Μαζί με τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου τελείωσε επίσημα και η περιοδική έκθεση του Μουσείου του Βόλου με τίτλο «Της Μόδας τα γυρίσματα», που αποτέλεσε μια αναμφισβήτητα πετυχημένη απόπειρα αναδρομής στην εξέλιξη της μόδας στην πόλη του Βόλου κατά τον 20ο αιώνα.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η έκθεση υλοποιήθηκε με την σύμπραξη της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ και του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου (Λ.Ε.Β.), που διέθεσε τις συλλογές του στο Μουσείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος των ενδυμάτων που παρουσιάστηκαν ήταν προσφορές των κατοίκων της πόλης. Την επιμέλεια της έκθεσης είχαν η σχεδιάστρια μόδας Δήμητρα Αγορά και η εικαστικός Ευριδίκη Αρκουδογιάννη.

Και οι δικές μας εντυπώσεις από την έκθεση ήταν κάτι παραπάνω από καλές, αφού η δουλειά που έγινε ήταν σίγουρα αρκετά προσεγμένη και αξιοσημείωτη. Τα γεμάτα μνήμες και ιστορία κομμάτια ρουχισμού και αξεσουάρ που φιγουράριζαν στον χώρο μαζί με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του «παλιού Βόλου» και το ιστορικό υλικό που τις συνόδευε, συνέθεσαν μια εμπειρία ενός πραγματικού ταξιδιού στον χρόνο, που γέμιζε τους επισκέπτες με θαυμασμό και νοσταλγία.

  

Η έκθεση περιλάμβανε 85 τουαλέτες και ενδυματικά σύνολα, 60 ρόμπες, νυχτικά κι εσώρουχα, περισσότερα από 50 ζευγάρια παπούτσια και τσάντες και 250 περίπου συνοδευτικά του ντυσίματος (καπέλα, γραβάτες, βεντάλιες, γάντια).

Μεταξύ αυτών υπήρχαν επώνυμες δημιουργίες υψηλής ραπτικής και ακριβά κομμάτια πιο οικονομικά ευκατάσταστων κατόχων, ρούχα συνδεδεμένα με ιστορικές προσωπικότητες της τοπικής κοινωνίας, ρούχα για επίσημες εξόδους, αλλά και πιο απλά, καθημερινά, ρούχα κάθε κοινωνικής τάξης ενδεικτικά της ευρύτερης προσαρμογής στη μόδα κάθε εποχής.

Ο Βόλος ήταν μια πολυπολιτισμική πόλη με έντονες επιρροές από την ευρωπαϊκή κουλτούρα. Το παραδοσιακό ένδυμα μπήκε σε δεύτερη μοίρα, αφού οι κάτοικοι της πόλης είχαν γνώση της δυτικής μόδας και την εφάρμοζαν στο ντύσιμό τους.

Τα ρούχα που παρουσιάστηκαν στην έκθεση ήταν χαρακτηριστικά δείγματα αυτής της στυλάτης τοπικής κοινωνίας. Από τις εμφανείς ευρωπαϊκές επιρροές στις αρχές του αιώνα, στο συντηρητικό ύφος και τις πιο σκούρες αποχρώσεις μέχρι την δεκαετία του ’40, στην θυληκή κομψότητα του ’50 και ’60 και τα πιο «επαναστατικά», έθνικ κομμάτια του ’70 και ’80. Από την συλλογή δεν έλειπαν και ενδεικτικά αντρικά σύνολα και αξεσουάρ.

«Θέλαμε η έκθεση αυτή να αποτελέσει σε γενικές γραμμές μια αντιπροσώπευση όλων αυτών των ενδυματολογικών κωδίκων που επικράτησαν από τα τέλη του 19ου έως και τα τέλη του 20ού αιώνα στον δυτικό κόσμο, ακολουθώντας τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Κατά αναλογία θέλαμε να δείξουμε τις στάσεις και τις ενδυματολογικές μεταστροφές της εποχής αυτής που επικρατούσε στα σημαντικά αστικά κέντρα της χώρας, όπως ήταν και ο Βόλος, και που δεχόταν την ευρωπαϊκή εξέλιξη της μόδας και κυρίως τη γαλλική επιρροή.»

(από την συνέντευξη της προέδρου του ΛΕΒ, Μαρίας Σπανού στο Βήμα)

Η έκθεση, που είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι τέλος Ιουνίου, πήρε παράταση άλλους δύο μήνες δίνοντας επίσης την δυνατότητα στο κοινό να την επισκεφτεί δωρεάν όλο το διάστημα του Σεπτεμβρίου.

Με χορηγία του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου προς το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου για την συμμετοχή του στην έκθεση κυκλοφόρησε βιβλίο-κατάλογος 88 σελίδων με πρωτότυπη παρουσίαση μοναδικών ενδυμάτων από τη συλλογή του Λυκείου Ελληνίδων, αλλά και από προσφορές ιδιωτών για τον σκοπό της έκθεσης και άλλων ενδυμάτων από παλιές βολιώτικες οικογένειες.

Στις 7 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η ευρύτερη περιοδική έκθεση «Βόλος – Νέα Ιωνία, τόσο μακριά τόσο κοντά…», ώστε να ετοιμασθεί η μόνιμη έκθεση του Μουσείου του Βόλου, που θα ανοίξει το 2019. Αξίζει κάπου εδώ να σημειωθεί ότι το Μουσείο της Πόλης του Βόλου είναι το πρώτο και μοναδικό έως αυτή τη στιγμή σύγχρονο Μουσείο Πόλης στην Ελλάδα.

Κοινοποιήστε
Άννα-Μαρία Κέκια
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.