Ένα από τα πιο αγαπημένα έθιμα του Πάσχα -για τους περισσότερους τουλάχιστον- είναι και το βάψιμο των αυγών. Αν θέλετε να αποφύγετε τις χημικές βαφές και το αγωνιώδες ψάξιμο για το ποια μάρκα είναι καλύτερηποια είναι λιγότερο τοξική κτλ, η καλύτερη λύση είναι να βάψετε τα φετινά σας αυγά με φυσικούς τρόπους.

Οι επιλογές είναι πραγματικά πολλές και τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι απλά, οικονομικά και ενδεχομένως τα έχουμε ήδη στο σπίτι μας.

Ξεκινώντας από τα βασικά, θα χρειαστούμε: λευκά γάντια μιας χρήσης για να μην πασαλείψουμε τα χέρια μας και μπόλικο λευκό ξύδι, που θα μας φανεί χρήσιμο σε κάθε περίπτωση.

Πριν το βράσιμο είναι σημαντικό τα αυγά μας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να μην κινδυνέψουν εύκολα να σπάσουν και να τα βάλουμε να σιγοβράσουν σε νερό που βρίσκεται ήδη σε θερμοκρασία βρασμού.

Για κόκκινα ή ροζ αυγά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παντζάρια ή ακόμα και φύλλα τριανταφυλλιάς.
Για μπλε ή μωβ αποχρώσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κόκκινο λάχανο.
Για κίτρινα αυγά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κουρκουμά ή και κρόκο Κοζάνης.
Για πράσινα αυγά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπανάκι ή μαϊντανό.
Για πορτοκαλί αποχρώσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τριμμένο καρότο μαζί με πάπρικα.

Εκτέλεση: 
  • Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με τόσο νερό όσο χρειάζεται για να καλυφθούν τα αυγά που πρόκειται να βάλουμε και προσθέτουμε το υλικό για το χρώμα που επιθυμούμε. Προσθέτουμε επίσης αρκετό λευκό ξύδι.
  • Βράζουμε για περίπου μισή ώρα (μπορούμε να το αφήσουμε και περισσότερο, αν θέλουμε να πετύχουμε πιο έντονο χρώμα).
  • Στη συνέχεια, σουρώνουμε και ρίχνουμε ξανά το νερό στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε και τα αυγά και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε υλικό ή να αφήσουμε περισσότερο το αυγά να σιγοβράζουν, ώστε να πετύχουμε πιο έντονο χρωματισμό.
  • Τέλος, σκουπίζουμε και στεγνώνουμε καλά τα αυγά και προαιρετικά τα γυαλίζουμε με λίγο λάδι.

Η βαφή αυγών με φυσικά υλικά μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε διάφορους πειραματισμούς χωρίς να ρισκάρουμε να γεμίσουμε το εσωτερικό των αυγών μας μπογιές. Να ξέρετε όμως πως τα χρώματα που θα έχουμε ως αποτέλεσμα θα είναι αρκετά πιο απαλά από αυτά που δίνουν οι χημικές βαφές.

Κοινοποιήστε
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.