Ως υγρότοπο χαρακτηρίζουμε τον τόπο όπου συγκεντρώνεται νερό (στάσιμο ή τρεχούμενο, γλυκό, υφάλμυρο ή αλμυρό, μόνιμο ή πρόσκαιρο). Αναλυτικότερα, οι υγρότοποι περιλαμβάνουν: δέλτα και εκβολές ποταµών, έλη, λίµνες, λιµνοθάλασσες, υγρά λιβάδια, πηγές, αλυκές, παρόχθιες περιοχές, ποταµοί, τεχνητές λίµνες και ταµιευτήρες νερού.
Οι υγρότοποι διακρίνονται σε:
- Τοπικής σημασίας (μικρά έλη που αποτελούν σταθμούς για μερικά αποδημητικά πουλιά),
- Εθνικής σημασίας (που αποτελούν σταθμό για τουλάχιστον 5.000 αποδημητικά πουλιά ή κατοικία για τουλάχιστον 1% του πληθυσμού ενός υδρόβιου είδους),
- Διεθνούς σημασίας (που φιλοξενούν ένα σημαντικό αριθμό ζώων και φυτών που τελούν υπό εξαφάνιση).
Έχουν συνήθως πολύπλοκη δομή και φιλοξενούν μεγάλες ποικιλίες από είδη υδρόβιων ή υδρόφιλων φυτών, εντόμων, ψαριών, αμφίβιων, ερπετών, πουλιών και θηλαστικών.
Αυτά τα είδη παρουσιάζουν σημαντική αλληλεξάρτηση μεταξύ τους και με το περιβάλλον τους, κάνοντας τους υγροτόπους αυτοτελή οικοσυστήματα στα οποία, σε συγκεκριμένες περιόδους, απαντώνται ιδιαίτερα σπάνια είδη.
Η συνθήκη Ραμσάρ, που υπογράφηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1971, έχει σκοπό να αναδείξει την σημαντικότητά τους, να προστατεύσει και να προάγει τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων, με τοπικές, εθνικές δράσεις ή και διακρατικές συνεργασίες.
Οι χώρες που την υπέγραψαν συμφωνούν ότι οι υγρότοποι αποτελούν αναντικατάστατο φυσικό πόρο με μεγάλη οικονομική, πολιτιστική και επιστημονική αξία, και επιθυμούν να αποτρέψουν οτιδήποτε δεν συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξή τους.
Μάλιστα, ένας από τους όρους της συνθήκης Ραμσάρ, είναι ότι κάθε συμβαλλόμενο κράτος οφείλει να ορίσει τουλάχιστον έναν υγρότοπο ως Διεθνή με βάση τα κριτήρια που ορίζει η Σύμβαση.
Έτσι, 1524 υγρότοποι, με έκταση περίπου 520 εκατομμυρίων στρεμμάτων, περιλαμβάνονται στην συνθήκη Ραμσάρ και έχουν τεθεί υπό ειδικό καθεστώς προστασίας.
Από αυτούς, στην χώρα μας βρίσκονται 10:
- Το Δέλτα Έβρου
- Οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστονίδα
- Το Πόρτο Λάγος και οι γύρω λιμνοθάλασσες
- Το Δέλτα και η λιμνοθάλασσα Νέστου
- Η τεχνητή λίμνη Κερκίνη
- Οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια
- Το Δέλτα των ποταμών Αξιού- Λουδία – Αλιάκμονα
- Ο Αμβρακικός κόλπος
- Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου
- Η λιμνοθάλασσα Κοτύχι στο Νομό Ηλείας.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με καταμέτρηση που έκαναν διάφοροι φορείς το 1993, στη χώρα μας υπάρχουν πάνω από 400 υγρότοποι που ξεπερνούν σε έκταση τα 2 εκατομμύρια στρέμματα!
Στην Μαγνησία έχουμε αρκετούς υγροτόπους με πιο σημαντικούς την λίμνη Κάρλα, το έλος Σούρπης, τις Κουκουναριές και το θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου.
Πρόκειται για πραγματικά πολύ σημαντικές περιοχές που φιλοξενούν αρκετά είδη ζώων και φυτών, αναβαθμίζουν το μικροκλίμα και χρήζουν προσοχής και προστασίας από όλους μας!
Η ευαισθητοποίηση για την προστασία του υγρού περιβάλλοντος δεν αφορά μόνο το υγρό στοιχείο αλλά και ό,τι το περιβάλλει. Οι άνθρωποι επηρεάζονται άμεσα από αυτό και το αντίστροφο.
Ας το επηρεάσουμε θετικά, λοιπόν, για να δούμε θετικές αλλαγές στην ζωή μας!