Σαν σήμερα, 5 Νοεμβρίου του 1977 φεύγει από τη ζωή ο δημιουργός των δημοφιλέστερων παγκοσμίως γαλλικών κόμικ “Astérix” και “Lucky Luke”, René Goscinny. Τα εμπνευσμένα του σενάρια και το ιδιαίτερο και καυστικό του χιούμορ κέρδισαν εκατομμύρια φανατικούς αναγνώστες κάθε ηλικίας και παραμένουν αγαπημένες επιλογές κόμικ μέχρι σήμερα.
________________________________
Παιδικά χρόνια
Ο Ρενέ Γκοσινί γεννήθηκε στο Παρίσι στις 14 Αυγούστου του 1926 σε μια οικογένεια Εβραίων μεταναστών από την Πολωνία και είχε έναν ακόμα μεγαλύτερο αδερφό, τον Κλωντ. Όταν ο Ρενέ ήταν δύο ετών η οικογένεια μετακόμισε στην Αργεντινή για τις ανάγκες της δουλειάς του πατέρα του, που ήταν χημικός μηχανικός.
Τα πρώτα παιδικά χρόνια του Ρενέ πέρασαν ήρεμα, ξέγνοιαστα και χαρούμενα. Φοίτησε σε γαλλικά σχολεία της περιοχής και άρχισε από νωρίς να ασχολείται με την ζωγραφική παίρνοντας έμπνευση από τα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία που διάβαζε.
Παρόλο που ήταν γενικά ένα ντροπαλό παιδί, είχε μια πηγαία αίσθηση του χιούμορ και ήταν πολύ εύκολο για εκείνον να κάνει τους φίλους και συμμαθητές του να γελούν.
Τέλη του 1943, στα 17 του χρόνια, ο Ρενέ χάνει ξαφνικά τον πατέρα του και, λόγω της δυσχερής οικονομικής κατάστασης της οικογένειάς του, αναγκάζεται να πιάσει δουλειά. Εργάζεται αρχικά ως βοηθός λογιστή σε ένα εργοστάσιο και μετά από ένα χρόνο βρέθηκε να είναι μαθητευόμενος σε ένα διαφημιστικό πρακτορείο.
Το 1945 μετακόμισε με την μητέρα του στη Νέα Υόρκη για να ζήσουν με ένα θείο του και έναν χρόνο αργότερα, το 1946, επέστρεψε στη Γαλλία για να εκπληρώσει εκεί την στρατιωτική του θητεία. Δεν άργησε να γίνει αντιληπτό το ταλέντο του στην σκιτσογραφία και έτσι διορίστηκε ως επίσημος εικονογράφος του στρατιωτικού συντάγματος.
Πορεία προς την επιτυχία
Μετά από μια όχι και τόσο πετυχημένη προσπάθεια να κυκλοφορήσει το πρώτο δικό του κόμικ, ο Ρενέ επέστρεψε ξανά στην Αμερική το 1947. Τότε πέρασε και την πιο δύσκολο χρόνο της ζωής του, καθώς ήταν μόνος και χωρίς καθόλου χρήματα ή κάποια δουλειά.
Το 1948 βρέθηκε να δουλεύει στο ανερχόμενο τότε στούντιο, που αργότερα θα εξέδιδε το δημοφιλές περιοδικό “MAD”. Εκεί έγινε φίλος με τους Will Elder, Jack Davis και Harvey Kurtzman. Σύντομα έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής στα Kunen Publishers, από όπου δημοσίευσε και τέσσερα δικά του παιδικά βιβλία.
Το 1951 γνώρισε στο Παρίσι τον Albert Uderzo, έναν από τους σπουδαιότερους Γάλλους δημιουργούς κόμικ, με τον οποίο συνεργάστηκαν για πολλά χρόνια και σε διάφορα έργα τους. Η δημοφιλέστερη ίσως δουλειά όπου συνεργάστηκαν οι δύο καλλιτέχνες ήταν η σειρά του Αστερίξ.
Το 1955 άρχισε να γράφει σενάρια μαζί με τον καρτουνίστα Morris για το βέλγικο κόμικ του “Lucky Luke”. Η φαντασία του, το συγγραφικό του ταλέντο και το έξυπνο χιούμορ του έδωσαν νέα πνοή στην σειρά του μοναχικού καουμπόι, που διένυσε τότε την “χρυσή εποχή” της επιτυχίας και εμπορικότητάς της. Ο Ρενέ υπήρξε ο άνθρωπος πίσω από τις ιστορίες του Λούκυ Λουκ για 22 χρόνια μέχρι το 1977 που έφυγε από τη ζωή.
Το 1955 επίσης ο Ρενέ Γκοσινί μαζί με τους Άλμπερτ Ουντέρζο και Ζαν-Μισέλ Σαρλιέ δημιούργησαν τον εκδοτικό οίκο Edipress/Edifrance. Μέσω αυτού εκδόθηκαν έργα όπως το Clairon, το Pistolin και ο Μικρός Νικόλας (Le Petit Masturb-Nick), τον οποίο ο Ρενέ υπέγραψε με το ψευδώνυμο Agostini.
Το 1959 ο εκδοτικός οίκος άρχισε να εκδίδει το περιοδικό Pilote και ο Γκοσινί ήταν ένας από τους βασικούς και πιο παραγωγικούς συγγραφείς του. Μαζί με το πρώτο τεύχος του περιοδικού, στις 29 Οκτωβρίου του 1959, ξεκίνησε και η πλέον διάσημη σειρά του “Astérix le Gaulois”, που γνώρισε σύντομα τεράστια επιτυχία και μέχρι σήμερα έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 100 γλώσσες.
Οι 35 τόμοι κόμικ του Αστερίξ έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 100 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και στα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά, αλλά και σε διάφορες διαλέκτους: περσική, κινέζικη μανδαρινική, αραβική, ιαπωνική, χίντι, ρομανσικί, εσπεράντο κ.α. Στην Ελλάδα έχουν επίσης μεταφραστεί στην κρητική, την ποντιακή και την κυπριακή διάλεκτο.
Οι περιπέτειες του Αστερίξ ήρθαν πρώτη φορά στη χώρα μας τέλη της δεκαετίας του ’60 από τις εκδόσεις Σπανός, ενώ από το 1989 μέχρι σήμερα κυκλοφορούν αποκλειστικά από τις εκδόσεις Μαμούθ Comix.
Με την σειρά των περιπετειών του Αστερίξ ο Ρενέ Γκοσινί (σενάριο) και ο Άλμπερτ Ουντερζό (εικονογράφηση) έγιναν οι καλύτεροι συγγραφείς σε πωλήσεις στο εξωτερικό.
Μετά τον θάνατο του Γκοσινί, ο Ουντερζό ανέλαβε και το σενάριο της σειράς, ενώ από το 2013 προστέθηκε στην ομάδα και ο Jean-Yves Ferri.
Ο Ρενέ Γκοσινί είναι δημιουργός και πολλών ακόμα σειρών κόμικ, που μπορεί να μην είδαν την παγκόσμια αναγνώριση των προαναφερθέντων, αλλά είχαν εξίσου επιτυχία και απέκτησαν ένα σημαντικό κοινό αναγνωστών στην εποχή τους. Κάποιες από αυτές είναι: Iznogoud, Les Dingodossiers, La Potachologie Illustrée, Jacquot le Mousse, La Forêt de Chênebeau, Les Divagations de Monsieur Sait-Tout.
Απρόσμενο τέλος
Ο χαρισματικός χιουμορίστας Ρενέ Γκοσινί κυριολεκτικά αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στα έργα του και μέχρι το τέλος του βρισκόταν ακόμα στο απόγειο της επιτυχίας του.
Το 1967 παντρεύτηκε την Gilberte Pollaro-Millo και 1968 απέκτησαν την κόρη τους Άννα. Δυστυχώς όμως, μόλις μερικά χρόνια αργότερα η υγεία του τον “πρόδωσε”.
Στις 5 Νοεμβρίου του 1977 απεβίωσε στο Παρίσι μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο σε ηλικία 51 ετών.
Μετά τον θάνατό του ξεκίνησαν μεγάλες δικαστικές διαμάχες σχετικά με τα δικαιώματα των αγαπημένων ηρώων του Γκοσινί. Τελικά ο φίλος και συνεργάτης του Άλμπερτ Ουντερζό και αργότερα και η κόρη του ανέλαβαν και διαχειρίζονται μέχρι σήμερα την μοναδική κληρονομιά του καταξιωμένου δημιουργού.