Η Λένα Βάκα είναι μια δημιουργός που προκαλεί έντονο προβληματισμό και σκέψη με τα έργα της. Οι συμβολισμοί σε συνδυασμό με την επιλογή χρωματικής κλίμακας αποκαλύπτουν στον θεατή μια βαθιά και εσωτερική φιλοσοφική προσέγγιση ενώ οι αρμονίες διαταράσσονται μόνο από το συναίσθημα που εγείρουν.
Ανάμεσα σε όλα όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα, ξεχώρισαν οι φιλανθρωπικές συμμετοχές και τα εναλλακτικά project.
Ωστόσο, στο βιογραφικό της, εκτός από την γενέτειρά της -τα Τρίκαλα- και τις σπουδές της σε ΑΣΚΤ και ΦΙΛΙΑΛ, έχει συμπληρώσει επίσης μια τριετία ως καθηγήτρια σχεδίου, πολυάριθμες συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις και πολλές διοργανώσεις ατομικών.
Αυτό για το οποίο είναι ιδιαιτέρως αγαπητή όμως είναι για την οικειότητα που νιώθει κάποιος μέσα από τα έργα της αλλά και την παρουσία της στο διαδίκτυο. Κάπως έτσι μπόρεσα να την προσεγγίσω κι εγώ δειλά δειλά και με μεγάλη μου χαρά δέχτηκε την πρόσκληση για μια μικρή αλλά μεστή συνομιλία ώστε να μπορέσουμε να την γνωρίσουμε καλύτερα.
Πιστεύετε ότι οι τέχνες γενικότερα έχουν τον ρόλο που θα’ πρεπε να έχουν στην ζωή μας;
Τον ρόλο των τεχνών στη ζωή μας τον ορίζουμε εμείς.
Αν βάλουμε διακριτά όρια ανάμεσα στην τέχνη και την τεχνική…Αν η ώρα του μαθήματος των καλλιτεχνικών στο δημοτικό πάψει να ναι ώρα παιχνιδιού…Κι ένα σωρό άλλα αν…
Τότε οι τέχνες θα ξαναγίνουν κομμάτι της πολιτιστικής και πολιτισμικής μας κουλτούρας.
Σύμφωνα με τις καταστάσεις που ζούμε και μετά το πέρας αυτής της περιόδου, πιστεύετε ότι θα γίνουμε θεατές ή συμμέτοχοι σε μια καλλιτεχνική επανάσταση;
Δεν ξέρω αν θα λέγεται επανάσταση. Αυτό που πιστεύω είναι, ότι θα γίνουμε θεατές μιας νέας καλλιτεχνικής πραγματικότητας, όντας ηθικοί συμμέτοχοι. Το πρόσημο [ + ή -] δεν μπορώ να το κρίνω εγώ.
Ολοένα και περισσότεροι νέοι, λόγω της παρούσας κατάστασης, στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην ελεύθερη έκφραση και αναζητούν δημιουργικούς τρόπους για να πετύχουν τον στόχο τους. Εσείς έχετε παρατηρήσει κάποια αύξηση στην ζήτηση της ζωγραφικής τέχνης.
Προσωπικά η ζωγραφική τέχνη για μένα έχει τη μυρωδιά των χρωμάτων και το άγγιγμα του πινέλου…Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας καθιστά ως πόλο έλξης το digital art. Οπότε βάσει αυτού, ναι υπάρχει αύξηση!
Αξίζει να αναφέρουμε πως είναι πραγματικά ιδιαίτερη η περίπτωσή σας όπου ενώ είστε μια αναγνωρισμένη εικαστικός, επικοινωνείτε κυριολεκτικά την τέχνη σας μέσω των social media. Οι νέοι που συναναστρέφεστε, κυρίως μέσω του Tiktok (Lena Vaka), σας γνωρίζουν πλέον ως “κυρία Λένα” κάτι που υπό άλλες συνθήκες θα θεωρούταν μειονεκτικό, εσείς όμως φαίνεται πως όχι μόνο το αποδέχεστε αλλά και το χαίρεστε.
Τελικά, μήπως αυτή η απόσταση που κρατούσαν παλαιότερα οι δημιουργοί από τα δημοφιλή και “λαϊκά” μέσα ήταν λίγο καταστροφική για την πορεία τους;
Δεν θα ήμουν καλλιτέχνης αν έκανα διαλογή θεατών των έργων μου. Απαράδεκτο και ως σκέψη. Πάρα πολλά παιδιά, ειδικά στο TikTok, ξαφνιάζονται που η φυσική μου παρουσία δεν συνάδει με “τις ζωγραφιές μου”, όπως χαριτωμένα ονομάζουν τα έργα μου…Κι όμως “ακολουθούν” την κυρία Λένα.
Δεν ξέρω τι θεωρείται πρέπον ή όχι, αλλά εγώ θα συνεχίσω να επικοινωνώ τις αποτυπωμένες πάνω στον καμβά σκέψεις μου, σε όποια εφαρμογή και να πέσει στην αντίληψη μου. Πιστέψτε με, ότι ένας πομπός δεν αρκείται μόνο στους δέκτες. Βασικότεροι όλων είναι οι αποδέκτες…κι είναι παντού.
Η καθημερινή επικοινωνία με το ευρύ κοινό, εκτός από μια επιπλέον αναγνωρισιμότητα, μπορεί να προκαλέσει και άλλες θετικές επιδράσεις στον εικαστικό δημιουργό;
Η αναγνωρισιμότητα εν μέρει ικανοποιεί το φιλόδοξο εγώ μας…Λογικό είναι!
Η εικαστική δημιουργία εξαρτάται κατά πολύ από την αλληλεπίδραση και είναι αποτέλεσμα των ερεθισμάτων που δέχεται ο δημιουργός. Οπότε μόνο και μόνο που υπάρχει αυτή η συνεχής επικοινωνία μόνο θετική επίδραση μπορεί να’ χει επάνω μου.
Ποιο ήταν το πιο περίεργο σχόλιο που δεχτήκατε για κάποιο από τα έργα σας και πως το διαχειριστήκατε;
Στην ατομική μου έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, το 2018, υπήρχαν παράλληλες δράσις των ΕΠΑΛ Πειραιά. Οπότε πολλά σχολεία επισκέφτηκαν και τη δική μου έκθεση.
Εννοείται ότι η δροσιά και το μεγαλείο της νιότης θα στέκονταν στα γυμνά κάποιων έργων μου…Ο σχολιασμός “ακατάλληλος δι’ ανηλίκους”…Πολύ γέλασα, το χάρηκα, χωρίς δήθεν σνομπισμούς.
Τι σας συναρπάζει να αποτυπώνετε περισσότερο στον καμβά, το ανθρωπογενές περιβάλλον ή την φύση, και γιατί;
Αυτό που στην ουσία αποτυπώνω είναι το αποτέλεσμα των πράξεων της ανθρώπινης παρουσίας πάνω στη φύση. Ορίζοντας ως φύση, ό,τι υπάρχει γύρω μας και μέσα μας.
Παρατηρήσαμε πως σε πολλές από τις δημιουργίες σας είναι κυρίαρχο το υγρό στοιχείο. Είναι ένα αγαπημένο θέμα ή πρόκειται αυστηρά για ένα σύνολο συμβολισμών;
Το οξύμωρο είναι ότι φοβάμαι τη θάλασσα. Γενικά με το πολύ νερό νιώθω ανασφαλής κι έχω συνεχώς τη αίσθηση κινδύνου…Ίσως υποσυνείδητα προσπαθώ να εξορκίσω τους φόβους μου.
Παρότι η πλειοψηφία των έργων σας κινείται στα πλαίσια του σουρεαλισμού η αλληγορία τους προκαλεί ένα αίσθημα οικειότητας.
Αυτό πιστεύετε πως συμβαίνει επειδή η ίδια η πραγματικότητα πολλές φορές ξεπερνά το δεδομένο ή επειδή ο θεατής είναι σε θέση να δει τον εαυτό του μέσα από αυτά;
Αυτό που προσπαθώ είναι να ενεργοποιώ το μυαλό και την ψυχή του θεατή κι όχι τόσο τα μάτια του. Δεν θέλω να προδιαγράφω το συναίσθημα που θα νιώσει…Θέλω να χτίσει μόνος του την ψυχική του κατάσταση βλέποντας κάποιο έργο μου.
Το αποτέλεσμα που βλέπει ο θεατής στον εκάστοτε πίνακα αποτελεί συνήθως μια μεμονωμένη έμπνευση ή πρόκειται για ένα έργο εν εξελίξει;
Η τέχνη είναι ζωντανός οργανισμός.
Το τι βλέπεις σ ένα έργο, φιλτράρεται απ’ το πως είσαι εκείνη τη στιγμή. Εγώ σαν δημιουργός δεν μπορώ να δώσω μια πάγια ερμηνεία ενός έργου μου…Γι’ αυτό το λόγο δυσκολεύομαι να το κάνω, όταν μου το ζητούν.
Αισθανθήκατε ποτέ ότι είστε στο όριο να εγκαταλείψετε την ζωγραφική;
Όχι, όχι…Στο όριο να φοβάμαι μην τυχόν και δεν προλάβω να βάλω τις σκόρπιες συλλαβές του μυαλού μου σε μια σειρά και να τους δώσω σχήμα και χρώμα. Ναι, αυτό φοβάμαι…
Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να συμβουλέψετε σε όσους σκέφτονται να ασχοληθούν με την ζωγραφική;
Αυτός που θέλει να ασχοληθεί με τη ζωγραφική , θα το’ χει ξεκινήσει ήδη…Αυτός που σκέφτεται να ασχοληθεί με την ζωγραφική, πρέπει να γνωρίζει ότι άλλο είναι ζωγραφίζω κι άλλο “ζω” απ’ τη ζωγραφική.
Έχετε θέσει κάποιους στόχους ή σχέδια για το νέο έτος;
Σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτή την όμορφη συνομιλία κι ευχόμαστε να γίνει πράξη ο στόχος σας σύντομα!
Για να μάθετε περισσότερα για την Λένα Βάκα μπορείτε να επισκεφθείτε το επίσημο blog της lenavaka.blogspot.com ή τα επίσημα προφίλ της σε Facebook, Instagram και Tiktok.