Υπάρχουν στιγμές στο ελληνικό ποδόσφαιρο που έχουν μείνει ανεξίτηλα χαραγμένες στις μνήμες πολλών ανθρώπων. Όχι μόνο γιατί ομάδες outsider είχαν κάνει την μεγάλη ανατροπή της εποχής κατακτώντας τελικά το πρωτάθλημα όταν όλα έδειχναν το αντίθετο, αλλά και γιατί οι συγκινήσεις όχι μόνο ποίκιλαν, αλλά είχαν και το έντονο στοιχείο του μη επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Την δεκαετία του 70′ και του 80′ δηλαδή, αρκούσε στους ποδοσφαιριστές να φορέσουν την φανέλα της εκάστοτε ομάδας και να γεμίσουν περηφάνια και δόξα χωρίς την φιλοχρήματη ιδέα και τους μάνατζερς.
________________________________________
ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0, 2 Μαΐου 1976
Είναι 2 Μαΐου του 1976 και στο γήπεδο της Τούμπας δεν πέφτει καρφίτσα, αφού περίπου 45.000 οπαδοί του ΠΑΟΚ δίνουν το παρόν στην ιστορική έδρα του Δικεφάλου, προκειμένου να παρακολουθήσουν το ντέρμπι τίτλου με την ΑΕΚ. Οι «ασπρόμαυροι» στην κορυφή της βαθμολογίας με 43 βαθμούς υποδέχονται τους δεύτερους της βαθμολογίας «κιτρινόμαυρους», που είχαν 41 βαθμούς (με σύστημα βαθμολογίας 2-1-0).
Το ντέρμπι ανάμεσα στους δύο Δικεφάλους ήταν από το ξεκίνημα του νευρικό, με τον ΠΑΟΚ στο 18ο λεπτό του αγώνα να χάνει τεράστια ευκαιρία να ανοίξει το σκορ, καθώς ο Σταύρος Σαράφης, αστόχησε σε εκτέλεση πέναλτι. Ο χρόνος κυλούσε βασανιστικά χωρίς οι δύο ομάδες να σκοράρουν.
Το ρολόι στο γήπεδο της Τούμπας σημάδευε το 89ο λεπτό, με τους «ασπρόμαυρους» να κερδίζουν φάουλ έξω από την περιοχή της ΑΕΚ. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Γιώργος Κούδας, ο οποίος σέντραρε με τον Παναγιώτη Κερμανίδη να πιάνει την κεφαλιά και τον Νέτο Γκουερίνο, σαν «από μηχανής Θεός», να πετάγεται στην πλάτη της άμυνας των «κιτρινόμαυρων» στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα και τους οπαδούς του Δικεφάλου στα ουράνια μ’ ένα «buzzer beater» που δεν ήταν σίγουρα για καρδιακούς. Ο ΠΑΟΚ ήθελε μία νίκη στα επόμενα τρία ματς για να εξασφαλίσει και μαθηματικά το πρωτάθλημα και το πέτυχε απέναντι στον Ηρακλή κερδίζοντας 3-1 στο Καυτατζόγλειο.
ΑΕΛ-Ηρακλής 1-0, 1 Μαΐου 1988
Η Λάρισα τη σεζόν 1987-88 είχε κατορθώσει να κάνει οπαδούς σε όλη την Ελλάδα με παίκτες επί το πλείστον από τα… σπλάχνα της. Οι περισσότεροι μάλιστα παίκτες είχαν κάνει αισθητή την παρουσία τους από το 1985, όταν η Λάρισα είχε κατακτήσει το κύπελλο. Είχε έρθει όμως η ώρα αυτή η ομάδα να πάει ακόμα ψηλότερα…
Στον πάγκο της η ομάδα είχε τον Γιάτσεκ Γκμοχ που το 1985 είχε φτάσει στα ημιτελικά του κυπέλλου πρωταθλητριών με τον Παναθηναϊκό και είχε οδηγήσει το 1978 την Εθνικής Πολωνίας στο Μουντιάλ της Αργεντινής. Ο Πολωνός προπονητής είχε γίνει πλέον για τα καλά κάτοικος Ελλάδας και με πρωτοποριακές ποδοσφαιρικές του ιδέες είχε φτιάξει μια ομάδα μοντέλο. Είχε χτίσει τη Λάρισα με επιμονή και υπομονή πάνω στα ταλέντα που τότε έβγαζε εν αφθονία ο θεσσαλικός κάμπος.
Το ημερολόγιο έγραφε 1η Μαΐου του 1988 και ένα γκολ του Γιώργου Μητσιμπόνα ήταν αρκετό να στείλει όχι μόνο την ομάδα, αλλά και ολόκληρη την πόλη στα ουράνια. Ο αδικοχαμένος αμυντικός των βυσσινί (σκοτώθηκε σε τροχαίο το 1997) με δικό του τέρμα στο 86ο λεπτό έδωσε την νίκη στη Λάρισα με 1-0 απέναντι στον Ηρακλή χαρίζοντας της έτσι το πρωτάθλημα.
Ηρακλής-Ολυμπιακός 0-1, 25 Μαΐου 2005
Στις 25 Μαΐου 2005 διεξήχθη η τελευταία αγωνιστική με τον Ολυμπιακό να θέλει νίκη επί του αδιάφορου Ηρακλή στο Καυτατζόγλειο για να επιστρέψουν στους τίτλους καθώς ο προηγούμενος είχε πάει στον Παναθηναϊκό. Οι Θεσσαλονικείς όμως βάζουν πολύ δύσκολα στους Πειραιώτες και σε συνδυασμό με την καταιγίδα που είχε κάνει «λιμνοθάλασσα» τον αγωνιστικό χώρο, η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς δυσκολεύεται. Ένας συνδυασμός όμως στο 61′ των Ζιοβάνι, Τζόρτζεβιτς και Ριβάλντο καταλήγει στο «χρυσό» γκολ από τον τελευταίο. Με αυτό το τέρμα ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα.
Ο Ολυμπιακός κατέκτησε ένα από τα συγκλονιστικότερα πρωταθλήματα που έχουν διεξαχθεί στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό πώς από την 19η αγωνιστική της σεζόν 2004/2005, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ βρέθηκαν σε απόσταση τριών βαθμών και πήγαν μαζί στη διεκδίκηση του τίτλου μέχρι το τελευταίο σφύριγμα.
Τελικά το πρωτάθλημα πήγε σε ερυθρόλευκα χέρια παρά το γεγονός ότι μετά την 27η αγωνιστική ο Ολυμπιακός ήταν τρίτος! Ακολούθησαν όμως δύο διαδοχικές «αυτοκτονίες» των αντιπάλων του, πρώτα της ΑΕΚ και μετά του Παναθηναϊκού. Η Ένωση θα περνούσε μόνη πρώτη την 28η αγωνιστική, αλλά έχασε με 1-0 από τον Ιωνικό στο ΟΑΚΑ, ενώ το τριφύλλι θα αγκάλιαζε τον δεύτερο σερί τίτλο, αλλά έμεινε στο 0-0 με τη ΑΕΚ την 29η αγωνιστική.
Πανηλειακός-Παναθηναϊκός 0-1, 22 Μαΐου 2004
Μετά το κύπελλο ο Παναθηναϊκός καταφέρνει να πάρει και το… πρωτάθλημα και να κάνει «νταμπλ», χάρη στον Εμμανουελ Ολισαντέμπε, που εκείνη την χρονιά ντύθηκε πάμπολλες φορές ως ο «από μηχανής Θεός» των πρασίνων. Με γκολ όπως αυτά σε Προοδευτική, ΠΑΟΚ και Πανηλειακό κράτησε όρθιο τον Παναθηναϊκό ως το τέλος και τον έκανε παντοκράτορα για την σεζόν 2003-2004, βάζοντας έτσι τέλος στην επταετή κυριαρχία του Ολυμπιακού.
Λίγες μέρες μετά από το τεράστιο διπλό στη Τούμπα (πάλι με γκολ του Ολιζαντέμπε) και τον τελικό κυπέλλου με τον Ολυμπιακό (3-1), ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει στον Πύργο για το τελευταίο ματς του πρωταθλήματος, όπου με νίκη επί του Πανηλειακού, θα έμενε πρώτος στον βαθμολογικό πίνακα και θα κατακτούσε τον τίτλο του πρωταθλητή.
Οι «πράσινοι» ήταν αγχωμένοι, ξοδεύοντας πάνω από 70 λεπτά στο ματς χωρίς να καταφέρουν να σκοράρουν, ωστόσο η χρυσή αλλαγή του Σουμ, ο Ολιζαντέμπε (αντικατέστησε τον Επαλέ στο 68΄), έλυσε το γόρδιο δεσμό… σκοράροντας στο 76΄με άψογο πλασέ, δίνοντας το τρίποντο της νίκης και του… πρωταθλήματος στο «τριφύλλι» μπροστά σε πολύ κόσμο των πρασίνων στον Πύργο.
Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-0, 11 Μαΐου 2003
Σ’ ένα παιχνίδι «σκάνδαλο» που δεν έπρεπε να ξεκινήσει ποτέ, αφού η λέξη τρομοκρατία είναι κοσμητική μπροστά σε αυτό που επικρατούσε τότε στο γήπεδο, οι πράσινοι ήθελαν νίκη, ισοπαλία ή ακόμη και ήττα μέχρι ένα γκολ διαφορά. Ο Ολυμπιακός ήθελε μόνο νίκη με δύο γκολ διαφορά και πάνω.
