Η νευρική ανορεξία αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες και επικίνδυνες διαταραχές στην πρόσληψη τροφής. Εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες, διότι η κοινωνική πίεση να είναι όμορφες εξωτερικά είναι μεγαλύτερη και χαρακτηρίζεται από την καθολική, αρνητική στάση του ατόμου στη λήψη τροφής σε βαθμό που μπορεί η στέρηση αυτή να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στη νευρική ανορεξία, διότι πιστεύουν ότι οι εξαντλητικές δίαιτες θα τους εξασφαλίσουν την ιδανική εξωτερική εμφάνιση και θα τις κάνει αποδεκτές και επιθυμητές. Ο συνεχής βομβαρδισμός της τηλεόρασης με εξωτερικά όμορφες γυναίκες, η εμμονή με την τέλεια σιλουέτα και η προβολή όλο και πιο αδύνατων έως και αποστεωμένων μοντέλων, δίνει πολλές φορές στις γυναίκες την λανθασμένη εντύπωση ότι μόνο έτσι θα θεωρούνται όμορφες και κοινωνικά αποδεκτές.

Η διαστρέβλωση αυτής της πραγματικότητας, η έλλειψη αυτοεκτίμησης για τα κιλά και την εμφάνισή τους, οδηγεί σε λανθασμένες ακόμα και επικίνδυνες αποφάσεις για τη ζωή τους. Η γυναίκα ,ακόμα και σήμερα, κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από την εμφάνιση και δε στηρίζεται σε ίσως σημαντικότερα κομμάτια της υπόστασής της, όπως τις ικανότητες, το χαρακτήρα ή τις δεξιότητες.

Η νευρική ανορεξία περνά από κάποια βασικά στάδια.

Στην αρχή, το άτομο βρίσκεται σε μία κατάσταση άρνησης τροφής, τρώγοντας κάτι ελάχιστο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, το άτομο βλέπει τις συνέπειες από την έλλειψη τροφής στο σώμα του, αλλά επιμένει ότι έχει πολλά ακόμα περιττά κιλά (το άτομο διαστρεβλώνει την αλήθεια, ακόμα και αν το βάρος είναι ιδανικό μπορεί να επιμένει ότι έχει πολλά περιττά κιλά). Κατά συνέπεια, η συνεχής στέρηση τροφής οδηγεί στην εμφάνιση σωματικών συμπτωμάτων (ζαλάδες, πονοκέφαλοι, αδυναμία, κόπωση, καρδιολογικά προβλήματα, τρέμουλο).

Το άτομο όμως παρά αυτά τα συμπτώματα και την αδιαθεσία, επιμένει ότι πρέπει να χάσει και άλλα κιλά ή ότι είναι ακόμα υπέρβαρο. Κοιτάζοντας στον καθρέφτη δε βλέπει την πραγματικότητα αλλά μία φριχτή διαστρέβλωση.  Η κατάληξη σε ανθρώπους που εμφάνισαν αυτά τα συμπτώματα πολλές φορές ήταν ακόμα και ο θάνατος, για αυτό ο περίγυρος του ατόμου πρέπει να δράσει ζητώντας βοήθεια από ψυχολόγο και διατροφολόγο, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα η οποιαδήποτε επιπλοκή και το άτομο να λάβει την απαραίτητη ψυχολογική και ιατρική υποστήριξη.

Ακόμα και αν το άτομο έχει ζητήσει εχεμύθεια ή αρνείται την παροχή βοήθειας, αυτό δε σημαίνει ότι ο κοινωνικός περίγυρος πρέπει να αδιαφορήσει. , γνωρίζοντας πως το άτομο δεν έχει επίγνωση της σοβαρής του κατάστασης. Είναι προτιμότερο ένα αγαπημένο πρόσωπο να μη μας ξαναμιλήσει και να γίνει καλά, παρά να χάσει τη ζωή του.

Η νευρική ανορεξία είναι μία σοβαρή διαταραχή στην πρόσληψη τροφής και πολλές φορές τα πρότυπα ομορφιάς, τα κοινωνικά πρέπει για τα φύλα, η προβολή προτύπων την ωθούν να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και συμβάλλουν στη διαιώνισή της. Αν διοργανωθούν περισσότερες καμπάνιες, παραμεριστούν πολλά ταμπού που απαγορεύουν στη σοβαρότητα του προβλήματα να βγει στην επιφάνεια και ξεκινήσει η εκπαίδευση από τα σχολικά κιόλας χρόνια να ενημερώνει καταλλήλως, είναι βέβαιο πως τα κρούσματα θα μειωθούν.

Για να προληφθεί σε κάποιο βαθμό η μεγάλη αυτή διαταραχή, καλό θα είναι η τηλεόραση, η μόδα, τα περιοδικά να προωθούν γυναίκες με ποικίλους σωματότυπους, ώστε να περάσει το μήνυμα ότι η εμφάνιση είναι ένα μέρος της γυναίκας και όχι όλη η προσωπικότητα ή η ένδειξη της αξίας της. Πρέπει να αναγνωρίζεται και να δίνεται περισσότερη σημασία στο εσωτερικό περιεχόμενο της γυναίκας και όχι στην εξωτερική εμφάνιση. Για αυτό πρέπει όλοι να ξεκινήσουμε να επαινούμε τις γυναίκες περισσότερο για τον εσωτερικό τους κόσμο και λιγότερο για την εμφάνιση.

Επίσης, τεράστιο ρόλο παίζει η αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση στο γεγονός ότι ένας άνθρωπος νιώθει ήδη όμορφος και αποδεκτός και δε χρειάζεται να βάλει σε τέτοιο κίνδυνο και στέρηση την υγεία του για να νιώσει όμορφος. Η σωστή ενημέρωση για τη διατροφή από εξειδικευμένους επιστήμονες επίσης θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της νευρικής ανορεξίας. Και φυσικά, κράτησα να γράψω αυτό για το τέλος:

Κανένας όμορφος άνθρωπος δε χρειάζεται να έχει αναλογίες μοντέλου.

Κοινοποιήστε
ΠΗΓΗΜαρία Σκαμπαρδώνη
Φιλοξενούμενοι αρθρογράφοι που δεν αποτελούν μόνιμα μέλη της συντακτικής μας ομάδας ή κείμενα άλλων πηγών που συνάδουν με τους σκοπούς της σελίδας μας.