Στην πόλη του Βόλου θα πραγματοποιηθεί φέτος για πρώτη φορά η 5η συνάντηση των «Αρχαιολογικών Διαλόγων» από τις 30 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου 2019.

Η διοργάνωση φέτος θα κινηθεί γύρω από τον άξονα «ΘαλασσοΓεωγραφίες: Ρότες, Ροές, Δίκτυα» αναδεικνύοντας τις ποικίλες πτυχές των σχέσεων του ανθρώπου με τη θάλασσα.

Οι «Αρχαιολογικοί Διάλογοι» είναι μία δυναμική συλλογικότητα που από το 2015 επιχειρεί να θέσει τα θεμέλια μιας διεπιστημονικής συνεργασίας γύρω από τη σημασία και τον κοινωνικό ρόλο της αρχαιότητας, των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Περισσότερο από ένα συμβατικό συνέδριο, οι Διάλογοι συνιστούν ένα κριτικό θεσμό θεωρίας και πράξης, ανοικτό όχι μόνο στους αρχαιολόγους,αλλά και σε ειδικούς και μη από άλλους χώρους: ανθρωπολόγους και άλλους κοινωνικούς επιστήμονες, ιστορικούς, ιστορικούς της τέχνης, μουσειολόγους, αρχιτέκτονες, ιστορικούς της λογοτεχνίας, εικαστικούς καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές, αλλά και όποιον/α θέλει να συμμετέχει σε μια ποικιλία σχετικών δράσεων στον αστικό ιστό του Βόλου και τη γύρω περιοχή.

Η θάλασσα άλλοτε χωρίζει και άλλοτε συνδέει. Τα νησιά και οι πόλεις-λιμάνια της ακτογραμμής της Μεσογείου στη διαχρονία θα εξετασθούν ως μωσαϊκά ανθρώπινων κοινοτήτων, ως αφηγήσεις των ανθρώπινων πρακτικών, σκέψεων, εκφράσεων, και βιωμάτων, ως περάσματα με διαρκή ροή.

Η θάλασσα δεν είναι ένα αδιάφορο απόθεμα-φόντο για την ζωή μιας πόλης και την οικονομία της. Είναι η συνέχεια του εδάφους σε υγρή μορφή. Πώς εμπλέκεται η «γαλάζια οικονομία» με τη χερσαία; Τα χερσαία με τα υδάτινα και τα ψηφιακά δίκτυα μετακίνησης και προσωρινής διαμονής; Πώς εμπλέκονται οι χερσαίες αρχαιότητες με τις ενάλιες και ποια η σχέση τους με τις τοπικές κοινωνίες;

Η διοργάνωση, η οποία υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, συμπεριλαμβάνει θεματικές συνεδρίες, ανοικτές συζητήσεις, εκθέσεις, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, δρώμενα και προβολές, ενώ σε αυτήν συμμετέχουν φοιτητές και νέοι επιστήμονες, πέρα από παγιωμένες ιεραρχίες και στεγανά.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, τις θεματικές ενότητες που θα συζητηθούν, καθώς και τους συντονιστές και ομιλητές που συμμετέχουν.

Κοινοποιήστε
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.