Μετά από 10 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας, μαζικότητας και αποδοχής από το τους σινεφίλ της Ελλάδας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας είναι πλέον ένα από τα μεγαλύτερα Περιφερειακά Φεστιβάλ Κινηματογράφου, που έχει αναγνωριστεί από εγχώριους και διεθνείς φορείς.

Σε λίγες μέρες από σήμερα, 3 αίθουσες της Λάρισας (Victoria cinemas, Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο και Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας) θα φιλοξενήσουν το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας.

Σε αυτές θα προβληθούν 130 ταινίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο ενώ θα φιλοξενηθούν και 14 ταινίες μεγάλου μήκους, ως αφιερώματα σε μεγάλους, βραβευμένους Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες.


Όλες οι προβολές είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Η 11η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και γίνεται με τη συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων και του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας.

Το Φεστιβάλ στηρίζουν, επίσης, η Γαλλική, Ρουμάνικη και Κυπριακή Πρεσβεία, εκπρόσωποι των οποίων θα παρακολουθήσουν τις προβολές και την τελετή λήξης και απονομής των βραβείων.

Το Διεθνές Φεστιβαλ Κινηματογράφου Λάρισας, αφού φιλοξένησε μεγάλες προσωπικότητες του ελληνικού Κινηματογράφου, βάζει μεγαλεπήβολους στόχους στον Διεθνή χώρο. Σ΄αυτά τα πλαίσια το κεντρικό του κινηματογραφικό αφιέρωμα είναι στον Ρουμάνικο Κινηματογράφο, το οποίο γίνεται υπό την αιγίδα της Ρουμάνικης Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Οι μεγάλες επιτυχίες του Ρουμανικού Κινηματογράφου στα αναγνωρισμένα Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ, με σπουδαίους νέους σκηνοθέτες σε πρωτοποριακές ταινίες, οδήγησε στην συνεργασία του Φεστιβάλ Λάρισας με το Bucharest Short Film Festival, του οποίου ο Διευθυντής και βραβευμένοι σκηνοθέτες θα φιλοξενηθούν στη Λάρισα για να παρακολουθήσουν τις προβολές και τα αφιερώματα.

Ξεχωριστή θέση στο φεστιβάλ κατέχει το αφιέρωμα στην θεματική «Έρευνα και καινοτομία» το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Θα προβληθούν 4 ταινίες Α΄και4 ταινίες Β΄ προβολής
που αναδεικνύουν την αξία της έρευνας
και της καινοτομίας σε όλους τους
τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Στον ενδιάμεσο χώρο ελληνικού και διεθνούς Κινηματογράφου, σημαντική θέση κατέχει στο πρόγραμμα το αφιέρωμα στον Γ. Λάνθιμο, το σκηνοθέτη με σημαντική παρουσία στον Διεθνή χώρο. Κριτικοί Κινηματογράφου έχουν προσκληθεί και θα μιλήσουν για τον πολυβραβευμένο Έλληνα σκηνοθέτη ενώ θα γίνει μια αναδρομή στο κινηματογραφικό του έργο από τον «Κυνόδοντα» μέχρι την υποψήφια για όσκαρ ταινία του «The Favourite».

Για την ενότητα Έλληνες Κινηματογραφιστές, το φεστιβάλ έχει προσκαλέσει το σκηνοθέτη Άγγελο Φραντζή, οι ταινίες του οποίου έχουν βραβευθεί και προβληθεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, ενώ ο σκηνοθέτης από την μεγαλύτερη γενιά, Θοδωρής Μαραγκός, θα προβάλει το βραβευμένο -στο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Χαλκίδας- ντοκιμαντέρ του, παραγωγής 2018, «Όλο γελούσε», το οποίο είναι αφιερωμένο στον Έλληνα ηθοποιό Κώστα Τσάκωνα.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις σημαίνουσα θέση κατέχει η έκθεση γλυπτών του
Σάκη Παπαγιάννη TROIAN WOMEN – ΩΔΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, εμπνευσμένη από τις γυναίκες στις ταινίες του Νίκου Κούνδουρου.

Τρία εργαστήρια κατέχουν πολύ σημαντική θέση στο φεστιβάλ:

  • «Το κινηματογραφικό έργο του Παντελή Βούλγαρη και το ελληνικό Ιστορικό Φιλμ» από τη Δέσποινα Τριανταφυλλίδου, κριτικό κινηματογράφου,
  • «Ερωτισμός και βία στον κινηματογράφο» από τον σκηνοθέτη Άκυ Μητσούλη
  • και «Η φωτογραφία στον κινηματογράφο» από τον Φώτη Νατσιούλη.

Το Φεστιβάλ θα κλείσει με τη μεγάλη γιορτή της απονομής την οποία θα παρουσιάσει ο Σεραφείμ Σίλας με τιμώμενο καλλιτέχνη τον ηθοποιό Αποστόλη Τότσικα.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;
Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: www.iffl.gr
ή την σελίδα του στο Facebook: www.facebook.com/artfoolsvideofestival

Κοινοποιήστε
Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης, με συμμετοχές σε πολλά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος και κατευθύνσεως. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία, σε μαθητικό διαγωνισμό. Δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. Θρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την φύση, την φιλοσοφία και την ψυχολογία ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε θέματα κοινωνικής και ιστορικής φύσεως. Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς