Skinny, boyfriend, καμπάνες, σκούρα ή ανοιχτόχρωμα, με σκισίματα ή χωρίς, τα τζιν παντελόνια είναι από τα πιο αγαπημένα κομμάτια της γκαρνταρόμπας γυναικών και αντρών. Είναι ένα ρούχο που μπορεί να συνδυαστεί με ένα σωρό τρόπους και αποτελεί ιδανική επιλογή για καθημερινές ως και πιο ιδιαίτερες εμφανίσεις.
Ποια είναι όμως η ιστορία πίσω από τα τζιν παντελόνια; Που και πότε φορέθηκαν πρώτη φορά;
Πρόκειται για ένα κατεξοχήν αμερικάνικο ένδυμα, που θεωρείται ότι αρχικά δημιουργήθηκε από τα καραβόπανα της Santa Maria και των άλλων πλοίων του Χριστόφορου Κολόμβου, με τα οποία ταξίδεψε στον Νέο Κόσμο.
Το 1850, τρεις δηλαδή αιώνες μετά, ο εβραϊκής καταγωγής Βαυαρός Levi Strauss ταξίδεψε στην Καλιφόρνια πουλώντας τα αυθεντικά καραβόπανα του Κολόμβου για την κατασκευή σκέπαστρων για τα βαγόνια των ανθρακωρύχων.
Σύντομα όμως η ανάγκη των ανθρακωρύχων εργατών για ανθεκτικά ρούχα οδήγησε τον Στράους να χρησιμοποιήσει το ύφασμα για να τους φτιάξει παντελόνια.
Λόγω της γενοβέζικης καταγωγής του, «τζένοαν» για τους Αμερικάνους, τα παντελόνια αυτά ονομάστηκαν τζιν (jeans).
Το 1853 ο Στράους ίδρυσε την πασίγνωστη εταιρεία Levi Strauss & Co., που προμήθευε τους ανθρακωρύχους με ανθεκτικά τζιν παντελόνια, τα οποία έγιναν ανάρπαστα. Σύντομα όμως άρχισαν να υπάρχουν διαμαρτυρίες για το ιδιαίτερα σκληρό ύφασμα, που προκαλούσε ερεθισμούς στο δέρμα, καθώς και για τις τσέπες του που σκίζονταν εύκολα.
Έτσι ο Στράους αντικατέστησε το ύφασμα με το γαλλικό βαμβακερό Serge de Nimes (ύφασμα από την πόλη Nimes), γνωστό μέχρι σήμερα ως denim. Επίσης με τη βοήθεια του συνεργάτη του Τζέικομπ Ντέιβις πρόσθεσαν στις τσέπες τις χαρακτηριστικές μεταλλικές κόπιτσες, που διαθέτουν τα τζιν μέχρι σήμερα και βοηθούν ώστε να μην σκίζονται.
Το αρχικό χρώμα των τζιν παντελονιών ήταν μπεζ, το οποίο μετά το 1860 άλλαξε σε μπλε, ώστε να λερώνεται λιγότερο.
Το 1886 προστέθηκε στο πίσω μέρος το χαρακτηριστικό λογότυπο με δύο άλογα που τραβούν ένα παντελόνι προς αντίθετες κατευθύνσεις, με το οποίο η εταιρεία Levi Strauss & Co διαφήμιζε πολύ πετυχημένα την ανθεκτικότητα των ρούχων της.
Όπως καταλαβαίνετε, τις πρώτες δεκαετίες που εμφανίστηκε και χρησιμοποιήθηκε το τζιν παντελόνι αποτελούσε αποκλειστικά ένα αντρικό ρούχο εργασίας και ήταν συνδεδεμένο με τους χειρωνάκτες και cowboys της Άγριας Δύσης.
Μέσω του αναδυόμενου κινηματογράφου και των Western ταινιών το τζιν παντελόνι έγινε γνωστό στον υπόλοιπο κόσμο ως στερεότυπο σύμβολο αρρενωπότητας και γοητείας.
_______________________________________
Η μαζική εξάπλωση του τζιν παντελονιού έγινε την δεκαετία του 1950 και σ’ αυτό βοήθησε η ταινία του 1955 «Rebel Without a Cause».
Ο πρωταγωνιστής James Dean εμφανίστηκε με ένα τζιν παντελόνι, λευκό μπλουζάκι και δερμάτινο τζάκετ και έγινε ίνδαλμα των νέων της εποχής και πρότυπο της γυναικείας φαντασίωσης.
Οι νέοι είχαν αρχίσει να περιφρονούν και να αντιμάχονται έντονα την γενιά των «μεγάλων» και τους μέχρι τότε κοινωνικούς κανόνες και διαχωρισμούς. Με την βοήθεια και του κινηματογράφου και των τότε αστέρων της μουσικής, μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’50 όλοι οι νέοι φορούσαν τζιν όπου και όποτε ήθελαν.
To 1961 στην δραματική ταινία «Τhe Misfits» η Marilyn Monroe εμφανίζεται με τζιν παντελόνι και φέρνει στη μόδα το περιβόητο ρούχο πλέον και στις γυναικείες ντουλάπες.
Τη δεκαετία του ’60 τα τζιν παντελόνια δεν έγιναν απλά βασικό καθημερινό ρούχο των νέων, αλλά με επιρροές από το ρεύμα των Hippies άρχισαν να διακοσμούνται με κεντήματα, χάντρες, μπαλώματα, σχέδια και διάφορα χρώματα ανοίγοντας ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της μόδας.
Το 1970 το τζιν παντελόνι έκανε την πρώτη εμφάνισή του στις πασαρέλες του Παρισιού από τον Γάλλο σχεδιαστή μόδας Yves Saint Laurent.
Από τότε μέχρι σήμερα έχει γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι κάθε αντρικής και γυναικείας γκαρνταρόμπας, που συνοδεύει κάθε είδους περιστάσεις και εμφανίσεις. Την ίδια εποχή εμφανίστηκαν και οι πρώτες τζιν φούστες και γιλέκα.
Το 1990 η μόδα του grunge και τα νέα μουσικά ρεύματα διαμόρφωσαν το τζιν παντελόνι σε ένα πιο casual στυλ, ενώ την τιμητική του είχε το total denim look, τα σορτσάκια και οι σαλοπέτες. Οι άντρες υιοθετούν τα πολύ φαρδιά (baggy) jeans επηρεασμένα από την Hip Hop κουλτούρα.
Μπαίνοντας στο 2000 τα γυναικεία τζιν παντελόνια γίνονται χαμηλοκάβαλα όσο δεν πάει και σύντομα μεγάλη τάση της μόδας αποτελούν τα skinny jeans.
Σήμερα πλέον, 20 χρόνια αργότερα, οι επιλογές γυναικών και αντρών στα τζιν παντελόνια είναι άπειρες, ικανές να καλύψουν κάθε στυλ και σωματότυπο, ενώ οι τελευταίες τάσεις έχουν σαφέστατη επιρροή από τις δεκαετίες ’60 και ’70 με αρκετά ψηλόμεσα παντελόνια και καμπάνες.
Γνωρίζεις πως το τζιν παντελόνι γίνεται μπλε;
Ο χρωματισμός του τζιν υφάσματος γίνεται με τη φυσική χρωστική ουσία indigo blue ή την συνθετική της εκδοχή, που εφευρέθηκε το 1987. Η βαφή αναμιγνύεται με δύο διαλύματα, ένα αναγωγικό και ένα αλκαλικό, και με αυτά το ρούχο πλένεται. Τα χημικά αυτά του δίνουν ένα κίτρινο χρώμα μετά την πλύση, το οποίο αντιδρώντας με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας γίνεται σταδιακά μπλε.