Μπορεί οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής και οι αμέτρητες υποχρεώσεις όλων να έχουν μειώσει τον χρόνο που περνούν μαζί τα μέλη μιας οικογένειας και έτσι να απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο, όμως υπάρχουν και οικογένειες που αποδεικνύουν ότι υπάρχει τρόπος να παραμένουν πραγματικά δεμένες ό,τι και αν συμβαίνει.

Οι οικογένειες αυτές έχουν κάποιες συνήθειες, οι οποίες μπορεί να φαίνονται μικρές, αλλά στην ουσία τους είναι πραγματικά σημαντικές.

Τρώνε όλοι μαζί 
Ίσως να μην είναι εύκολα εφικτό όλη η οικογένεια να μαζεύεται καθημερινά πρωί- μεσημέρι και βράδυ γύρω απ’ το τραπέζι για να φάει. Μπορεί όμως αυτό να συμβαίνει σε ένα από τα γεύματα, αυτό που θα βολεύουν τα ωράρια και οι υποχρεώσεις όλων. Μπορεί να συμβαίνει κάποιες φορές την εβδομάδα. Το σημαντικό είναι όταν μαζεύεται η οικογένεια για φαγητό, να είναι μια ευχάριστη και ήρεμη στιγμή, χωρίς τυπικότητες ή εντάσεις, αλλά με γέλιο και ήρεμες συζητήσεις.

Τσακώνονται αλλά τα βρίσκουν
Σε όλες τις οικογένειες υπάρχουν εντάσεις, από τις προστριβές μεταξύ των γονιών μέχρι και τους «χαζοκαβγάδες» που κάνουν τα αδέρφια μεταξύ τους. Όλη η διαφορά είναι στην διαχείρηση αυτών των εντάσεων. Σε μια δεμένη οικογένεια οι γονείς αντιμετωπίζουν τις διαφωνίες τους με ψυχραιμία, λογική και διακριτικότητα δίνοντας το παράδειγμα στα παιδιά. Και στους καβγάδες μεταξύ των παιδιών προσπαθούν να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να δώσουν λύσεις.

Διασκεδάζουν μαζί εντός και εκτός σπιτιού
Οι δεμένες οικογένειες κάνουν πολλά και διαφορετικά πράγματα μαζί εντός και εκτός σπιτιού, είτε αυτό σημαίνει ότι βλέπουν συχνά ταινίες στο σαλόνι του σπιτιού τους είτε ότι πηγαίνουν βόλτα μέχρι το πάρκο ή για παιχνίδι μέχρι την παιδική χαρά. Είναι η ζωντανή απόδειξη ότι για να περάσουν μικροί και μεγάλοι καλά, οι γονείς δεν χρειάζεται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Λένε συγγνώμη
Όλοι λέμε πράγματα για τα οποία μπορεί μετά να έχουμε μετανιώσει. Κάποιοι όμως δείχνουν να δυσκολεύονται να πούνε ότι μετάνιωσαν και να πουν συγνώμη στο άτομο που πλήγωσαν. Οι σωστοί γονείς δεν φοβούνται να παραδεχτούν τα λάθη τους και να ζητήσουν συγγνώμη απ’ τα παιδιά τους, γι’ αυτό και εκείνα με τη σειρά τους μαθαίνουν και ακολουθούν αυτό το παράδειγμα γενικότερα στη ζωή τους.

Μιλάνε για τα συναισθήματά τους
Σε μια δεμένη οικογένεια δεν θ’ ακούσεις να αναπαράγονται στερεοτυπικές εκφράσεις του τύπου «μην δείχνεις ότι φοβάσαι», «μη λες τι αισθάνεσαι», «οι άντρες δεν κλαίνε». Ένας λόγος που οι δεμένες οικογένειες είναι τόσο δεμένες είναι γιατί μικροί και μεγάλοι, έχουν μάθει να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να τα αποδέχονται και να τα διαχειρίζονται.

Κοινοποιήστε
ΠΗΓΗMama356.gr
Φιλοξενούμενοι αρθρογράφοι που δεν αποτελούν μόνιμα μέλη της συντακτικής μας ομάδας ή κείμενα άλλων πηγών που συνάδουν με τους σκοπούς της σελίδας μας.