ώρα που ο λαός πεινούσε και οι φήμες γύρω από την προσωπική της ζωή την κάνουν ανεπιθύμητη στους Γάλλους.
Κάποια στιγμή ξεσπάει η Γαλλική Επανάσταση και η βασιλική οικογένεια αιχμαλωτίζεται και τελικά φυλακίζεται. Ούσα στην φυλακή δείχνει μετανιωμένη υποστηρίζοντας μάλιστα τα αιτήματα της Επανάστασης. Δεν τη γλίτωσε όμως και καρατομήθηκε στη γκιλοτίνα. Ο θρύλος λέει ότι πατώντας κατά λάθος το πόδι του δημίου της είπε «Με συγχωρείτε κύριε, δεν το έκανα επίτηδες!»