Η κίτρινη αποθήκη χτίστηκε το 1926, στη συμβολή των οδών Βασσάνη και Άνθιμου Γαζή, από την εταιρεία καπνών «America Tobbaco». Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επιβλητικό κτίριο που την κατασκευή ανέλαβε ο Γιάννης ∆ήµου, ο οποίος γεννήθηκε στο Ροδολείβος των Σερρών και είχε ειδίκευση στη διαλογή, την µυρωδιά και την κατεργασία του καπνού.

Εκείνη την περίοδο η καπνοβιομηχανία ήταν σε πλήρη άνθιση στην Ελλάδα και ο Βόλος αποτέλεσε ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα παραγωγής.

Κι ενώ ήταν μια όαση για τους περίπου 1000 εργαζομένους της, κατά την Γερµανική κατοχή έγινε κόλαση αφού, λόγω της διαμόρφωσης των χώρων της, χρησιμοποιήθηκε από τους Ναζί ως φυλακή, χώρος βασανιστηρίων και εκτέλεσης.

Μετά την λήξη του πολέμου και τους μεγάλους σεισμούς του 1955, το κτίριο ενισχύθηκε στην βάση του και το 1965 αγοράστηκε από τον Εθνικό Οργανισµό Καπνού (ΕΟΚ).

Αρκετά χρόνια μετά (1984) ο ∆ήµος Βόλου τοποθέτησε αναμνηστική πλάκα, τιµής ένεκεν στα θύματα του πολέμου, σε µία από τις γωνίες του κτιρίου.

Χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο µνηµείο από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1993, ενώ 20 χρόνια μετά, με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Εκεί λοιπόν, σήμερα, σχεδιάζεται να στεγαστεί το Τechnopolis Ιάσων Innovation Hot Spot για την υποστήριξη των ερευνών που συνδέονται άμεσα με τη βιομηχανική και γεωργική παραγωγή στη Θεσσαλία.

Πρόκειται για ένα έργο πνοής για την πόλη και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από νέους επιστήμονες και στη στήριξη συνεργασιών με επιχειρήσεις της Θεσσαλίας, κάτι που θα επιφέρει αύξηση της απασχόλησης στην περιοχή.

Η αποκατάσταση του κτιρίου της κίτρινης αποθήκης θα αναβαθμίσει μια ολόκληρη περιοχή αφού στα σχέδια περιλαμβάνονται χώροι έκθεσης και μνήμης για την ιστορία του κτιρίου που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή της τοπικής κοινωνίας.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι διατηρούμε την αξία των ιστορικών σημείων της πόλης και γράφουμε νέες ιστορίες με αυτά, ανανεώνοντας, μαζί με την ταυτότητά τους, την εικόνα ολόκληρης της πόλης.

Κοινοποιήστε
Διαμαντούλα Χατζηαντωνίου
Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης και πιστοποιημένη Δημοσιογράφος διαδικτύου, με συμμετοχές σε πολλά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος και κατευθύνσεως. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία, σε μαθητικό διαγωνισμό. Δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. Θρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την φύση, την φιλοσοφία και την ψυχολογία ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε θέματα κοινωνικής και ιστορικής φύσεως. Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς