Η συντήρηση των τροφίμων στο ψυγείο, μαγειρεμένων ή μη, παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην διατήρηση της φρεσκάδας τους για μεγαλύτερο διάστημα, όσο και στην αποφυγή αλλοίωσής τους και ανάπτυξης μικροβίων.
Η σωστή θερμοκρασία ενός ψυγείου είναι 4-5°C στο μεσαίο ράφι, ωστόσο η θερμοκρασία δεν παραμένει ίδια σε όλα τα σημεία του. Μπορούμε λοιπόν να αξιοποιούμε αυτές τις διαφορετικές θερμοκρασίες και να βάζουμε τα τρόφιμα στις σωστές θέσεις για την καλύτερη συντήρησή τους.
Κάτω συρτάρια
Είναι γνωστό ότι τα συρτάρια που βρίσκονται στο χαμηλότερο μέρος του ψυγείου ανήκουν αποκλειστικά στα λαχανικά και τα φρούτα. Η θερμοκρασία εκεί πιάνει τους 10-15°C, οπότε είναι ιδανική για τρόφιμα που δεν αντέχουν χαμηλότερες θερμοκρασίες. Επίσης, τα λαχανικά και τα φρούτα θα πρέπει να μένουν στο ψυγείο άπλυτα και να βρίσκονται σε χωριστές σακούλες, ώστε να μην έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.
Χαμηλότερο ράφι
Το ράφι του ψυγείου που βρίσκεται πάνω από το συρτάρι των λαχανικών είναι το πιο κρύο σημείο του ψυγείου και ενδείκνυται να βάζουμε εκεί τις ωμές τροφές, κυρίως κρέας και ψάρι, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να πέσουν υγρά τους πάνω σε άλλα τρόφιμα.
Μεσαία ράφια
Τα μεσαία ράφια έχουν συνήθως θερμοκρασία 4-5°C και εκεί μπαίνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αλλαντικά, τα αυγά και τα συσκευασμένα τρόφιμα που έχουν την ένδειξη «μετά το άνοιγμα να φυλάσσονται στο ψυγείο».
Ψηλότερα ράφια
Η θερμοκρασία στα πιο ψηλά ράφια είναι σταθερή και όχι πολύ χαμηλή, οπότε εκεί είναι και το ιδανικό μέρος να μπαίνουν τα μαγειρεμένα φαγητά ή και αυτά που δεν χρειάζονται μαγείρεμα, όπως τα αλλαντικά. Τα μαγειρεμένα φαγητά αποθηκεύονται πάντα σε καλά κλεισμένα τάπερ ή γυάλινα σκεύη και καλυμμένα με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο.
Πόρτα του ψυγείου
Η πόρτα του ψυγείου είναι ο χώρος να αποθηκεύεις τρόφιμα μακράς διάρκειας, που διατηρούνται καιρό, όπως μαρμελάδες, μουστάρδα, μαγιονέζα, κέτσαπ κτλ. Εφόσον πρόκειται για τον πιο εκτεθειμένο χώρο του ψυγείου με την υψηλότερη θερμοκρασία, στην πόρτα βάζουμε πράγματα τα οποία χρησιμοποιούμε συχνά και δεν έχουν φόβο να χαλάσουν. Νερό, αναψυκτικά, μπύρες, ανοιγμένο κρασί, φάρμακα που θέλου ψυγείο και γάλα (μόνο αν πρόκειται να καταναλωθεί άμεσα).
Μην ξεχνάτε!
Να κλείνετε πάντα πολύ καλά τις συσκευασίες, ώστε να μην εισχωρούν βακτήρια και κάνουν το περιεχόμενο να χαλάει γρήγορα.
Να βάζετε το υπόλοιπο περιεχόμενο της ανοιγμένης κονσέρβας σε δοχείο (πχ. πολτό ντομάτας), ώστε να μην μεταφέρονται επικίνδυνα χημικά από την κονσέρβα στο προϊόν.
Μην παραφορτώνετε το ψυγείο σας με πράγματα. Ένα φορτωμένο ψυγείο δεν έχει την ίδια απόδοση στις θερμοκρασίες και επίσης είναι πιο έυκολο να ξεχαστούν πράγματα και να χαλάσουν.
Φροντίστε να κάνετε συχνά απόψυξη, γιατί ο πάγος δημιουργεί εξίσου πρόβλημα στην θερμοκρασία του ψυγείου. Χρησιμοποιείστε ζεστό νερό και ξύδι, που θα διαλύσει και τις οσμές.
Μην ανοίγετε άσκοπα το ψυγείο και για αρκετή ώρα και γενικότερα φροντίστε η πόρτα του να είναι καλά κλεισμένη κάθε στιγμή.
Όταν αποθηκεύετε φαγητό στο ψυγείο φροντίστε να είναι σκεπασμένο ή τυλιγμένο καλά, ώστε να μην υπάρχει απώλεια υγρασίας και γεύσης. Μην βάζετε πολύ ζεστό φαγητό κατευθείαν στο ψυγείο, αφήστε το πρώτα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Τα περισσεύματα μαγειρεμένου φαγητού ενδείκνυται να μπαίνουν στο ψυγείο 2 ώρες μετά το σερβίρισμα.
Αποθηκεύστε τα τρόφιμα στο ψυγείο με προτεραιότητα κατανάλωσης, δηλαδή βάλτε αυτά που αγοράσατε πρόσφατα πίσω από αυτά που υπήρχαν ήδη στο ψυγείο. Έτσι θα καταναλώνονται όλα πριν την ημερομηνία λήξης και θα μειωθεί και η ποσότητα τροφίμων που μπορεί να καταλήγει στα σκουπίδια.
Διατηρήστε το ψυγείο σας πάντα καθαρό, γιατί τα υπολείμματα που μένουν εδώ κι εκεί μπορούν να αποτελέσουν εστίες μικροβίων και να επηρεάσουν και τα τριγύρω τρόφιμα.