Αν και εσύ τρέμεις στην ιδέα του να οδηγήσεις και προτιμάς να κινηθείς με τα χρονοβόρα μέσα μαζικής μεταφοράς ή να σε πηγαίνουν άλλοι με το αυτοκίνητο εκεί που θέλεις να πας, τότε αυτό που έχεις να κάνεις είναι να πληροφορηθείς σχετικά με το πώς να απαλλαχθείς από την φοβία οδήγησης.

Δεν χρειάζεται να απελπίζεσαι, ούτε να νιώθεις άχρηστη! Κάθε άνθρωπος στον κόσμο έχει περάσει τα ίδια με εσένα.

Αρχικά, πριν κάνεις το οτιδήποτε, χρειάζεται να καταλάβεις ότι το αυτοκίνητο είναι ένας σωρός με σίδερα που εξυπηρετεί τις ανάγκες σου και είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε, ακόμα και αν τρακάρεις, να σε προφυλάξει από το να πάθεις κάτι.

Συνεπώς, πρέπει να σταματήσεις να σκέφτεσαι το τι θα πάθει το αμάξι, να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου και να πεις: «εγώ είμαι αυτή που θα κάνω το αμάξι ότι θέλω, όχι αυτό με εμένα!».

Όταν καταφέρεις και αποκτήσεις την σιγουριά αυτή και αρχίζεις να κινείσαι ελεύθερα στους δρόμους, τότε θα αποκτήσεις την ανάλογη εμπειρία και θα γίνεις και εσύ μια πάρα πολύ καλή οδηγός. Βέβαια, αν θες να γίνουν όλα αυτά πιο γρήγορα αλλά και πιο αποτελεσματικά μπορείς να εφαρμόσεις μερικές από τις συμβουλές που θα σου δώσουμε.

1. Οδήγησε μαζί με κάποιον άλλο

Μια πολύ καλή μέθοδος για να καταφέρεις να ξεπεράσεις το άγχος σου και γενικότερα τη φοβία οδήγησης που λίγο-πολύ σε έχει καταλάβει είναι να οδηγείς μαζί με κάποιον άλλον, ο οποίος να είναι γνώστης.

2. Κάνε ξανά μαθήματα

Αν νιώθεις ότι έχεις ξεχάσει να οδηγείς τότε μπορείς να πας σε μια σχολή οδηγών και να ζητήσεις να κάνεις μερικά επαναληπτικά μαθήματα με τον δάσκαλο προκειμένου να εξασκηθείς αλλά και για θυμηθείς μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σου δώσει.

3. Κάνε εξάσκηση

Αν σε δυσκολεύει κάτι, π.χ. το παρκάρισμα, τότε ασχολήσου συστηματικά με αυτό έτσι ώστε να εξασκηθείς και τελικά να τα καταφέρεις και να απαλλαχθείς από τη φοβία οδήγησης. Βρες ένα πάρκινγκ άδειο και ξεκινά να δοκιμάζεις τις ικανότητές σου στο παρκάρισμα, στην όπισθεν, στο σταμάτα-ξεκίνα και γενικότερα σε ό,τι σε δυσκολεύει.

4. Μην αποφεύγεις την οδήγηση

Με το να αποφεύγεις να οδηγήσεις δεν θα καταφέρεις ποτέ να ξεπεράσεις την φοβία που έχεις. Επιπλέον, όταν χρειαστεί να οδηγήσεις για κάποια ανάγκη δεν θα τα καταφέρεις.

Αν εφαρμόσεις και σκεφτείς όσα σου είπαμε θα δεις ότι θα καταφέρεις να ξεπεράσεις την φοβία που έχεις, και η οδήγηση θα σου φαίνεται παιχνιδάκι.

Αν πάλι ο φόβος σου είναι πολύ έντονος και δεν μπορείς να τα καταφέρεις, τότε το καλύτερο που έχεις είναι να το συζητήσεις με ένα κοντινό σου πρόσωπο και ακόμα καλύτερο θα ήταν να επισκεφτείς ένα ψυχολόγο μιας και ο φόβος οδήγησης μπορεί να κρύβει κάτι βαθύτερο.