Ο Thomas Edison είναι ο άνθρωπος που άφησε περισσότερο από κανέναν άλλο το στίγμα του στην Ιστορία της Τεχνολογίας και πολλοί τον χαρακτήρισαν δικαίως ως τον μεγαλύτερο εφευρέτη όλων των εποχών. Αν και αυτοδίδακτος, δημιούργησε πραγματικά τεχνολογικά “θαύματα”, τα οποία διευκόλυναν την ζωή μας και συνέβαλαν στην γενικότερη εξέλιξη της κοινωνίας.
Ο “ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ” THOMAS
“Ο γιός σας είναι διανοητικά ανεπαρκής και δεν μπορούμε να του επιτρέψουμε να παρακολουθεί πλέον τα μαθήματά μας. Αποβάλλεται!”
Το γράμμα αυτό σύμφωνα με κάποιους το έφερε ο Thomas μια μέρα γυρνώντας από το σχολείο στο σπίτι. Του το είχε δώσει ο δάσκαλος και όφειλε να το παραδώσει στην μητέρα του. Η γυναίκα αποφάσισε να μην του αποκαλύψει την αλήθεια όταν εκείνος επέμενε να του αναγνώσει το γράμμα. Διατύπωσε τα λόγια του δασκάλου με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο που άφηνε να εννοηθεί ότι ο μικρός της ήταν τόσο ιδιοφυής που κανείς δάσκαλος δεν ήταν σε θέση να τον εκπαιδεύσει παρακάτω, οπότε θα το αναλάμβανε εκείνη.
Είτε συνέβησαν τα πράγματα έτσι είτε όχι, γεγονός παραμένει ότι ο Thomas Edison, που γεννήθηκε στην πολιτεία Οχάιο των ΗΠΑ το 1847, ήταν δυσλεκτικός. Για τον δάσκαλο εκείνης της εποχής η δυσλεξία ισοδυναμούσε με σοβαρό μειονέκτημα, μη αντιμετωπίσιμο.
Ο πατέρας του προσπαθούσε να ζήσει την οικογένειά του μέσω του εμπορίου δημητριακών, ενώ ο Thomas άρχισε να δουλεύει από τα 12 του. Ο πατέρας του ήταν αρκετά αυταρχικός και ιδιαίτερα αυστηρός περισσότερο με τον Thomas παρά με τα υπόλοιπα τρία αδέλφια του, αφού ως παιδί ήταν ατίθασο. Η μητέρα του πάλι, που ήταν πρώην δασκάλα, διέθετε τεράστια αποθέματα υπομονής και εξισορροπούσε κάπως την κατάσταση.
Στην ηλικία των 15 εκδίδει μια εφημερίδα που έφερε το όνομα “Weekly Herald” δίχως μεγάλη επιτυχία, την οποία μάλιστα τύπωνε σε ένα μικρό εργαστήρι που είχε εγκαταστήσει σε κάποιο βαγόνι.
Ακολούθησε η δουλειά του τηλεγραφητή στα τραίνα μέσα από ένα στην ουσία τυχαίο συμβάν στο οποίο έμελλε να πρωταγωνιστήσει. Το 1862 ένα αγόρι που έπεσε στις ράγες του τραίνου σώθηκε από τον νεαρό Edison, που σαν αντάλλαγμα ζήτησε να του μάθουν τον ορθό χειρισμό του τηλέγραφου.
ΤΗΟΜAS EDISON Ο ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ
Τα πρώτα μικρά και μεγάλα πειράματα δεν άργησαν να έρθουν, αφού οι δυνατότητες που προσέφερε ο ηλεκτρισμός είχαν κεντρίσει το ενδιαφέρον του Thomas στο έπακρο. Η δουλειά του τηλεγραφητή αποτελούσε πλέον παρελθόν και αφού δανείστηκε κάποιο πενιχρό ποσό κατέθεσε την πρώτη του ευρεσιτεχνία που είχε να κάνει με την ηλεκτρική καταγραφή ψήφων. Η επιτυχία δεν ήρθε, ο Edison όμως δεν πτοήθηκε.
Δέκα μήνες μετά η επιμονή και η τύχη θα τον οδηγήσουν στο μονοπάτι του πρώτου δείγματος καταξίωσής του. Βρισκόμενος το 1869 στην Νέα Υόρκη του ζητήθηκε να επισκευάσει τον πίνακα αναγραφής τιμών του χρυσού.
Ο Edison χρησιμοποιώντας την εξυπνάδα του κατάφερε να πείσει την κατασκευάστρια εταιρία να επενδύσει στην δική του ευρεσιτεχνία, χάρη στην οποία υπήρχε η δυνατότητα παροχής τηλεγραφικών πληροφοριών σε συνδρομητές.
Τα χρήματα που έβγαλε από την συγκεκριμένη δουλειά του έδωσαν την δυνατότητα να κατασκευάσει ένα μικρό εργοστάσιο κατασκευής τηλέγραφων. Η φήμη του μεγάλωνε και μαζί με αυτή και οι επαγγελματικές του φιλοδοξίες. Την περίοδο εκείνη νυμφεύεται και την 16χρονη υπάλληλό του Μέρι Στίλγουελ, με την οποία απέκτησε τρία τέκνα.
ΣΤΑ ΥΨΗ
Τίποτα δεν σταματάει τον πολυμήχανο Edison, η πορεία του φρενήρης. Ο φωνογράφος που μπορεί να μην γίνεται αμέσως δημοφιλής θα εκτοξεύσει πολύ αργότερα την φήμη του στα ύψη. Το 1880 πατεντάρει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα, ενώ ταυτόχρονα ιδρύει μια εταιρία με σκοπό κάθε σπίτι να έχει φως ηλεκτρικό. Η General Electric Corporation θα αφήσει ιστορία!
Τις δεκαετίες που ακολουθούν ο εφευρέτης παραχωρεί την θέση του στον επιχειρηματία αναζητώντας κατάλληλα άτομα που θα βοηθούσαν στην αρμονική λειτουργία του ομίλου του.
ΤΟ ΤΕΛΟΣ
Αν και σε προχωρημένη ηλικία ο Edison βρισκόταν διαρκώς σε αναζήτηση νέων εφευρέσεων που θα βελτίωναν την ποιότητα ζωής.
Στις 18 Οκτωβρίου του 1931 όμως η καρδιά του τον πρόδωσε, οι χρόνιες επιπλοκές του διαβήτη έβαλαν τέλος στην ζωή του. Σε όλο τον κόσμο πολλές εταιρίες αναβόσβησαν εκείνη την μέρα τα φώτα τους ως ένδειξη σεβασμού προς τον μεγάλο εφευρέτη.