Με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO) η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον κόσμο.
Με τον όρο παιδικός καρκίνος αναφερόμαστε σε κάθε μορφή καρκίνου που εμφανίζεται σε νεαρά άτομα ηλικίας κάτω των 15 ετών. Η «επάρατη» ασθένεια σπανίζει σε αυτές τις ηλικίες και αφορά ένα ποσοστό 0,5-4,6% όλων των ανθρώπων με καρκίνο.
Κάθε χρόνο πάνω από 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο εμφανίζουν κάποια μορφή καρκίνου. Περίπου τα 90.000 από αυτά δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, μόνο το 20% των παιδιών που νοσούν παγκοσμίως έχουν πρόσβαση σε σωστή και σύγχρονη ιατρική φροντίδα. Επίσης το 80% των νοσούντων παιδιών προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.
Στην Ελλάδα περίπου 300 παιδιά νοσούν κάθε χρόνο από καρκίνο, και κυρίως από λευχαιμία. Το 70% αυτών θεραπεύεται σε αντίθεση με τριτοκοσμικές χώρες, όπου τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ υψηλά.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου χαρακτηρίζει θέμα Εθνικής Προτεραιότητας για το Σύστημα Υγείας την ανάγκη για βελτίωση των υποδομών, που αφορούν την περίθαλψη και την φροντίδα των παιδιών που νοσούν από καρκίνο, καθώς και των οικογενειών τους.
Η ανεπάρκεια στην κάλυψη των αναγκών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη γεωγραφική κατανομή των παιδο-ογκολογικών κλινικών, την έλλειψη κοινωνικής μέριμνας και τη γενικότερη λειτουργία του συστήματος υγείας, το οποίο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες ανάγκες του παιδικού και εφηβικού καρκίνου.
Η εμφάνιση καρκίνου στα παιδιά αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου μετά από τα ατυχήματα.
Ποιές είναι οι συχνότερες μορφές παιδικού καρκίνου;
Οι μορφή του καρκίνου που εμφανίζεται στην παιδική ηλικία έχει σημαντική διαφορά από αυτή των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας. Η λευχαιμία αποτελεί το 1/3 όλων των μορφών παιδικού καρκίνου. Άλλες κοινές μορφές είναι τα λεμφώματα και οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι όγκων που εμφανίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε παιδιά, όπως το νευροβλάστωμα, το νεφροβλάστωμα, το μυελοβλάστωμα και το ρετινοβλάστωμα. Μορφές καρκίνου, όπως αυτοί του πνεύμονα, του μαστού ή του παχέος εντέρου συμβαίνουν κατά κύριο λόγο σε ενήλικες και υπερβολικά σπάνια σε παιδιά.
Καθώς στον παιδικό καρκίνο δεν υπάρχει πρόληψη, είναι ιδιαίτερης σημασίας η σωστή ενημέρωση των γονιών, ώστε να μπορεί να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλη ιατρική φροντίδα με αποτέλεσμα την ίαση των παιδιών.
Παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση του παιδικού καρκίνου συνδέονται με την ιονίζουσα ακτινοβολία, την γενετική σύνθεση του ατόμου και την γενετική του προδιάθεση λόγω κληρονομικότητας.
Στην Ελλάδα από το 1982 υπάρχει ο σύλλογος «ΦΛΟΓΑ», που ιδρύθηκε και συγκροτείται από γονείς παιδιών με καρκίνο, κάνοντας μια αξιοσημείωτη προσπάθεια για την στήριξη οικογενειών με παιδιά που νοσούν, για την καλύτερη ιατρική, κοινωνική και ψυχική φροντίδα αυτών των παιδιών