Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, τα οινοποιεία των οινοτουριστικών δικτύων, σε όποιο μέρος της Ελλάδας και αν βρίσκονται, συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού και ανοίγουν τις πόρτες τους δωρεάν σε όλους εκείνους που αναζητούν ακόμα μια καινούργια εμπειρία.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού πραγματοποιείται και εορτάζεται από το 2009, τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου με τη συμμετοχή οινοποιείων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων του Κρασιού (RECEVIN) ή σε οινοτουριστικά δίκτυα.

Τι περιλαμβάνει αυτή η πρόσκληση;

  • Περιηγήσεις στις αμπελοοινικές περιοχές.
  • Προσωπική γνωριμία με τους ίδιους τους οινοπαραγωγούς
  • Ξενάγηση στους χώρους παραγωγής, ωρίμανσης και παλαίωσης των κρασιών.
  • Δοκιμή νέων και παλαιωμένων σοδειών.
  • Ενημέρωση για τα κρασιά του φετινού τρύγου που μόλις ολοκληρώθηκε.

τα επισκεψιμα οινοποιεια τησ χωρασ μασ συνήθως είναι ανοιχτά όλο το χρόνο διαμορφώνοντασ ενα υψηλο παγκόσμιο τουριστικο ενδιαφέρον, όλες τις εποχές.

Ο οινοτουρισμός αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο του τουριστικού κλάδου και δυναμική ταξιδιωτική τάση για την Ελλάδα! Τα διεθνώς αναγνωρισμένα Ελληνικά κρασιά που έχουν διακριθεί και βραβευθεί σε πολλές ετικέτες, προκαλούν ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον σε παγκόσμιο επίπεδο, για επισκέψεις στα οινοποιεία και τις περιοχές που τα παράγουν.

Μπορεί να σας φαίνεται λίγο παράδοξο το γεγονός ότι υπάρχει κόσμος που ταξιδεύει από τη μία άκρη της Γης στην άλλη για να δοκιμάσει ένα καλό κρασί όμως ο οινοτουρισμός δεν είναι μόνο η ξενάγηση σε ένα οινοποιείο, αποτελεί ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία.

Εκτός από οινογευσία, συμπεριλαμβάνει το φαγητό που σερβίρεται, την αρχιτεκτονική του οινοποιείου, το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, τους ανθρώπους που εργάζονται για την παραγωγή του, όπως και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Η Θεσσαλία έχει αρκετούς ενδιαφέροντες οινοτουριστικούς προορισμούς και έχει ενταχθεί στην ΕΝΟΑΚΕ, η οποία έχει σε εξέλιξη το σχέδιο ανάπτυξης δρόμων κρασιού στην περιοχή μας καθώς και στη Στερεά Ελλάδα. Αυτή την στιγμή, έχουμε 3 περιοχές παραγωγής κρασιών Ο.Π.Α.Π. : Ραψάνη, Αγχίαλος, Μαύρο Μεσενικόλα, και 5 Τοπικών Οίνων: Θεσσαλικός, Κρανιάς, Κραννώνος, Μετεώρων και Τυρνάβου.

Το χαρακτηριστικό που κάνει ξεχωριστούς τους θεσσαλικούς αμπελώνες είναι ότι βρίσκονται δίπλα σε όμορφα φυσικά τοπία και περιζήτητους τουριστικούς προορισμούς, κάνοντας τον οινοτουρισμό στη Θεσσαλία ιδιαιτέρως ελκυστικό. Με άλλα λόγια, συμβάλει ήδη στην τουριστική εξέλιξη της περιοχής αλλά σκοπεύει να αποκτήσει μεγάλο μέρος της στο μέλλον.

Δεν έχετε τίποτα να χάσετε!
Κάντε μια εκδρομή σε ένα από τα επισκέψιμα οινοποιεία και γνωρίστε έναν νέο κόσμο!

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μάθετε από τις Περιφερειακές Ενώσεις Οινοπαραγωγών:
Οίνοι Βορείου Ελλάδος (EN.O.A.B.E.): www.wineroads.gr – www.winesofnorthgreece.gr
Ένωση Οινοπαραγωγών Πελοποννήσου (ΕΝ.Ο.Α.Π.): www.peloponnesewineroads.com
Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου (ΕΝ.Ο.Α.Ν.Α.): http://aegeanwineries.gr

Ένωση Οινοπαραγωγών Κεντρικής Ελλάδας (ΕΝ.Ο.Α.Κ.Ε.): www.enoake.gr
Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης (Wines of Crete): www.winesofcrete.gr
Ένωση Οινοπαραγωγών  Αττικής (EN.O.A.A.): www.enoaa.gr

Κοινοποιήστε
Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης, με συμμετοχές σε πολλά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος και κατευθύνσεως. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία, σε μαθητικό διαγωνισμό. Δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. Θρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την φύση, την φιλοσοφία και την ψυχολογία ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε θέματα κοινωνικής και ιστορικής φύσεως. Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς