Όλες οι γυναίκες αγαπούν να ψωνίζουν, άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο. Συχνά όμως ο ενθουσιασμός, η έλλειψη οργάνωσης ή η σπασμωδική καταναλωτική τάση μας οδηγούν σε λάθη που και μας κοστίζουν περισσότερα λεφτά και καταλήγουμε με λάθος αγορές, που μένουν «στο ράφι».

Ας δούμε ποιά είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουμε όταν ψωνίζουμε και πως μπορούμε να τα διορθώσουμε και να ψωνίζουμε πιο σωστά και έξυπνα.

Λάθος 1ο: Ψωνίζουμε αυθόρμητα / επιπόλαια

Το βλέπεις, ενθουσιάζεσαι, πρέπει οπωσδήποτε να το αποκτήσεις. Είναι εκείνο το ρούχο που έχεις χρόνια στην ντουλάπα σου, το βρίσκεις ακόμα υπέροχο, αλλά ζήτημα να το’χεις βάλει μια φορά κάποτε. Και κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι μόνο ένα το ρούχο αυτής της κατηγορίας που έχεις στην κατοχή σου.

Όσο κι αν μας αρέσει ένα ρούχο, όπως το βλέπουμε στη βιτρίνα ή όπως το φανταζόμαστε πάνω μας εκείνη τη στιγμή, μια παρορμητική αγορά συνήθως δεν καταλήγει πετυχημένη.

Τι να κάνω; Πριν φτάσεις στο ταμείο σκέψου αρχικά αν αυτό που πήρες αξίζει τα λεφτά του. Τα λεφτά που κουράζεσαι να αποκτήσεις θέλεις να τα επενδύεις κάπου, όχι να πηγαίνουν άκλαφτα. Μετά σκέψου: Έχεις τα κατάλληλα ρούχα για να το συνδυάσεις; Μπορείς να κάνεις πάνω από 2-3 συνδυασμούς με αυτό το κομμάτι, ώστε να το φορέσεις αρκετές φορές; Σκέψου πρακτικά και ρεαλιστικά και δεν θα χάσεις.

Λάθος 2ο: Ψωνίζουμε για «όταν…»

«Για όταν χάσω κιλά«, «για όταν πάω σ’ένα τέτοιο event«, «για όταν αλλάξω τα μαλλιά μου έτσι» και λοιπά. Καταβάθος το ξέρεις ότι είναι λάθος. Είναι λάθος αρχικά να «ρίχνεις» τον εαυτό σου προσπαθώντας ντε και καλά να σε φανταστείς αλλιώς και είναι λάθος και για την τσέπη σου να κάνεις αγορές που δεν ξέρεις πότε και αν θα πιάσουν τόπο.

Τι να κάνω; Τι τι να κάνεις; Να σκέφτεσαι ρεαλιστικά και με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Σκοπός είναι τα ρούχα που αγοράζεις να τα φορέσεις και να τα χαρείς, να σου πάνε όπως και να’χει και σίγουρα να σου επιτρέπουν να τα συνδυάσεις με διάφορους τρόπους, ώστε να τα κάνεις «απόσβεση».

Λάθος 3ο: Ψωνίζουμε βάση του τι είναι στη μόδα

Κλασσικό φαινόμενο, που τις περισσότερες φορές καταλήγει ή σε στιλιστικές πανωλεθρίες ή σε αγορές που δεν ξέρεις τι να τις κάνεις. Επειδή κάτι διαφημίζεται πολύ ως μοδάτο και «must have» πολλές γυναίκες πέφτουν στην παγίδα και νιώθουν ότι αν δεν το έχουν κι εκείνες, δεν θα είναι αρκετά ωραίες ή cool.

Τι να κάνω; Η μόδα έχει ποικιλία τάσεων και επιλογών και μπορείς να πάρεις διάφορες ιδέες. Δεν πάνε όμως όλα σε όλες και φυσικά το ότι κάτι είναι στη μόδα, δεν σημαίνει ότι είναι πάντα και ωραίο. Μην παρασύρεσαι. Πάρε ιδέες και επέλεξε ρούχα που σου αρέσουν πραγματικά, που ταιριάζουν περισσότερο στο σωματότυπό σου, αλλά και που εκφράζουν το προσωπικό σου στυλ.

Κανένα ρούχο δεν μπορεί να σου δώσει ταυτότητα ή να σε κάνει ξεχωριστή, αν δεν έχεις δικό σου στυλ και προσωπικότητά.

Λάθος 4ο: Κολλάμε στα νούμερα

Οποιοδήποτε ρούχο απλά σου χωράει ή είναι θεωρητικά το νούμερό σου δεν είναι πάντα ένα ρούχο που σε κολακεύει. Έχω πετύχει πελάτισσα σε μαγαζί να αρνείται πεισματικά να δοκιμάσει μεγαλύτερο νούμερο και να κατηγορεί την πωλήτρια ότι «δεν γίνεται να μην κουμπώνει, είναι το νούμερό μου». Κι αν δεν λέει medium και λέει large τι έγινε; Θες να το φοράς ή να το’χεις να δείχνεις το size;

Τι να κάνω; Ναι, πάνω κάτω όλες ξέρουμε το βασικό size μας, όμως ρούχα θεωρητικά ίδιου μεγέθους από διαφορετικές εταιρείες μπορεί να είναι μικρότερα ή μεγαλύτερα και να διαφέρουν αρκετά στο φορμάρισμά τους πάνω μας. Το σωστό νούμερο είναι αυτό που στέκεται σωστά στο σώμα σου, είναι συμβατό με το ύψος και τα κιλά σου και φυσικά είναι αυτό που σε κολακεύει περισσότερο.

Λάθος 5ο: Ψωνίζουμε με λάθος διάθεση

Για πολλές γυναίκες -και όχι μόνο- το shopping είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας και οταν βρίσκονται σε θλίψη ή θυμό νιώθουν την ανάγκη να ξεσπάσουν αγοράζοντας κάτι. Η Αμερικανίδα ψυχολόγος Kit Yarrow, που ειδικεύεται στην ψυχολογία των καταναλωτών, υποστηρίζει ότι το να ψωνίζουμε όταν είμαστε θυμωμένες ή στενοχωρημένες, είναι το ίδιο με το να ψωνίζουμε μεθυσμένες.

Τι να κάνω; Να κάτσεις σπίτι σου, να ηρεμήσεις για αρχή. Όταν ψωνίζεις πρέπει να έχεις υπομονή και καλή διάθεση, να μπορείς να σκεφτείς νηφάλια χωρίς ένταση και βιασύνη. Να το ευχαριστηθείς και να γυρίσεις σπίτι με όμορφες και σωστές επιλογές.

Λάθος 6ο: Ψωνίζουμε χωρίς οργάνωση

Είναι χαρακτηριστικό του υπερκαταναλωτισμού γενικότερα να ψωνίζουμε απλά για να ψωνίσουμε, να αγοράζουμε πράγματα χωρίς λόγο και να ξοδεύουμε χρήματα άσκοπα χωρίς κανένα πλάνο.

Τι να κάνω; Κάνε μια λίστα με τα πράγματα που χρειάζεσαι, πράγματα που έχεις σκεφτεί πώς θα τα συνδυάσεις και που όντως σου λείπουν. Επίσης, κάνε έρευνα αγοράς. Μην σηκώσεις το πρώτο μαγαζί που θα μπεις και μην κολλάς μόνο στις γνωστές αλυσίδες. Πήγαινε και σε άλλα μαγαζιά, κάνε σύγκριση τιμών και δες όλες τις επιλογές σου.

Μην ξεχνάς να στηρίζεις τους επιχειρηματίες της περιοχής σου. Μπορείς να βρεις ποικιλία ρούχων και πολύ καλές τιμές στα μικρότερα μαγαζιά της πόλης σου.

Λάθος 7ο: Ακούμε πολύ τους άλλους

Πηγαίνεις για ψώνια με τις φίλες σου και δεν ξέρεις ποιά να ακούσεις και ποιά να αγνοήσεις. Πηγαίνεις για ψώνια με τον σύντροφό σου και μπερδεύεσαι με το τι του αρέσει τελικά και τι όχι. Καλό είναι να πάρεις μια συμβουλή ή μια τρίτη άποψη, όμως πολλές φορές αυτό μπορεί να σε μπερδέψει και να σε οδηγήσει σε επιλογές που δεν σε εκφράζουν.

Τι να κάνω; Να πας για ψώνια μόνη σου. Να έχεις την ηρεμία σου και τον χρόνο σου, ώστε να μπορείς να αποφασίσεις ανεπηρέαστη. Εσύ γνωρίζεις καλύτερα τον εαυτό σου, το γούστο σου και σίγουρα θα νιώθεις πολύ πιο άνετα χωρίς «κριτές».

Κοινοποιήστε
Άννα-Μαρία Κέκια
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.