Η Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού σκοπό έχει την κινητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ώστε να μειωθεί η ανισότητα αλλά και να εκμηδενιστεί η βαρβαρότητα που βιώνουν εκατομμύρια νεαρά κορίτσια σε όλο τον κόσμο.

Μεγάλες είναι οι προσπάθειες που γίνονται για τον τερματισμό των γάμων σε παιδική ηλικία, για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, για τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων και για πολλές άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επηρεάζουν άμεσα όλες τις πτυχές της ζωής ενός κοριτσιού.

Σε αρκετές χώρες του κόσμου έχουν σημειωθεί κάποια βήματα προόδου αλλά υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση που πρέπει να καλυφθεί για να μπορέσουν να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή τα κορίτσια.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι 1,1 δισεκατομμύρια κορίτσια αντιμετωπίζουν προκλήσεις και προβλήματα τα οποία δεν είναι καν καταγεγραμμένα γι’ αυτό  απαιτείται περισσότερη και πιο συντονισμένη προσπάθεια.

Η UNICEF πρόσφατα έκανε κάποιες εκτιμήσεις που δείχνουν ότι παγκοσμίως: πάνω από το 40% του γυναικείου πληθυσμού παντρεύτηκε σε παιδική ηλικία, 130 εκατ. κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων, 80% των ανθρώπων που διακινούνται ετησίως είναι κορίτσια, 50% όλων των σεξουαλικών επιθέσεων γίνονται σε κορίτσια ηλικίας κάτω των 16 ετών και οι θάνατοι που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, κοριτσιών ηλικίας 15-19 ετών, ανέρχονται σε περίπου 50.000 κάθε χρόνο.

Τα κορίτσια όλου του κόσμου, όπως καταλαβαίνετε, αξίζουν καλύτερα πράγματα, από αυτά που βιώνουν απλά και μόνο γιατί έτυχε να έχουν αυτό το φύλο. Τους αξίζει καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, προστασία από τον ανεπιθύμητο γάμο και την σεξουαλική επίθεση, πρόσβαση στην υγεία και γενικότερα ένα καλύτερο μέλλον.

Οι στόχοι αυτοί μπορεί να είναι φιλόδοξοι αλλά η 11η Οκτωβρίου είναι μια πολύ καλή υπενθύμιση ότι, κάποια στιγμή, τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο θα βγουν κερδισμένα.

Κοινοποιήστε
Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης, με συμμετοχές σε πολλά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος και κατευθύνσεως. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία, σε μαθητικό διαγωνισμό. Δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. Θρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την φύση, την φιλοσοφία και την ψυχολογία ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε θέματα κοινωνικής και ιστορικής φύσεως. Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς