Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μαζί με τον Ερυθρό Σταυρό, την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος όρισαν την 14η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη.

Δείτε επίσης: Αφιέρωμα στον Ερυθρό Σταυρό

Η ημέρα επιλέχθηκε ώστε να έχει διπλή σημασία, αφενός μεν για την σπουδαιότητα της εθελοντικής αιμοδοσίας, αφετέρου δε για την επισήμανση της σπουδαιότητας της ανακάλυψης του αυστριακού ιατρού Karl Landsteiner, ο οποίος γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου.

Ο Karl Landsteiner ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και τα ρέζους, και έλαβε με το Nobel Ιατρικής το 1930.

Η τιμητική αυτή ημέρα, επιδιώκει να αναδείξει την αξία του προσφερόμενου αίματος για την παροχή βοήθειας στους συνανθρώπους μας και τη διάσωση της ζωής.

Το πραγματικό μήνυμα της Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη είναι η αλτρουιστική προσέγγιση, η επισήμανση της συνεισφοράς, η εξάλειψη του φόβου και της προκατάληψης για την αιμοδοσία, καθώς και η βαθύτερη και σωστή ενημέρωση γύρω από το θέμα.

Για να καλυφθούν οι ανάγκες σε αίμα, χρειάζονται 60.000 φιάλες αίμα ανά 1.000.000 κατοίκων.

Οι τακτικοί εθελοντές αιμοδότες είναι η ασφαλέστερη πηγή αίματος και θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εθνικής πολιτικής κάθε χώρας για τη φροντίδα της υγείας, μέσω των καλά οργανωμένων, εθνικών συστημάτων αιμοδοσίας.

Ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης προσφέρει σε μόλις 10 λεπτά, 400 κυβικά εκατοστά αίματος από τα 6 λίτρα που διαθέτει.

Ένας μόνο εθελοντής αιμοδότης μπορεί να βοηθήσει μέχρι και τρεις συνανθρώπους του με μία μόνο αιμοδοσία! Τόσο απλά, μπορεί κάποιος να συνεισφέρει τα μέγιστα στο κοινωνικό σύνολο και να συμβάλει στην εξασφάλιση επάρκειας αίματος .

Το ανεκτίμητης αξίας δώρο σε κάποιον που το έχει ανάγκη, είναι η υπέρτατη εκδήλωση αλληλεγγύης και αγάπης για τον πλησίον, καθώς και για τον ίδιο μας τον εαυτό, αφού εκτός από τα κοινωνικά και ανθρωπιστικά οφέλη της αιμοδοσίας ωστόσο, υπάρχουν και προσωπικά οφέλη για τον αιμοδότη.

Μελέτες έχουν δείξει ότι στις ηλικίες 43-61 ετών τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά είναι λιγότερα για εκείνους που δίνουν αίμα δύο φορές τον χρόνο, ενώ παράλληλα αυτή η συχνότητα αιμοδοσίας μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου!

Οι συχνές δωρεές αίματος εξομαλύνουν την ροή του αίματος στο σώμα μας, μπορούν να περιορίσουν τα αρτηριακά μπλοκαρίσματα ενώ μειώνουν τα υψηλά επίπεδα σιδήρου που επηρεάζουν την πηκτικότητα του αίματος όπως και την οξείδωση της χοληστερόλης, η οποία μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου.

Τέλος, για να μπορεί κάποιος να δώσει αίμα, ο εθελοντής υπόκειται σε τακτικό εργαστηριακό έλεγχο, με αποτέλεσμα να ενημερώνεται εγκαίρως για την κατάσταση της υγείας του και επομένως είναι σε θέση αντιμετωπίσει εγκαίρως τυχόν ασθένειες.

Ετησίως, συγκεντρώνονται 92 εκατομμύρια μονάδες σε όλο τον κόσμο.

Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, ενημερωθείτε για την αιμοδοσία, προσπαθήστε να την εντάξετε στη ζωή σας και να χαρίσετε τα καλύτερα δώρα που θα μπορούσατε να προσφέρετε!

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

Κοινοποιήστε
Διαμαντούλα Χατζηαντωνίου
Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης και πιστοποιημένη Δημοσιογράφος διαδικτύου, με συμμετοχές σε πολλά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος και κατευθύνσεως. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία, σε μαθητικό διαγωνισμό. Δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. Θρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την φύση, την φιλοσοφία και την ψυχολογία ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε θέματα κοινωνικής και ιστορικής φύσεως. Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς