Ο Στέφανος Λέων. Βαούτης είναι ένας δραστήριος και πρωτοπόρος επιστήμονας στον τομέα των εναλλακτικών θεραπειών και της συμβουλευτικής προσωπικής ανάπτυξης (Coaching).

Έκανε τα πρώτα του βήματα στον Βόλο και αργότερα ακολούθησε τον κλάδο των Οικονομικών και Κοινωνικών επιστημών.

Μετά από πολλές προσωπικές αναζητήσεις κι ενώ είχε ήδη ξεκινήσει μια άλλη καριέρα, αποφάσισε να στρέψει το ενδιαφέρον του από την επιχειρηματική στην κοινωνική κατεύθυνση.

Αυτή η απόφαση οδήγησε, μετά από μεγάλη έρευνα και πολλές ώρες εκπαίδευσης, να κατέχει γνώσεις στην Κλινική, Αναλυτική, Αναδρομική και Υπερπροσωπική Υπνοθεραπεία και σε διάφορα μοντέλα προσωπικής αναπτυξης (coaching), όπως ο ΝευροΓλωσσικός Προγραμματισμός NLP.

Έχει επίσης εκπαιδευτεί στην προετοιμασία εγκύων για φυσικό/ανώδυνο τοκετό με υπνοθεραπεία και σε τεχνικές ύπνωσης που μπορούν να βοηθήσουν συμπληρωματικά σε διάφορα ψυχοσωματικά προβλήματα ή στη διαχείριση του πόνου (συμπεριλαμβανομένης και της αναισθησίας για μικρές χειρουργικές επεμβάσεις, Medical Hypnotherapy).

Τέλος, εισηγείται το δικό του σεμινάριο εκμάθησης αυτο-ύπνωσης και αποτελεσματικού αυτο-επαναπρογραμματισμού που σύντομα θα γίνει και στον Βόλο.

Είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που ειδικεύεται στη λεκτική και μη λεκτική ύπνωση και Υπνοθεραπεία τοκετού (HypnoBirthing) μεταξύ άλλων. 

Με αφορμή την σύσταση του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Υπνοθεραπεία Ελλάς – Η Υπνοθεραπεία στην Ελλάδα», που στόχος του είναι η απομυθοποίηση της υπνοθεραπείας στη χώρα μας, αποφασίσαμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα για όλα αυτά. Έτσι, μιλήσαμε μαζί του και ανακαλύψαμε πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες και τις μοιραζόμαστε μαζί σας!

Πείτε μας δύο βασικά λόγια για την υπνοθεραπεία και τις καταβολές της.

Η υπνοθεραπεία είναι ίσως η πιο παλιά θεραπευτική μέθοδος. Οι Αρχαίοι Έλληνες στα Ασκληπεία έκαναν «Εγκοίμηση» και οι Αρχαίοι Ινδοί, Γιόγκα Νίντρα (Γιόγκα του Ύπνου), συγγενείς μέθοδοι με την υπνοθεραπεία.

Τον 18ο αιώνα επανεμφανίστηκε στην Ευρώπη από τον Αυστριακό γιατρό Φραντζ Άντον Μέσμερ, το θεραπευτικό σύστημα του οποίου είναι ο πρόδρομος της σύγχρονης υπνοθεραπείας. Αργότερα, η ύπνωση ως θεραπευτικό εργαλείο τέθηκε στο περιθώριο και οι άνθρωποι είχαν μόνο επαφή με τους σκηνικούς υπνωτιστές.

Οι απαρχές του γενικού φαινομένου της ύπνωσης είναι η έμπνευση, η ονειροπόληση, η φαντασία, η έκσταση, η μυσταγωγία.

Η ύπνωση, όπως είπαμε, ως θεραπευτικό εργαλείο χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων. Είναι αναγνωρισμένη σχεδόν σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Πιο συγκεκριμένα, πρώτα από τον Βρετανικό και μετά από τον Αμερικανικό Ιατρικό Σύλλογο, έχει αναγνωριστεί ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1950.

Ποια είναι η διαφορά ύπνωσης, υπνωτισμού και υπνοθεραπείας;

Η υπνοθεραπεία είναι μία συμπληρωματική και εναλλακτική θεραπεία κατά την οποία ο ενδιαφερόμενος μπαίνει, με την βοήθεια του υπνοθεραπευτή, σε μία κατάσταση ύπνωσης.

Η κατάσταση της ύπνωσης, είναι μία φυσική κατάσταση του νου που παρουσιάζεται σε όλους τους ανθρώπους αλλά και στα ζώα. Είναι μία κατάσταση μεταξύ ύπνου και ξύπνιου, στην οποία βρισκόμαστε πολλές στιγμές κατά την διάρκεια της ημέρας.

Σε αυτή την κατάσταση είμαστε πιο συγκεντρωμένοι και δεκτικοί σε θετικές υποβολές που δίνονται από τον υπνοθεραπευτή. Αυτές οι υποβολές γίνονται υποσυνείδητα μηνύματα και μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να κάνει συγκεκριμένες επιλογές.

Οι υπνωτικές υποβολές απευθύνονται στο κομμάτι του νου που παράγει αυτόματες σκέψεις και αντιδράσεις. Ο υπνωτιζόμενος, παρά τους μύθους που επικρατούν, έχει συνείδηση σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίας και οι αισθήσεις του υπεροξείνονται.  Όταν δείτε, ακούσετε, νιώσετε κάτι, ο νους σας παρήγαγε μια αυτόματη αντίδραση που βασίζεται σε εμπειρίες του παρελθόντος ή σε βαθιά ριζωμένες συνήθειες.

Υπνωτισμός, όπως αναφέρεται στην βιβλιογραφία, είναι οι τρόποι επαγωγής στην ύπνωση, με άλλα λόγια η διαδικασία που ακολουθείται ώστε ένα άτομο να μπει σε κατάσταση ύπνωσης.

Η ύπνωση, σαν λέξη αλλά και σαν πράξη, είναι αρκετά παρεξηγημένη από το ευρύ κοινό. Από πού πιστεύετε ότι έχει προκύψει αυτό;

Από την σκηνική ύπνωση (stage hypnosis). Είναι δρώμενο πολύ διαδεδομένο στο εξωτερικό, κατά την διάρκεια του οποίου η ύπνωση χρησιμοποιείται ως θέαμα.

Ο παρουσιαστής «υπνωτίζει» κάποιον από το κοινό με σκοπό την διακωμώδηση και να προκαλέσει το γέλιο στους θεατές. Έτσι, η ύπνωση συνδέθηκε με τον κομπογιανννιτισμό και με αυτή την μορφή πέρασε σε διάφορες κινηματογραφικές ταινίες και σε κινούμενα σχέδια.

Μια χαρακτηριστική σκηνή είναι όταν κάποιος «χαρακτήρας» υπνωτίζει κάποιον άλλο, στα μάτια του σχηματίζονται σπείρες και πλέον ο υπνωτιζόμενος αποτελεί «πειθήνιο όργανο» του υπνωτιστή, κάτι που αποτελεί έναν από τους πολλούς μύθους που επικρατούν όσον αφορά την ύπνωση.

Ευτυχώς η ύπνωση ως μέθοδος ξανανθίζει στο εξωτερικό τις τελευταίες δεκαετίες και σιγά σιγά θα έρθει ξανά και στον χώρο από όπου ξεκίνησε, την Ελλάδα. Πολλές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις και πολλά μοντέλα αυτοβελτίωσης χρησιμοποιούν την υπνωτική κατάσταση ως εργαλείο, αποκαλώντας το διαφορετικά.

Για όσους δεν γνωρίζουν, λοιπόν, ο όρος ύπνωση μπορεί να προκαλέσει κάποιο φόβο και επίσης δεν είναι τόσο «εμπορικός».

Τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστή την υπνοθεραπεία από άλλες μορφές θεραπείας;

Συχνά, μόνο η συνειδητή δουλειά με τον εαυτό μας δεν αρκεί για να έχουμε αποτελέσματα, επειδή εμπλέκονται ασυνείδητα μοτίβα σκέψης, αυτοματοποιημένες αντιδράσεις, βαθιά ριζωμένες και παγιωμένες ασυνείδητες πεποιθήσεις ή και πλευρές του εαυτού μας που δεν έχουν συνειδητή έκφραση μπορεί να υποβόσκουν και να δημιουργούν προσκόμματα και συγκρούσεις με τα συνειδητά «θέλω» μας.

Με την ύπνωση αποκτούμε απευθείας πρόσβαση στον υποσυνείδητο νου και να αποκτήσουμε πρόσβαση στα γεγονότα που δημιούργησαν, παγίωσαν και ενίσχυσαν περιοριστικές πεποιθήσεις, να περάσουμε στην αναπλαισίωση και απευαισθητοποίηση τους, να αφουγκραστούμε και να καθιερώσουμε μια επικοινωνία με υποσυνείδητες πλευρές του εαυτού, ώστε να μπορούν κι αυτές να εκφράζονται χωρίς να προκαλούν αντιδράσεις και δυσφορία.

Μπορεί οποιοσδήποτε να δοκιμάσει την υπνοθεραπεία και πόσο εύκολη είναι η διαδικασία που ακολουθείται;

Άτομα που θέλουν να φέρουν θετικές αλλαγές στην ζωή τους, να βελτιώσουν τον εαυτό τους και επιθυμούν να δουλέψουν προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να κάνουν συνεδρίες Υπνοθεραπείας.

Αντενδείκνυται για άτομα με διαγνωσμένη ψύχωση, επιληψία και βαριά κατάθλιψη.

Προσωπικά αποκλείω και άτομα που δεν προτίθενται να αναλάβουν την ευθύνη της ζωής τους και θεωρούν την Ύπνωση ως ένα μαγικό ραβδί ή ένα μαγικό χάπι που μετά την χρήση θα λυθούν όλα τα προβλήματά τους δια μαγείας.

ΕΜΕΙΣ, Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΘΕΛΗΣΗ ΜΑΣ, ΚΑΝΕΙ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΜΑΓΙΚΟ.

Όσον αφορά την διαδικασία, κάνω το καλύτερο ώστε να είναι όσο πιο εύκολη και προσιτή γίνεται.

Τα οφέλη της έχουν βραχυχρόνια ή μακροχρόνια αποτελέσματα;

Από την αρχή, με το που μπαίνει κάποιος σε κατάσταση ύπνωσης χαλαρώνει βαθιά νοητικά και σωματικά, άρα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ένα άμεσο αποτέλεσμα, αναλογιζόμενοι πόσο σημαντική είναι και πόσο λείπει η χαλάρωση στις μέρες μας.

Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να παρατηρήσει αλλαγές και να έχει βαθιές συνειδητοποιήσεις αρκετά σύντομα μεταξύ των συνεδριών αλλά και μετά από μήνες, αφού έχει ολοκληρωθεί η θεραπευτική διαδικασία.

Τελικά η φράση «όλα είναι στο μυαλό μας» απαντάται στην υπνοθεραπεία;

Ναι φυσικά. Στον νου, και συγκεκριμένα στον υποσυνείδητο νου, εμπεριέχονται τα πάντα, οι αιτίες αλλά και οι λύσεις σε όσα μας προβληματίζουν.

Ο ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΣ ΝΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟΣ ΝΟΥΣ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ.

Όποιες κι αν είναι οι εντολές του καπετάνιου, αν κάποια μέλη του πληρώματος διαφωνούν με τις εντολές αυτές και αντιδρούν, συγκρούονται ή προκαλούν προβλήματα, τότε το ταξίδι δεν θα το καλύτερο δυνατό και το πλοίο μπορεί να αργήσει να φτάσει στον προορισμό του.

Τι θα λέγατε σε κάποιον που είναι αρνητικός στο να δεχθεί ότι υφίσταται αυτή η μέθοδος θεραπείας;

Σε κάποιον που είναι αρνητικός, όπως και σε κάθε άνθρωπο που δεν γνωρίζει, θα φρόντιζα να την αποδαιμονοποιήσω και να την απομυθοποιήσω «στα μάτια του» εντελώς, ώστε να μάθει ακριβώς τι είναι, τι δεν είναι και, φυσικά, τα πλεονεκτήματά της. Αυτό που συνήθως λέω είναι ότι η ύπνωση με απλά λόγια είναι μια δημιουργική χρήση της φαντασίας.

Ο άνθρωπος με την θέλησή του και την δέσμευσή του κάνει το εργαλείο αποτελεσματικό, χωρίς να αποτελεί μαγικό ραβδί ή κάποιο μαγικό χάπι.

Επειδή η υπνοθεραπεία για να έχει αποτέλεσμα χρειάζεται την δέσμευση για 100% ανάληψη ευθύνης της ζωής, κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί οτιδήποτε, παρά μόνο ότι το άτομο θα γνωρίσει καλύτερα και σε βάθος τον εαυτό του.

Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια στροφή προς τις φυσικές μορφές θεραπείας, φροντίδας και περιποίησης. Τι έχει συμβάλλει σε αυτό κατά την άποψή σας;

Ζούμε σε μια εποχή που έχουμε πρόσβαση σε άπειρη γνώση και πληροφορίες, την περισσότερη γνώση από οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ανθρωπότητας. Το διαδίκτυο και τα αμέτρητα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθούν στην διάδοσή τους.

Άρα, μπορούμε εύκολα και χωρίς να βγούμε από το σπίτι μας να μάθουμε για παλιές και νέες μορφές θεραπείας, να γνωρίζουμε και το συμβατικό και το εναλλακτικό.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η διάκριση, τι από όλα αυτά είναι σε αρμονία με εμάς.

Υπάρχει τρόπος να εφαρμόσει κανείς μόνος του την υπνοθεραπεία μετά από ένα διάστημα ή χρειάζεται πάντα να την εφαρμόζει κάποιος ειδικός;

Υπνοθεραπεία με την ακριβή έννοια του όρου είναι αδύνατο να κάνει κάποιος στον εαυτό του, επειδή χρειάζεται καθοδήγηση και συντονισμός. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι, αφού μάθει τον τρόπο, να μπαίνει σε κατάσταση ύπνωσης μόνος του (αυτο-ύπνωση).

Μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει την αυτο-ύπνωση για να κάνει έναν επαναπρογραμματισμό του νου του με νέες ιδέες και νέες συμπεριφορές, μέσω θετικών υποβολών και δημιουργικού οραματισμού.

Επίσης, μπορεί απλά να αποφορτιστεί ή να την χρησιμοποιήσει ως ένα προθάλαμο για διαλογισμό, χωρίς σκέψη, αφού με την αυτο-ύπνωση μπορεί να πετύχει βαθιά σωματική και νοητική χαλάρωση.

Το σεμινάριο που έχω δημιουργήσει και εισηγούμαι -και είναι στους στόχους μου να γίνει και στον Βόλο- έχει αυτή τη θεματολογία, δηλαδή την εκμάθηση αυτο-ύπνωσης και αυτο-επαναπρογραμματισμού.

Συχνά, στις μέρες μας, πολλοί εκμεταλλεύονται την ύπαρξη μιας νέας τάσης, δηλώνουν ειδικοί θεραπευτές και δίνουν συμβουλές στον κόσμο, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε αν υπάρχει ουσιαστική γνώση επί του θέματος. Εσείς ως ειδικός και πιστοποιημένος θεραπευτής, μπορείτε να μας πείτε αν υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέχει ο ενδιαφερόμενος όταν ζητάει συμβουλές υπνοθεραπείας;

Αυτό πιστεύω ότι υπήρχε και παλαιότερα. Θα απαντήσω ως άνθρωπος, με μια μεταφορική μικρή ιστορία. Το καλύτερο για μένα είναι να «ψάξουμε» τον άνθρωπο πίσω από την ειδίκευση ή τις πιστοποιήσεις. Όλοι μπορούν να ειδικευθούν ή να πιστοποιηθούν σε κάτι, αλλά όλα αυτά για να είναι πιο αποτελεσματικά απαιτείται και η ανάλογη προσωπική ανάπτυξη του «θεραπευτή».

Όπως είπα και πιο πριν, ο άνθρωπος κάνει ένα εργαλείο αποτελεσματικό. Η ιστορία έχει ως εξής: Φανταστείτε δύο μεταλλικά βαρέλια, το ένα γεμάτο νερό και το άλλο άδειο. Πετάμε και τα δύο βαρέλια από έναν λόφο. Ποιο θα κάνει πιο πολύ θόρυβο; Όσο πιο άδειο είναι το βαρέλι, τόσο πιο πολύ θόρυβο κάνει. Το γεμάτο βαρέλι θα σου δώσει νερό, το άδειο όχι μόνο δεν θα σου δώσει, αλλά θα σου πάρει κιόλας. Ας θυμόμαστε αυτή την ιστορία όποτε συναντούμε έναν άνθρωπο πρώτη φορά.

ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΕΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΤΟΣΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΘΟΡΥΒΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ.

Η προσωπική ανάπτυξη, λόγω της δυσφορίας που προκαλεί η όποια «κρίση», γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Ας ψάξουμε τον άνθρωπο πίσω από τον θεραπευτή ή τον «coach», κάποιον που πραγματικά θέλει να βοηθήσει και όχι να αυτοπροβληθεί, να τονώσει τον ναρκισσισμό του ή απλά να βγάλει χρήματα. Και όσο πιο πολύ «θόρυβο» κάνει, τώρα ξέρουμε…

Αν κάποιος σας έλεγε πως δοκίμασε αυτή τη μέθοδο, αλλά δεν είδε κάποια διαφορά, τι θα του λέγατε ότι πήγε στραβά; Σας έχει συμβεί ποτέ;

Το αποτέλεσμα είναι μια εξίσωση πολλών μεταβλητών. Αρνούμαι, ενάντια στο κλίμα της εποχής, να πουλήσω φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

«Εμείς» θα κάνουμε την υπνοθεραπεία να έχει «μαγικά» αποτελέσματα και όσο πιο καλά γειωμένοι είμαστε τόσο πιο ψηλά στον ουρανό θα πετάξουμε.

Το κλειδί για την θεραπεία είναι να βρεθεί η πηγή του προβλήματος ή ο τρόπος για να το αντιμετωπίσουμε;

Στην υπνοθεραπεία μπορούν να συμβούν και τα δυο, δεν υπάρχει συγκεκριμένη «συνταγή» για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ολόκληρο το δέντρο και τα κλαδιά (συμπτώματα) και την ρίζα.

Κλείνοντας, ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να απευθύνετε στους αναγνώστες μας;

Αρχικά να αναλάβουμε την ευθύνη της ζωής μας 100% χωρίς να αναζητούμε φταίχτες ή σωτήρες.

Εμείς και μόνο εμείς μπορούμε να βελτιώσουμε την ζωή μας.

Δεύτερον, να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα χωρίς να τα σκεπάζουμε και να κρύβουμε κάτω από το χαλί. Έχουμε την τάση να ψάχνουμε αφορμές να αποδράσουμε και όχι να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας. Για παράδειγμα, περιμένουμε πως και πως το Σαββατοκύριακο, τις διακοπές, τον ήλιο, τον καλό καιρό, το φαγητό, το ποτό, διάφορες αγορές κ.α.

Ενώ όλα αυτά αποτελούν απολαύσεις της ζωής, και δεν τις καταδικάζει κανείς, συχνά χρησιμοποιούνται ως μέσο απόδρασης χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι όσο ξεγλιστράμε, τόσο τα προβλήματα διογκώνονται και κάποια στιγμή θα τα δούμε στο σώμα μας.

Άμεσος αποδέκτης των αρνητικών συναισθημάτων που κατά κάποιο τρόπο «πνίγονται» είναι το σώμα μας.

Τρίτον, ας δούμε την κρίση ως μία ευκαιρία για αλλαγή, βελτίωση και βαθύτερη γνωριμία του εαυτού μας. Είναι ανόητο σε μια εποχή με πρόσβαση σε άπειρη γνώση και μεθόδους προσωπικής ανάπτυξης να λέμε ότι ο άνθρωπος δεν αλλάζει.

Ο άνθρωπος αλλάζει, όταν φυσικά το θέλει.

Τέταρτον, συχνά ακούω από ανθρώπους να μου λένε «τα ξέρω αυτά» κτλ. Μόνο να τα ξέρουμε δεν αλλάζει κάτι, σκοπός είναι και η εφαρμογή τους.

Η εφαρμοσμένη γνώση είναι δύναμη.

Πέμπτον, είναι παράλογο να περιμένουμε διαφορετικά πράγματα και αλλαγές, ενώ συνεχίζουμε να πιστεύουμε και να πράττουμε συνεχώς τα ίδια.

Άρα, ας κάνουμε κάτι διαφορετικό σήμερα και ας γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο.

Όσο μεγαλύτερη και καλύτερη θα είναι αυτή η αλλαγή, τόσο μεγαλύτερο και καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα στους συνανθρώπους μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Εμείς σας ευχαριστούμε! Οι πληροφορίες που μας δώσατε ήταν άκρως κατατοπιστικές και διαφωτιστικές και ανυπομονούμε για την παρουσίαση που ετοιμάζετε στον Βόλο.


Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του οργανισμού,

μπορείτε να βρείτε εδώ: www.ypnotherapeia.gr 

Κοινοποιήστε
Διαμαντούλα Χατζηαντωνίου
Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης και πιστοποιημένη Δημοσιογράφος διαδικτύου, με συμμετοχές σε πολλά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος και κατευθύνσεως. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία, σε μαθητικό διαγωνισμό. Δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. Θρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την φύση, την φιλοσοφία και την ψυχολογία ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε θέματα κοινωνικής και ιστορικής φύσεως. Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς