Η μέλισσα θεωρείται ένας από τους πιο παλαιούς κατοίκους της γης και υπολογίζεται ότι η ιστορία της ξεκινά το λιγότερο 15 εκατομμύρια χρόνια πίσω!

Ως έντομο, είναι από τα λίγα που ο άνθρωπος προσπάθησε να εκμεταλλευτεί προς ιδίο αλλά και οικονομικό όφελος και η εξημέρωσή της ήταν μείζονος σημασίας από τις πρώτες δομημένες κοινωνίες.

Ένα από τα ντοκουμέντα που μας το αποδεικνύουν είναι η σπηλαιογραφία στην Bicorp της Ισπανίας, ηλικίας περίπου 8.000 χρόνων, στην οποία εικονίζεται ξεκάθαρα ένας άνθρωπος που παίρνει μέλι από ένα μελίσσι.

Οι μέλισσες είναι πολύ σημαντικές για την βιωσιμότητα του πλανήτη καθώς είναι κατά 70% υπεύθυνες για την γονιμοποίηση των φυτών, με την μέθοδο της επικονίασης. Επομένως, η συνεχής μείωση του πληθυσμού τους είναι μια μεγάλη απειλή για το μέλλον του πλανήτη και έχει απασχολήσει την διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι επικονιαστές έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 3/4 στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια.

Τα προϊόντα της μέλισσας (μέλι, βασιλικός πολτός, πρόπολη, και κερί) είναι από τα πιο θρεπτικά ζωικά παράγωγα που αξιοποιούνται τόσο διατροφικά όσο και σε καλλυντικές χρήσεις. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζατε είναι ότι ακόμα και το δηλητήριο της μέλισσας είναι πολύ σημαντικό και περιέχει ουσίες που χρησιμοποιείται σε φάρμακα για τους ρευματικούς.

ΠΟΣΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ;

Η Μέλισσα μελιτοφόρος (Apis mellifera), διακρίνεται σε τρεις βασικές ομάδες, εκ των οποίων κάθε μια έχει μερικές φυλές. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τις μέλισσες της ανατολικής Ασίας, η δεύτερη είναι η αφρικανική και η τρίτη είναι η ευρωπαϊκή.

Στην Ελλάδα έχουμε 3 ντόπιες φυλές: Cecropia (κεντρική Ελλάδα), Adami (νότια-νησιωτική Ελλάδα) και Macedonica (Μακεδονία και Θράκη).

Η Apis mellifera cecropia, γνωστή ως Ελληνική μέλισσα (Greek bee), προέρχεται από την Ελλάδα, στην οποία φιλοξενείται και ο μεγαλύτερος πληθυσμός της, αφού λόγω κλίματος δεν μπορεί να επιβιώσει αλλού.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι είναι πολύ παραγωγική, δεν μπορούν οι εμπορικοί παραγωγοί να την εξαπλώσουν σε ολόκληρο τον κόσμο και η παραγωγή τους βγαίνει κατά κύριο λόγο μόνο στην Ελλάδα.

Cecropia ονομάστηκε ως φόρο τιμής στον μυθικό βασιλιά Κέκροπα.

Η Apis mellifera macedonica, είναι υποείδος της ευρωπαϊκής μέλισσας που απαντάται στη βορειοανατολική Ελλάδα (Μακεδονία και Θράκη), τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τμήμα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, γι’αυτό και οι επιστήμονες της έδωσαν το όνομα Macedonica.

Η μέλισσα Apis mellifera adami, είναι ένα υποείδος ενδημικό στην Κρήτη, το οποίο ονομάστηκε έτσι από τον καθηγητή Friedrich Ruttner, προς τιμή του Αδελφού Αδάμ (κατά κόσμον Karl Kehrle). Ο πληθυσμός των μελισσών της Κρήτης, ενώ έχει ένα παρόμοιο γενότυπο με τους άλλους 2 ελληνικούς, είναι πιο ανάμικτος.

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ;

Το μουσείο βρίσκεται στη Παστίδα της Ρόδου και ιδρύθηκε το 1999 από τη Μελισσοκομική Δωδεκανήσου ΑΕΒΕ. Το Μουσείο Μέλισσας, όπως ονομάζεται, είναι το μοναδικό που υπάρχει στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα στο κόσμο.

Είναι μια πραγματικά μοναδική πρωτοβουλία που προσφέρει πολύ σπουδαίες πληροφορίες στους επισκέπτες για την ιστορία της μελισσοκομίας, με περισσότερα από 100 εκθέματα που παρουσιάζουν αναλυτικά την πορεία και την εξέλιξή της, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Η εμπειρία ξεκινά από την είσοδο στον κεντρικό χώρο όπου η τρισδιάστατη οροφή σε σχήμα κηρήθρας και οι τρισδιάστατες μέλισσες που την κοσμούν δημιουργούν στο κοινό την αίσθηση ότι εισέρχεται σε μία κυψέλη, το σπίτι της μέλισσας.

Επίσης, υπάρχουν διαφανείς κυψέλες με ζωντανά μελίσσια για παρατήρηση στο φυσικό τους περιβάλλον, ενώ στον εξωτερικό χώρο υπάρχει μελισσόκηπος με είδη φυτών και βοτάνων που συναντώνται στη Ρόδο και στην ευρύτερη περιοχή της Δωδεκανησου από τα οποία προκύπτουν τα μοναδικά είδη μελιού της περιοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μπείτε εδώ: BeeMuseum

Κοινοποιήστε
Διαμαντούλα Χατζηαντωνίου
Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης και πιστοποιημένη Δημοσιογράφος διαδικτύου, με συμμετοχές σε πολλά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος και κατευθύνσεως. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία, σε μαθητικό διαγωνισμό. Δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. Θρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την φύση, την φιλοσοφία και την ψυχολογία ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε θέματα κοινωνικής και ιστορικής φύσεως. Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς