Η ιστορία της πόλης του Βόλου έχει αποδείξει ότι σε αυτά τα εδάφη οι πρωτοποριακές ιδέες βρήκαν γόνιμο έδαφος, άνθισαν και δημιούργησαν ιδανικές συνθήκες εξέλιξης. Κάτι φαίνεται πως χάλασε στην πορεία της ιστορίας αφού δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα τελευταία κι αυτό πρέπει να μας ανησυχεί.
Έχουν περάσει ιδέες και προτάσεις από τραπέζια και χέρια ανθρώπων που δεν τις πήγαν πουθενά ενώ αν τους δίναμε ελάχιστη σημασία θα μας πήγαιναν αυτές σε άλλο επίπεδο.
Αυτή τη φορά μιλάμε για το open mall, μια πρόταση που συζητείται στην Ελλάδα από το 2014, με την πρώτη πρόσκληση για πιλοτική λειτουργία να απευθύνεται στους Εμπορικούς Συλλόγους της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Πάτρας και της Αλεξανδρούπολης. Φέτος άνοιξαν οι αιτήσεις για όλους του δήμους και ήταν μια ευκαιρία που έπρεπε να αρπάξουμε!
Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε περί τίνος πρόκειται, τα open malls είναι η απάντηση στα πολυκαταστήματα και τις μεγάλες αλυσίδες που σκοπό έχει να αναδείξει και να ενισχύσει την τοπική αγορά. Για να δημιουργηθεί ένα open mall απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή τουλάχιστον 50 επιχειρήσεων σε μια ορισμένη περιοχή που δεν θα ξεπερνά το ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο και δεν εμπεριέχει κεντρική οδική αρτηρία.
Αυτό που σηματοδοτεί την ύπαρξη του open mall είναι η κοινή βιτρίνα που θα διαθέτουν όλα τα καταστήματα, όσο διαφορετικά και αν είναι, ενώ θα διέπονται από κοινή πολιτική βάσει της οποίας θα χορηγείται μία ενιαία κάρτα αγορών καταναλωτή με την οποία θα παρέχονται επιπλέον ψυχαγωγικές και πολιτιστικές χρήσεις.
Κι αν όλα αυτά σας ακούγονται σαν επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις, τότε είναι η στιγμή που πρέπει να αναφέρω ότι όλα αυτα γίνονται μέσω χρηματοδότησης ΕΣΠΑ!
Εφόσον εγκριθεί η αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα, κάθε Δήμος λαμβάνει κονδύλι γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μιας σειράς εργασιών: πεζοδρόμηση, σημάνσεις, αλλαγή φωτισμού, παγκάκια, δωρεάν wifi, κ.α, αλλά και ο εμπορικός σύλλογος ή το επιμελητήριο, για το δικό του κομμάτι παρεμβάσεων, διαχειρίζεται περί τις 2.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση που συμμετέχει.
⇒ Όσα open mall δημιουργήθηκαν ή θα δημιουργηθούν ουσιαστικά βασίζονται στη συμμετοχή των επιχειρήσεων αυτής της περιοχής όχι μόνο τυπικά αλλά και σε ενέργειες/δραστηριότητες για την ανάδειξη του εμπορικού κέντρου και την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών.
Τέτοιες ενέργειες μπορούν να είναι:
- Οργανωμένες ενέργειες μάρκετινγκ, όπως ενιαία κάρτα αγορών καταναλωτή με πόντους αγορών ή και εκπτώσεις
- Προώθηση, προβολή και επικοινωνία μεταξύ των επιχειρήσεων της εμπορικής περιοχής που συμμετέχουν στη δράση
- Δραστηριότητες ψυχαγωγίας όπως street events, social events, κ.α.
Πολλοί Δήμοι και Εμπορικές Ενώσεις έκαναν καθημερινά συσκέψεις και ημερίδες προσπαθώντας να ολοκληρώσουν τις προτάσεις τους, να ξεπεράσουν τα εμπόδια των περιορισμών και να προλάβουν και τις προθεσμίες για να κάνουν την αίτησή τους για την ένταξη στο πρόγραμμα. Στον Βόλο, όμως, ο ενθουσιασμός της πρώτης μέρας ξεθώριασε σιγά σιγά από συζήτηση σε συζήτηση με αποτέλεσμα εντός προθεσμίας να είμαστε εκτός προϋποθέσεων, αφού δεν μπορεί να επιτευχθεί ο ελάχιστος αριθμός επιχειρήσεων που προϋποθέτει το πρόγραμμα.
Αναρωτιέμαι, πως γίνεται σε μια πόλη που έχει αναδείξει και στηρίξει πρωτοποριακές ιδέες να μην μπορεί να κάνει πράγματα που ήδη έχουν κάνει άλλες πόλεις;
Δεξιά κι αριστερά αν το συζητήσει κανείς θα ακούσει διάφορες δικαιολογίες όπως το ότι θα αυξηθούν τα ενοίκια αν αναβαθμιστεί η περιοχή, ότι δεν θα μπορούν να βγάζουν ταμπέλες και κρεμάστρες έξω από τα καταστήματά τους λόγω του περιορισμού της κοινής πολιτικής που ορίζουν τα open malls, ακόμα και ότι αυτά γίνονται για να στηριχθεί ο δήμαρχος της πόλης για να λέει ότι έκανε έργα στην θητεία του!
Και εξακολουθώ να αναρωτιέμαι, πώς γίνεται εγώ και ο οποιοσδήποτε άσχετος με το θέμα να γνωρίζουμε περισσότερα από τους άμεσα σχετιζόμενους;
Υπήρξε άραγε σωστή ενημέρωση ή μήπως τελικά έγινε υπερ-πληροφόρηση και κάπου χάθηκε η μπάλα;
Η Αλεξανδρούπολη ξεκίνησε την λειτουργία του open mall το 2016 και πήρε τόσο ζεστά το θέμα που φέτος βραβεύτηκε στον 11ο διεθνή ετήσιο διαγωνισμό σχεδιασμού των International Design Awards IDA, που έγινε στο Λος ‘Αντζελες.
Πήρε την πρώτη θέση στην κατηγορία «Informational and transactional kiosks and terminals», για τον σχεδιασμό του info kiosk του open mall.
Είναι ένα όμορφο παράδειγμα της εξέλιξης ενός open mall σε βάθος χρόνου, από επιχειρήσεις που δεν στάθηκαν σε μικροδικαιολογίες, ούτε στο βιτρίνα μου βιτρίνα σου, ούτε σε τίποτα αντίστοιχο.
Εκεί, λειτούργησε η ισχύς εν τη ενώσει, εκμεταλλεύτηκαν το open mall δημιουργικά πλασάροντας ένα δικό τους brand και έκαναν αυτό που άλλες πόλεις θα ζήλευαν!
Με αυτά κι εκείνα, καταλήγω να απαντώ μόνη μου στα ερωτήματά μου!
Μάλλον, αυτό που πραγματικά συμβαίνει στον Βόλο είναι ότι δεν ζηλεύουμε κανέναν ΕΚΤΟΣ ορίων του δήμου.Μήπως να αλλάζαμε λίγο τον τρόπο που ζηλεύουμε;
Γιατί αυτή η λογική, δεν πάει μπροστά κανέναν!
Ίσα ίσα που μας οπισθοδρομεί…όλους μαζί…