Aσκησιογενής μυϊκή βλάβη (Delayed Onset Muscle Soreness) ή αλλιώς το μυικό πιάσιμο είναι ο επίμονος πόνος και δυσκαμψία στους μυς που συμβαίνει μια ή και δυο μέρες μετά την άσκηση. Το αίσθημα καψίματος είναι κάτι διαφορετικό.

Που οφείλεται

Οφείλεται στη μεγάλη συσσώρευση ιόντων ασβεστίου και τη μεγάλη μυική καταστροφή κατά την έκκεντρη φάση. Όταν οι μύες σας εκτίθενται σε οποιοδήποτε φορτίο έκκεντρης άσκησης, ο ιστός εμφανίζει σημεία βλάβης. Η υψηλή ένταση όσο και o μεγάλος όγκος προπόνησης μπορούν να ευθύνονται για την βλάβη των μυών.

Κάποιου βαθμού μυική καταστροφή (καταπόνηση) είναι θετική, εφόσον συνδέεται με τη δραστηριότητα των κυττάρων-δορυφόρων. Η μεγάλου βαθμού βλάβη όμως δεν είναι καλό σημάδι.

Οι επιστημονικές αποδείξεις σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση που κυκλοφορεί στα γυμναστήρια, η απουσία πόνου δεν σημαίνει πως ένα πρόγραμμα σας που δεν προκαλεί υπερβολικό μυικό πόνο  είναι  λιγότερο αποτελεσματικό ή κατάλληλο από ένα περισσότερο οδυνηρό πρόγραμμα.

Πως αντιμετωπίζεται

  • Σκοτσέζικο ντους
  • Διατάσεις
  • Μασάζ
  • Ξεκουραση
  • Διατροφή
  • Νερό

Όταν οι μύες ασκούνται, αυξάνουν γαλακτικό οξύ και αυτό μπορεί να προκαλέσει κράμπες και πόνο στους μυς. Το κάλιο περιορίζει τον μυϊκό πόνο μειώνοντας τις πιθανότητες τραυματισμού. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι οι μπανάνες, τα πορτοκάλια και ο χυμός πορτοκαλιού, τα πεπόνια, οι σταφίδες και οι πατάτες.

Είναι μεγάλο λάθος να συγχέουμε τον μυικό πόνο με την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα ενός προγράμματος.

Προσέχουμε την ένταση μας να είναι προσαρμοσμένη για εμάς και η πίεση που θα ασκείται να είναι σε επιτρεπτά για τον οργανισμό μας όρια.

Κοινοποιήστε
Φερενίκη Καλαφάτη
Πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής της Κομοτηνής. Στόχος της να κάνει τον κόσμο να αγαπήσει την άσκηση και να γίνει τρόπος ζωής τους. Οι αγαπημένες της ασχολίες έχουν ως βάση την κίνηση του σώματος και κατ'επέκταση την σωματική και πνευματική εξέλιξη. Έχει ασχοληθεί επίσης με τον χορό και της αρέσουν οι φωτογραφήσεις.