Το κλίμα από νωρίς ήταν τεταμένο. Μάλιστα, επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων είχαν ξεκινήσει από νωρίς στο κέντρο της Αθήνας. Αργότερα, το πούλμαν του «τριφυλλιού» έφτασε ύστερα από λάθος χειρισμούς της Αστυνομίας μέσα από τον κόσμο του Ολυμπιακού στο γήπεδο.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν να δεχτεί επίθεση, με αντικείμενα να φεύγουν με κατεύθυνση τους παίκτες του Παναθηναϊκού από οπαδούς που ήταν τόσο πάνω στις εξέδρες όσο και στον περιβάλλοντα χώρο.
Στις εξέδρες του γηπέδου υπήρχαν και 2.500 φίλοι των «πρασίνων» και υπήρχε φόβος για επεισόδια.
Κάποιοι φίλοι του Ολυμπιακού είχαν τρυπήσει ένα μέρος της φυσούνας, με αποτέλεσμα να βγουν με καθυστέρηση για ζέσταμα οι παίκτες του Παναθηναϊκού, με τη βοήθεια της Αστυνομίας.
Ακόμη και την πόρτα των αποδυτηρίων του «τριφυλλιού» προσπάθησαν να σπάσουν οπαδοί που… βρήκαν τον τρόπο να φτάσουν ως εκεί. Γενικότερα, επεισόδια υπήρχαν και άλλες χρονιές τόσο σε Καραϊσκάκη όσο και σε Λεωφόρο, αλλά για πολλούς θεωρείται ότι η Ριζούπολη ήταν ό,τι πιο τραβηγμένο είχε συμβεί μέχρι τότε.
Τελικά, το ματς ξεκινά με τον Μποροβήλο να έρχεται σε συνεννόηση με την ΕΠΑΕ.
Στο αγωνιστικό μέρος, ο Ολυμπιακός είναι ο απόλυτος κυρίαρχος. Μέσα στο πρώτο τέταρτο είχε γίνει το 2-0 και κάπου εκεί έμοιαζαν όλα να έχουν τελειώσει για το «τριφύλλι». Στο 3′ ο Ζιοβάνι άνοιξε το σκορ, ενώ στο 15′ ο Στέλιος Γιαννακόπουλος βάζει τη σφραγίδα του και στο 57′ ο ίδιος παίκτης δίνει διαστάσεις θριάμβου στο έβδομο σερί πρωτάθλημα του Ολυμπιακού.
Ολυμπιακός-ΑΕΚ 0-1, 7 Μαΐου 1989
Η 7η Μαΐου του 1989 είναι μία πολύ σημαντική μέρα για την ιστορία της ΑΕΚ. Ήταν η μέρα που ξεκίνησε μια άκρως επιτυχημένη δεκαετία με τίτλους και διακρίσεις για την Ένωση, με αποκορύφωμα την τριετία 1992-94, όπου η ομάδα κατέκτησε τρία σερί πρωταθλήματα.
Στην 29η και προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, η «Ένωση» αντιμετώπιζε στο Ολυμπιακό Στάδιο την ομάδα του Πειραιά και ήθελε στην χειρότερη την ισοπαλία για να διατηρήσει τον έναν βαθμό διαφορά που είχε.
Λίγα δευτερόλεπτα πριν αντικρίσει την δεύτερη κίτρινη ο Μανωλάς, είχε γίνει η αλλαγή που έμελλε να στιγματίσει τον αγώνα. Ο Καραγκιοζόπουλος πήρε τη θέση του Χριστοδούλου και ήταν εκείνος που θα έγραφε με χρυσά γράμματα το όνομα του στην ιστορία της ΑΕΚ.
Ο Καραγκιοζόπουλος έκοψε μια επίθεση του Ολυμπιακού και βγήκε στην κόντρα μαζί με τον Οκόνσκι. Αφού έκαναν το 1-2 δύο φορές, ο άσος της Ένωσης έστρωσε την μπάλα στο αριστερό και με ένα δυνατό σουτ έκανε το 1-0 που ήταν και το τελικό σκορ.
Το χρονόμετρο έδειχνε το 83ο λεπτό, όταν η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του Ταληκριάδη και οι 25.000 ΑΕΚτζήδες στο γήπεδο πετάχτηκαν από τα καθίσματά τους για να πανηγυρίσουν έναν τίτλο και το ξεκίνημα μιας… χρυσής δεκαετίας.
Η Ένωση ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με οκτώ παίκτες αφού στο 90’ αποβλήθηκε και ο Χατζής, με τον Μπάγεβιτς να το μαθαίνει την επόμενη μέρα στη Νέα Φιλαδέλφεια με τον χαμό που επικρατούσε στο ΟΑΚΑ.