Η Ελένη είναι μια πολύ πρόσχαρη και αξιόλογη κοπέλα που γνώρισα, πριν περίπου έναν χρόνο, με αφορμή ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Σε αυτό το πρόγραμμα ξεχώρισε, εκτός των άλλων, για την ακατάπαυστη δίψα της για γνώση, την οποία μοιραζόταν και εξακολουθεί να μοιράζεται με όλους.

Το πολιτιστικό κομμάτι είναι η Αχίλλειος πτέρνα της.
Οι σπουδές της στο τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας ήταν το φωτεινό μονοπάτι για να ανακαλύψει αυτό που αγαπά: την αρχαιολογία.

Αγαπά πολύ τον Βόλο και θέλει να προσφέρει τα μέγιστα προκειμένου να τον δει στα καλύτερά του. Και για εκείνη, όπως και για εμένα, αυτά ακόμα δεν έχουν έρθει! Οπότε υπάρχει αρκετή δουλειά να γίνει…

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, η Ελένη ήταν για ένα διάστημα στην Κύθνο, όπου συμμετείχε στην ανασκαφή που έλαβε χώρα στην βραχονησίδα «Βρυοκαστράκι». Η ανασκαφή αυτή έφερε στο φως σημαντικές πληροφορίες οι οποίες έκαναν τον γύρο του κόσμου. Τα ευρήματα τεκμηρίωσαν με βεβαιότητα την πρωτοκυκλαδική εγκατάσταση στο νησί και ανέτρεψαν κάποια δεδομένα της ιστορίας του.

Με αφορμή αυτή την σπουδαία εμπειρία, αλλά και την πολύπλευρη προσωπικότητά της, ήθελα να την γνωρίσω και σε εσάς.

Ας ξεκινήσουμε με δύο λόγια από την τελευταία εμπειρία σου στην Κύθνο. Πώς ήταν η καθημερινότητά σου και πως ένιωσες που συμμετείχες στην αποκάλυψη σημαντικών ευρημάτων;

Η εμπειρία μου στην Κύθνο με δυο λέξεις : αξέχαστη, μοναδική!

Το καλοκαίρι του 2018, όπως και το καλοκαίρι του 2017, συμμετείχα σε ανασκαφές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο νησί της Κύθνου, υπό την διεύθυνση του καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αλέξανδρου Μαζαράκη – Αινιάν, σε μια πολύ σημαντική θέση για την ιστορία των Κυκλάδων, και όχι μόνο!

Η καθημερινότητα μας δεν ήταν ποτέ βαρετή! Κάθε μέρα είχαμε μια νέα έρευνα και μελέτη!

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΓΕΜΑΤΗ ΧΩΜΑΤΑ, ΣΚΟΝΗ, ΙΔΡΩΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ ΓΙ’ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΩ!

Το 2018 σκάβαμε σε μια βραχονησίδα, στο «Βρυοκαστράκι», και κάθε μέρα μεταφερόμασταν με καράβι στον χώρο ανασκαφής! Άλλη μια καινούργια και ιδιαίτερη εμπειρία!

Αυτό που μου έμεινε από το νησί είναι η πολύ θετική αύρα και αίσθηση των κατοίκων του νησιού για την ομάδα των αρχαιολόγων που μας ευχαριστούν για την ανάδειξη του πολιτισμού του νησιού τους! Κάθε καλοκαίρι μας περιμένουν…Και κάθε καλοκαίρι με ρωτάνε αν θα ξαναέρθω του χρόνου!

Η αρχαιολογία αποκαλύπτει το παρελθόν. Πιστεύεις ότι έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε;

Η αρχαιολογία είναι μια επιστήμη, πρώτα απ’ όλα, ανθρωποκεντρική και αποτελεί την συστηματική μελέτη υλικών καταλοίπων του παρελθόντος.

Μέσω της αρχαιολογίας επιδιώκουμε να μάθουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τον άνθρωπο του παρελθόντος και προσπαθούμε να κατανοήσουμε συνήθειες και πτυχές της καθημερινής του ζωής.

