Τι ονομάζουμε Τεχνητή Νοημοσύνη; Πώς σχετίζεται με τον υλικό και τον άυλο κόσμο γύρω μας; Ποιος ο ρόλος της στο «ευφυές» μέλλον μας;

Το ASF2020 έρχεται για να δώσει όλες τις απαντήσεις μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα ομιλιών και συναρπαστικών δράσεων για όλες και όλους! Ένα πολιτιστικό δρώμενο στο κέντρο της πρωτεύουσας, που αφορά όχι μόνο την Eπιστήμη, αλλά και την Τεχνολογία, την Καινοτομία και την Τέχνη.

Το Athens Science Festival επιστρέφει για 7η συνεχή χρονιά, από 1 έως 5 Απριλίου 2020, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και μας προσκαλεί να καλωσορίσουμε «το ευφυές μέλλον μας».

Κεντρικό θέμα του φετινού ASF θα είναι η «Τεχνητή Νοημοσύνη» (Artificial Intelligence, AI).

Μέσα από ποικιλία δράσεων, προσαρμοσμένων για κάθε ηλικία, θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τους νέους ορίζοντες που ‘ανοίγει’ η τεχνητή νοημοσύνη, τη σχέση της με νευραλγικούς τομείς της ζωής μας και να δώσουμε απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως:

Τι είναι αυτή η Τεχνητή Νοημοσύνη; Πώς οριοθετείται  η γραμμή μεταξύ της μόδας και της αλήθειας για αυτήν; Μήπως τελικά είμαστε οι ίδιοι κρυμμένοι πίσω από κάθε της κίνηση, κάθε σημείο που εμφανίζεται, κάθε έκφανση και συμπεριφορά της, ή αυτοεξελίσσεται χωρίς τον έλεγχό μας; Πόσο ρυθμίζει ή διευκολύνει  την καθημερινότητά μας, ως ένα νέο εργαλείο; Σε πιο βαθμό μπορεί η νοημοσύνη των μηχανών να υποκαταστήσει την ανθρώπινη; Πώς συνδέεται η Τεχνητή Νοημοσύνη με άλλους γνωστικούς τομείς; Είναι άραγε απαραίτητο να συνδιαλεχθεί με την ηθική, τη φιλοσοφία και συνολικά τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες; Η μήπως η ζωή μας τείνει τελικά να μετατραπεί σε μια τεράστια «βάση δεδομένων»;

Παράλληλα, η βιώσιμη ανάπτυξη, η κυκλική οικονομία και μία ευρύτερη ποικιλία θεματικών από τις θετικές και ανθρωπιστικές επιστήμες θα εξακολουθήσουν να παρουσιάζονται με εύληπτο, ελκυστικό και διαδραστικό τρόπο από τους σημαντικότερους και πλέον καταξιωμένους εκπροσώπους του ακαδημαϊκού, ερευνητικού, εκπαιδευτικού χώρου.

Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός στόχος του μεγαλύτερου Φεστιβάλ επιστήμης και καινοτομίας της χώρας, του Athens Science Festival. Άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας καλούνται να συμμετέχουν, να πειραματιστούν, να αναρωτηθούν και να προβληματιστούν για τον άνθρωπο του “αύριο”.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Το φεστιβάλ οργανώνουν ο εκπαιδευτικός οργανισμός «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το British Council και η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με πλειάδα ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών. Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ). Στρατηγικός συνεργάτης του Φεστιβάλ είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Φυσική | Χημεία | Βιολογία | Βιοεπιστήμες | Γεωλογία | Μαθηματικά | Επιστήμες Περιβάλλοντος | Αειφόρος Ανάπτυξη | Κυκλική Οικονομία | Επιστήμες Υγείας | Διατροφή | Αστρονομία και Διάστημα | Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα | Επιστήμη Υλικών | Ρομποτική | Ψηφιακή Τεχνολογία και Πληροφορική | Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης | Επιστήμη και Τέχνη.

__________________________

Την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ, Τετάρτη 1 Απριλίου και ώρα 21.30, θα πραγματοποιηθεί ένα μοναδικό και ευφάνταστο “πάντρεμα” τεχνολογίας και μουσικής στην εκδήλωση «Αυτοσχεδιασμός τζαζ και τεχνητή νοημοσύνη».

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος, χαρισματικός σαξοφωνίστας, καθηγητής και ερευνητής του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Βασιλάκης, και οι συνεργάτες του θα εστιάσουν στην προσέγγιση του τζαζ αυτοσχεδιασμού ως εξιστόρηση, στη σχέση του με τη γλώσσα, την ποίηση και τον πεζό λόγο. Παράλληλα θα αναδείξουν τις εφαρμογές του στην τεχνητή νοημοσύνη και τα συστήματα επεξεργασίας της φυσικής γλώσσας. Μια εκδήλωση που διοργανώνεται από το  Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και του IRCAM.

____________________________

Διάρκεια φεστιβάλ: Τετάρτη 1 Απριλίου – Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Γενική είσοδος: 5 ευρώ

Προγραμματισμένες σχολικές επισκέψεις:

Τετάρτη 1 έως Παρασκευή 3 Απριλίου: 9.00 – 14.00

Είσοδος: 3 ευρώ/μαθητή

Για κρατήσεις σχολείων επικοινωνήστε με την με την Ησάια Κιοϊλόγλου στο Isaiah.kioiloglou@britishcouncil.org  ή τηλεφωνικά στο 210 3692342 (καθημερινές 8:30-16:00).

www.athens-science-festival.gr

Κοινοποιήστε
ΠΗΓΗAthens-science-festival.gr
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Έχει αρθρογραφήσει για ειδησεογραφικά, αλλά και πιο ψυχαγωγικά μέσα και για ποικιλία θεμάτων, από μουσική μέχρι πολιτική και πολιτισμό. Κατά καιρούς ασχολήθηκε με κριτικές δίσκων, συνεντεύξεις και αφιερώματα, ρεπορτάζ, αλλά και με το ραδιόφωνο. Λάτρης της ιστορίας, της ψυχολογίας, της εγκληματολογίας, της hard rock μουσικής και μητέρα δύο παιδιών. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.