Η χώρα μας φημίζεται για τις ομορφιές της κάθε λογής, τις πανέμορφες παραλίες, τα γραφικά νησιά και χωριά, τα εντυπωσιακά βουνίσια τοπία, τα απομεινάρια του αρχαίου πολιτισμού.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ιδιαίτερα αξιοθέατα της Ελλάδας είναι και τα σπήλαια.

Μια υπόγεια ομορφιά, απόκοσμη και μοναδική, που μπορεί να θαυμάσει κανείς σε διάφορα σημεία της χώρας, αφού υπάρχουν δεκάδες επισκέψιμα σπήλαια, πολλά από αυτά γνωστά και σε όλο τον κόσμο.

Σταλακτίτες, σταλαγμίτες, καθηλωτικές εικόνες μιας άλλης φυσικής γοητείας, μυστηριώδεις θάλαμοι και περάσματα κάνουν την εμπειρία της επίσκεψης στα σπήλαια πραγματικά ασύγκριτη.

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποφανθεί ότι το περιβάλλον των σπηλαίων και οι φυσικο-χημικές τους ιδιότητες έχουν θεραπευτικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, βοηθούν στην αναζωογόνησή του, καθώς και στην θεραπεία ασθενειών.

Ας δούμε 10 από τα πιο γνωστά και πιο εντυπωσιακά σπήλαια της χώρας μας, τα οποία είναι και ανοιχτά για τους επισκέπτες.

  1. Σπήλαιο Πετραλώνων

Βρίσκεται στον νομό Χαλκιδικής, λίγο έξω από το χωριό Πετράλωνα και είναι παγκοσμίως γνωστό για τα παλαιοντολογικά του ευρήματα και το περίφημο απολιθωμένο ανθρώπινο κρανίο. Το σπουδαίο αυτό εύρημα χρονολογείται περίπου 700.000 χρόνια πριν, αν και οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει ακόμα να καταλήξουν σε μια σίγουρη τοποθέτηση.

Στο σπήλαιο έχουν αποκαλυφθεί 28 γεωλογικά στρώματα και μια ποικιλία απολιθωμένων ζώων και πουλιών (λιοντάρια, αρκούδες, ελάφια, βίσονες, είδη τρωκτικών και νυχτερίδων και άλλες εξαφανισμένες μορφές πανίδας). Μεγάλο μέρος των ευρημάτων εκτίθεται στο Ανθρωπολογικό Μουσείο, που βρίσκεται δίπλα στο σπήλαιο.

2. Σπήλαιο Περάματος

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση σπήλαιο στην Ελλάδα και βρίσκεται μόλις 5χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων, στο προάστιο του Περάματος και με τις παρυφές του στη λίμνη Παμβώτιδα.

Ανακαλύφθηκε το 1942 από τους Ιωάννη και Άννα Πετροχείλου, ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας.

Η 1.100 μέτρων διαδρομή, που κάνουν οι τουρίστες μέσα στο σπήλαιο, αποτελείται από εντυπωσιακούς διαδρόμους με σταλακτίκες, σταλαγμίτες, θαλάμους και συμπλέγματα μιας εκθαμβωτικής φυσικής αρχιτεκτονικής.

3. Σπήλαιο των Λιμνών

Βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστριά της Αχαΐας και είναι μοναδικό στο είδος του στον κόσμο, καθώς αποτελείται από 13 αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες σε τρία επίπεδα.

Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες και το θέαμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό, υποστηριζόμενο και από καλλιτεχνικό φωτισμό.

Στον κάτω όροφο του σπηλαίου βρέθηκαν απολιθώματα από οστά ανθρώπων και ζώων, μεταξύ τους και ιπποπόταμου, καθώς και διάφορα απομεινάρια αγγείων, εργαλείων και κοσμημάτων.

4. Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη

Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο σε μήκος σπήλαιο της χώρας και το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου, που διασχίζεται δηλαδή από ποτάμι και συγκεκριμένα τον Αγγίτη ποταμό. Βρίσκεται στην Προσοτσάνη του νομού Δράμας κοντά στο χωριό Κοκκινόγεια.

Το μήκος του είναι πάνω από 10 χιλιόμετρα, αλλά επισκέψιμα είναι τα 500 πρώτα μέτρα.

Στην περιοχή έχουν βρεθεί σημαντικά παλαιολιθικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων και ένας χαυλιόδοντας από μαμούθ, τα οποία φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας.

Έχουν επίσης βρεθεί σπάνια είδη ψαριών, όπως η μπριάνα και το τυλινάρι, καθώς και ένα μοναδικό είδος ημιδιάφανης πετροκαραβίδας.

5. Σπήλαιο Αλιστράτης

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ευρώπης, βρίσκεται στην Αλιστράτη Σερρών και ανήκει στο δίκτυο σπηλαίων του φαραγγιού του ποταμού Αγγίτη μαζί με το προαναφερθέν σπήλαιο των Πηγών και άλλα δύο γνωστά σπήλαια. Εκτός από την πλούσια φυσική του ομορφιά, το σπήλαιο Αλιστράτης είναι τουριστικά αξιοποιημένο και αρκετά προσεγμένο.

Πέρα από τους εντυπωσιακούς σταλακτίκτες και σταλαγμίτες σε διάφορους χρωματισμούς, στο σπήλαιο υπάρχει και μεγάλη ποικιλία σπάνιων εκκεντρίτων.

Οι εκκεντρίτες ή ελικτίτες είναι σχηματισμοί, που φαίνεται να αψηφούν την βαρύτητα και ακολουθούν ακανόνιστες πορείες.

Το σπήλαιο φιλοξενεί μέσα χιλιάδες νυχτερίδες, ενώ στις στοές του έχουν καταγραφεί μοναδικοί μικροοργανισμοί, που δεν έχουν βρεθεί σε άλλα σπήλαια.

6. Σπήλαιο Γλυφάδα (ή Βλυχάδα) Δυρού

Βρίσκεται στον νομό Λακωνίας και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα ομορφότερα λιμναία σπήλαια στον κόσμο μαζί με τα Παντιράκ της Νότιας Γαλλίας και τη Ζάιτα της Βηρυτού. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τον πλούσιο και πολύχρωμο διάκοσμο του σπηλαίου σε μια διαδρομή περίπου 3.000 μέτρων, που γίνεται με βάρκες και ντόπιους ξεναγούς.

Στον πυθμένα των κρυστάλλινων νερών του έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά διάφορων άγριων ζώων (λιοντάρια, πάνθηρες, ύαινες, ελάφια, ιπποπόταμοι), καθώς και δείγματα προϊστορικής κεραμικής.

7. Σπήλαιο Καστανιάς, Αγίου Ανδρέα

Άλλο ένα σπήλαιο της Πελοποννήσου, και άλλο ένα σπήλαιο της Ελλάδας που κατατάσσεται στα καλύτερα του είδους του στην Ευρώπη. Το σπήλαιο του Αγίου Αντρέα (από το ομώνυμο παμπάλαιο εκκλησάκι δίπλα του) διαθέτει έναν μοναδικά πυκνό εσωτερικό διάκοσμο με έντονους κόκκινους χρωματισμούς και εντυπωσιακούς σχηματισμούς των επιβλητικών του πετρωμάτων.

Αν είστε τυχεροί, ίσως συναντήσετε έναν ευγενή μόνιμο κάτοικο του σπηλαίου, το τυφλό και κουφό δολιχόποδο.

8. Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης

Βρίσκεται κοντά στη Σάμη της Κεφαλονιάς και είναι γνωστό και ως σπήλαιο των Νυμφών, αφού ο μύθος λέει ότι εκεί πνίγηκε η Νύμφη Μελισσάνη, όταν απορρίφθηκε από τον θεό Πάνα.

Η φυσική του είσοδος είναι κατακόρυφη και δημιουργήθηκε από πτώση τμήματος της οροφής, υπάρχει όμως και τεχνητή είσοδος με σκαλοπάτια για τους επισκέπτες.

Στο κέντρο της λίμνης με τις έντονες μπλε και τιρκουάζ αποχρώσεις υπάρχει ένα νησάκι, στο οποίο βρέθηκαν ευρήματα που πιστοποιούν την λατρευτική λειτουργία του σπηλαίου κατά την αρχαιότητα. Το νερό έχει βάθος περίπου 40 μέτρων και οι σταλακτίτες του έχουν ηλικία 20.000 ετών.

9. Σπήλαιο των Ολύμπων

Το μικρό, αλλά εντυπωσιακής ομορφιάς σπήλαιο βρίσκεται κοντά στο χωριό Ολύμποι της Χίου και σε 100 μέτρα υψόμετρο από την επιφάνεια της θάλασσας. Στην οροφή της μεγάλης αίθουσας, όπου είναι και η φυσική του είσοδος, μπαίνει μια ακτίνα φωτός, η οποία σε συνδυασμό με τους φυσικούς χρωματισμούς των πετρωμάτων δημιουργεί μαγευτικές και σπάνιες εικόνες στον χώρο.

10. Σπήλαιο Μελιδονίου, “Γεροντόσπηλιος”

Ο γνωστός Γεροντόσπηλιος στο Ρέθυμνο είναι ένα από τα σπουδαιότερα και γεμάτα ιστορία σπήλαια της Κρήτης. Πέρα από την συναρπαστική υπόγεια ομορφιά του, είναι φορτωμένο με μνήμες και ιστορία από την ύστερη νεολιθική περίοδο έως τα ρωμαϊκά χρόνια, όπως έδειξαν οι έρευνες.

Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα λατρευτικά σπήλαια της αρχαιότητας και ήταν αφιερωμένο στον θεό Ερμή και στον γίγαντα Τάλω.

Το σπήλαιο όμως στιγματίστηκε ιστορικά από την τραγωδία του 1824 την περίοδο της τουρκοκρατίας. Οι κάτοικοι της περιοχής βρήκαν καταφύγιο στο σπήλαιο, το οποίο οι Τούρκοι πολιορκούσαν για τρεις μήνες και αφού κάθε προσπάθειά τους να το καταλάβουν απέτυχε, έφραξαν τα ανοίγματα με κλαδιά και άναψαν φωτιές προκαλώντας τραγικό θάνατο από ασφυξία σε 370 άτομα, κυρίως γυναικόπαιδα.

Στην πρώτη αίθουσα του σπηλαίου, την «Αίθουσα των Ηρώων» υπάρχει οστεοφυλάκιο με τα οστά τους.

Κοινοποιήστε
Άννα-Μαρία Κέκια
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.