Έτσι, όσο προχωράει η έρευνα μας, τόσο περισσότερα στοιχεία αποκαλύπτονται! Είναι μια έρευνα δύσκολη που απαιτεί χρόνο, κόπο, υπομονή και επιμονή!

Με δεδομένη την γνωστή, έως σήμερα, εξέλιξη της ανθρωπότητας, η ιστορία επαναλαμβάνεται;

Η ιστορία θεωρώ ότι δεν επαναλαμβάνεται, μπορεί αρκετές φορές να έχει κοινές πτυχές αλλά, κάθε φορά, εμφανίζονται καινούργια δεδομένα και διαφορετικές συνθήκες.
Κάθε εποχή είναι διαφορετική και ξεχωριστή!

Πες μας μια αποκάλυψη που ανέτρεψε την γνώμη σου για τον κόσμο όπως τον ξέρουμε.

Η αρχαιολογία είναι κάθε μέρα και μια ιδιαίτερη αποκάλυψη για εμάς! Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αποκάλυψη για μένα αλλά πολλές μικρές και διαφορετικές κάθε μέρα και αυτό είναι το όμορφο στοιχείο της επιστήμη μας.

Από το μικρότερο έως το μεγαλύτερο εύρημα της ημέρας, η χαρά μας είναι η ίδια γιατί αποτελεί ένα παραπάνω στοιχείο σε αυτό που μελετάμε! Ένα εύρημα μπορεί να ανατρέψει την γνώμη που είχαμε σχηματίσει και αυτό, πίστεψέ με, υπάρχει περίπτωση να γίνεται κάθε μέρα!

Ας περάσουμε τοπικό επίπεδο τώρα και σε πιο «δικά μας» θέματα. Ο Βόλος παρουσιάζει ιστορικό πλούτο και πολιτιστικό ενδιαφέρον, όπως όλοι ξέρουμε. Υπάρχουν πράγματα που δεν έχουν πάρει ακόμα την προσοχή που τους αξίζει ή ίσως δεν τα ξέρει ο κόσμος;

Ο Βόλος αποτελεί μια περιοχή με μακρά ιστορία (από τα προϊστορικά έως τα σύγχρονα χρόνια) και διαθέτει αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, που μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της δεν γνωρίζει ή ακόμη κιόλας δεν έχει επισκεφτεί! Ανασκαφές σημαντικών αρχαιολόγων είχαν φέρει στο φως πολύ σημαντικά στοιχεία για την προϊστορική εποχή, κυρίως στις περιοχές Σέσκλο και Διμήνι. Ακόμη, το κάστρο στα Παλαιά του Βόλου αποκαλύπτει πτυχές της βυζαντινής αλλά και οθωμανικής περιόδου της πόλης μας.

ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΝΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΑΠΟ ΤΑ ΦΩΤΙΣΜΕΝΑ ΤΕΙΧΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙ΄ΑΥΤΟ!

Επίσης, η Νέα Αγχίαλος αποτελεί περιοχή με πολύ σημαντικά ευρήματα που φωτίζουν την βυζαντινή περίοδο της περιοχής.

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η πόλη μας διαθέτει και στοιχεία της σύγχρονης ιστορίας που δεν δίνουμε τόση προσοχή. Για παράδειγμα, η συνοικία της Νέας Ιωνίας αποτελεί ολόκληρο κεφάλαιο της ιστορίας της πόλης μας!

Αναφερόμαστε σε ένα μεγάλο ποσοστό προσφύγων από την Μ. Ασία που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή κατά την δεκαετία του 1920 και φέρανε μαζί τους πολλές από τις συνήθειες και τα έθιμα που είχανε εκεί. Μια από αυτές είναι και το φαγητό, οι διατροφικές συνήθειες και παραδόσεις που ήρθανε για να μείνουν στην περιοχή!

Συμπερασματικά, έχουμε πολύ «πράγμα» στην πόλη μας, αρκεί να παρακινηθούμε να το ψάξουμε!

Αν συγκρίνεις τον Βόλο με άλλες περιοχές που έχεις μελετήσει, πιστεύεις ότι έχει τις κατάλληλες υποδομές για να υποστηρίξει την τουριστική ζήτηση;


Σαφέστατα ο Βόλος μπορεί να αποτελέσει πόλη που μπορεί να στηριχθεί στον τουρισμό και να υποδεχτεί τουρίστες, αυτό το πίστευα από παλαιότερα και συνεχίζω να το πιστεύω!

Τα πράγματα που μπορούμε να αναδείξουμε είναι ποικίλα και διαφορετικά, και αυτό είναι το δυνατό μας στοιχείο!

Δεν διαθέτουμε μόνο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στοιχεία αλλά και σύγχρονης ιστορίας στοιχεία που μπορούμε να φέρουμε στην επιφάνεια για να γίνει πιο ελκυστικός προορισμός η πόλη μας! Το θέμα δεν είναι να τα έχουμε και να τα κοιτάζουμε μόνοι μας, αλλά να γίνονται αυτά που θα μας φέρουν κοντά με άλλους ανθρώπους, άλλες κουλτούρες και εν τέλει θα κάνουν τον τουρίστα να αγαπήσει την περιοχή!

Το παν είναι ο τρόπος που θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τους τουρίστες. Με εμπειρίες και γνώσεις, με επικοινωνία πολιτιστικών στοιχείων και ανταλλαγή απόψεων και όχι με σκοπό να βγάλουμε ένα κέρδος και να μείνουμε σε αυτό! Να χτίσουμε αληθινές σχέσεις με τους τουρίστες, οι οποίες θα αποτελέσουν την καλύτερη και πιο ποιοτική διαφήμιση για τον τόπο μας!

Και τώρα που λέμε για πράγματα που γίνονται ή δεν γίνονται στην πόλη μας, να αναφέρω κάτι που δεν ξέρω αν το γνωρίζεις. Θα πραγματοποιηθούν στην πόλη μας οι «Αρχαιολογικοί Διάλογοι» (31 Μαΐου – 2 Ιουνίου).

Οι «Αρχαιολογικοί Διάλογοι» είναι ένας νέος θεσμός, ένας διαρκής κριτικός και αναστοχαστικός διάλογος για τις αρχαιότητες και την αρχαιολογία στη σημερινή κοινωνία. Η βασική του μορφή είναι ένα ετήσιο, ανοικτό συνέδριο/εκδήλωση/καλλιτεχνικό γεγονός, μια συνάντηση κριτικής, θεωρίας και πράξης, ανοικτή σ’ όλους τους αρχαιολόγους: φοιτητές και καθηγητές, διευθυντές και συμβασιούχους, εργαζόμενους/ες και άνεργους/ες, ανεξάρτητα από επιμέρους εξειδικεύσεις και χρονολογικούς, εργασιακούς, θεωρητικούς ή άλλους προσδιορισμούς, πέρα από ιεραρχίες και στεγανά.
(Για περισσότερα: ad2019.uth.gr/el/about.php)

Η πόλη μας έχει αρκετούς νέους που έχουν τις γνώσεις, το πάθος και την όρεξη να προσφέρουν στην κοινωνία. Τα ποσοστά ανεργίας όμως είναι πολύ υψηλά, από τα υψηλότερα της Ελλάδας.
Τι είναι αυτό που θα βοηθούσε την κατάσταση ώστε να εξελιχθεί τόσο η τοπική κοινωνία όσο και ο ενεργός πληθυσμός της;

Τα ποσοστά ανεργίας στην πόλη μας είναι όντως από τα υψηλότερα της χώρας και αυτό με στεναχωρεί ιδιαιτέρως. Έχουμε τόσα πράγματα που θα μπορούσανε να το ανατρέψουν αυτό!

Μεγάλο ποσοστό των νέων, κυρίως των ανθρωπιστικών επιστημών (θα μιλήσω γι αυτό καθώς σε αυτό το ποσοστό ανήκω και εγώ) εργάζονται σε καφετέριες και καταστήματα, μη εξασκώντας αυτό που έχουν σπουδάσει. Τοποθετείται έτσι, μεγάλο ποσοστό ατόμων, που θα μπορούσε να προσφέρει με τις γνώσεις του, σε θέσεις πρόσκαιρης απασχόλησης ή ακόμη και ανεργίας.

Αυτό τους «ακινητοποιεί» και δεν τους δίνει περιθώρια να δημιουργήσουν και να δώσουνε ώθηση στην κίνηση της πόλης.

Χρειάζεται ολόκληρη αλλαγή νοοτροπίας και συνηθειών για να γίνουν οι κάτοικοι της πόλης πιο ενεργοί! Και θα θέσω ένα πολύ απλό ερώτημα: Ποιοι γονείς ή και πόσοι είναι οι γονείς που θα πάνε μια Κυριακή σε ένα μουσείο με τα παιδιά τους ή σε έναν αρχαιολογικό χώρο ή για περίπατο στη φύση και εξερεύνηση του τοπίου;

Όλα ξεκινάνε από εκεί!

Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να αλλάξει στην περιοχή μας;

Ναι, αρκετά πράγματα θεωρώ! Χαχαχαχα
Η πόλη μας είναι πολύ όμορφη αλλά μένει στάσιμη και δεν «εκμεταλλεύεται» νέους που έχουν όρεξη να δημιουργήσουν και να ασχοληθούν με αυτήν!

Πολλές φορές νοιώθω ότι η πόλη μου η ίδια δεν θέλει να με κρατήσει…

Προσωπικά, γνωρίζω πολλούς νέους της πόλης μας που πήγαν στο εξωτερικό για «να βρουν την τύχη τους». Εσύ το έχεις αυτό στο μυαλό σου;

Πότε μην λες ποτέ λένε! Δεν αποκλείω τίποτα! Θέλω πάρα πολύ να μείνω στην Ελλάδα και θα το προσπαθήσω μέχρι εκεί που με παίρνει! Η προσπάθεια μου είναι καθημερινή αλλά και η απογοήτευσή μου επίσης! Συνεχίζω όμως…Τίποτα δεν σου χαρίζεται!

Γενικά, τι όνειρα κάνεις για το μέλλον;

Γενικά το όνειρό μου από όταν τελείωσα το σχολείο ήταν ξεκάθαρο : Θέλω να γίνω αρχαιολόγος! Όταν μπήκα στο πανεπιστήμιο και πήγα στην πρώτη ανασκαφή ήταν όλα πολύ ξεκάθαρα στο μυαλό μου. Ο στόχος μου ήταν ένας!

Με το ίδιο όνειρο συνεχίζω να παλεύω γι αυτό που αγαπάω τόσο πολύ!
Χαίρομαι που βρήκα από μικρή ηλικία και πολύ γρήγορα αυτό που με κάνει χαρούμενη.

Ελένη μου, σου εύχομαι ολόψυχα τα όνειρά σου να πραγματοποιηθούν! Πριν σε αποδεσμεύσω, μπορείς να απευθύνεις το δικό σου μήνυμα σε όσους διαβάσουν την συνέντευξη.

ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΤΕ.
Η ΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΣΕ ΧΟΡΤΑΙΝΕΙ ΟΣΟ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ!

Κοινοποιήστε
Διαμαντούλα Χατζηαντωνίου
Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης και πιστοποιημένη Δημοσιογράφος διαδικτύου, με συμμετοχές σε πολλά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος και κατευθύνσεως. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία, σε μαθητικό διαγωνισμό. Δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. Θρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την φύση, την φιλοσοφία και την ψυχολογία ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε θέματα κοινωνικής και ιστορικής φύσεως. Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς