Άλλαξαν οι καιροί είναι η αλήθεια και πολλά πράγματα εναρμονίστηκαν με αυτές τις αλλαγές. Μερικά όμως σε πείσμα των καιρών παραμένουν και επιμένουν, μπορώ να πω, να μας θυμίζουν ότι στα απλά πράγματα, στην προσωπική επαφή, κάπου εκεί ανάμεσα στις πράσινες μικρές οάσεις της γκρίζας ζούγκλας μας, έχουμε την ανάγκη να κοντοσταθούμε και να αποφορτιστούμε…
Εκεί που κάποτε πλατείες και πάρκα ήταν κατάμεστα από κόσμο, σήμερα αυτά φαντάζουν λίγο vintage και απόμακρα αφού η τεχνολογία μας εξασφαλίζει την επικοινωνία με τους άλλους ανά πάσα στιγμή, όπου κι αν είμαστε, με αποτέλεσμα να ξεχνάμε αυτές τις μικρές δόσεις ανανέωσης που χρειαζόμαστε ως όντα αυτής της πλάσης. Δεν φταίει όμως η τεχνολογία αλλά ο τρόπος που την αξιοποιούμε!
Αυτή την διαπίστωση έρχεται να επισφραγίσει μια εξαιρετική και πρωτοποριακή ιδέα που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019
-και ήδη βρίσκεται στα μισά της πορείας της- που μετέτρεψε ένα σημείο-σταθμό της κοινωνίας σε υπαίθριο αστικό μουσείο.Το όνομα αυτής: digital pagkakia
Τα digital παγκάκια αναπτύχθηκαν και υλοποιήθηκαν από την Ελίζα Σόρογκα και τον Θοδωρή Τσίρκα, με σύμβουλο και συμμέτοχο τον art director Νίκο Γεωργόπουλο.
Τα 6 παγκάκια του Παγκρατίου που έχουν επιλεγεί για το project, μπορούν να συλλέξουν τις ιστορίες των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης που θα εκμεταλλευτούν αυτή την μοναδική δυνατότητα, καταθέτοντάς τις σε αρχείο ήχου στο digitalpagakia.gr
Η δράση έχει ως στόχο να αναδείξει τις μοναδικές ιστορίες των ανθρώπων γύρω μας, οι οποίες όχι μόνο θα ακουστούν αλλά θα μείνουν και στον χρόνο, αφού πλέον τα παγκάκια μετατρέπονται σε κάτι παραπάνω από κοινόχρηστα δημοτικά αντικείμενα, γίνεται τόπος έκφρασης και κοινωνικοποίησης.
Η τρίλιζα που είναι ζωγραφισμένη γύρω και πάνω στα παγκάκια του project είναι το χαρακτηριστικό τους γνώρισμα και η χρήση της δεν είναι καθόλου τυχαία αφού συμβολίζει την συμμετοχικότητα.
Πως μπορεί να “παίξει” άραγε κανείς σε αυτή την τρίλιζα θα αναρωτιέστε.
Λοιπόν, όταν ο χρήστης βρεθεί σε ένα digital παγκάκι, μπορεί με την χρήση ενός smartphone, laptop ή tablet να συνδεθεί στην πλατφόρμα και να ακούσει τις δίλεπτες ιστορίες εκείνων που βρέθηκαν πριν από αυτόν στο συγκεκριμένο παγκάκι αλλά και να ηχογραφήσει τη δική του. Η μόνη απαραίτητη προϋπόθεση: το καλό σήμα δικτύου (3G/4G).
Αλήθεια, και μόνο στην ιδέα ότι θα ακούσετε αποκλειστικά και μόνο εσείς, τις ιστορίες ανθρώπων που δεν γνωρίζετε καν αλλά βρέθηκαν κάποτε στο ίδιο σημείο με εσάς, δεν σας κάνει να θέλετε να το βάλετε στην λίστα με τις επόμενες επισκέψεις σας; Και ποιος ξέρει! Μπορεί από αυτό το παγκάκι να ξεκινήσετε νέες ιστορίες και περιπέτειες…
Τα digital παγκάκια είναι μια ιδέα που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες πόλεις ή να εμπνεύσει την δημιουργία αντίστοιχων δράσεων για περισσότερη εξωστρέφεια, κατανόηση της ανθρώπινης υπόστασης και αύξηση της κοινωνικοποίησης.
Μέχρι να δούμε κάτι αντίστοιχο και στα μέρη μας οφείλουμε να συγχαρούμε και να χαιρετίσουμε τους δημιουργούς, τους υποστηρικτές τους και να αναφέρουμε πως υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος This is Athens – Polis. Ένα πιλοτικό πρόγραμμα αστικής αναζωογόνησης που εντάσσεται στα έργα της σύμπραξης This is Athens & Partners για την ανάπτυξη της Αθήνας ως προορισμού και στηρίζει τις πρωτοβουλίες των πολιτών της.