Ίσως το όνομα Έμιλυ Μπροντέ να μη σας λέει πολλά, όμως σίγουρα όλοι γνωρίζετε ή έστω έχετε ακουστά τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη». Ένα από τα διασημότερα κλασσικά έργα της βρετανικής λογοτεχνίας, που έγινε πασίγνωστο μέσα απο την μεταφορά του στον κινηματογράφο και το θέατρο και είναι και το μοναδικό μυθιστόρημα που έγραψε η Αγγλίδα συγγραφέας.

_____________________________________

Γεννημένη στην Αγγλία του 1818 η Emily Jane Brontë ήταν η πέμπτη από τα έξι παιδιά της οικογένειάς της. Λανθασμένα πολλές πηγές αναφέρονται σε τρεις αδερφές Μπροντέ, την Έμιλυ, την Άν και την Σαρλότ, γνωστή από το μυθιστόρημά της «Jane Eyre».

Οι δύο μεγαλύτερες αδερφές τους, Μαρία και Ελίζαμπεθ πέθαναν σε πολύ μικρή ηλικία από φυματίωση, ενώ είχαν και έναν αδερφό, τον αλκοολικό ποιητή Branwell.

Η μητέρα τους είχε πεθάνει όταν η Έμιλυ ήταν 3 ετών και ο πατέρας τους Patrick Brontë, που ήταν Ιρλανδός κληρικός και συγγραφέας, ανέλαβε την μόρφωση τους.

Σε διάφορες πηγές ο κύριος Μπροντέ περιγράφεται ως ένας ιδιαίτερα αυστηρός και εκκεντρικός άνθρωπος. Η επαφή του με τα γράμματα έφερε και τις κόρες του κοντά σε συγγραφικά έργα, τα οποία φαίνεται πως ενέπνευσαν και στις τρεις το λογοτεχνικό τους ταλέντο.
Ξεκίνησαν γράφοντας ποιήματα, που διαδραματίζονταν σε φανταστικούς κόσμους, από τα οποία έχει σωθεί ένα μικρό μέρος.
Οι αδερφές Brontë, όπως τις ζωγράφισε ο αδερφός τους Branwell.

Το 1846 και μετά από επιμονή της Σαρλότ, τα ποιήματα των αδερφών Μπροντέ εκδόθηκαν στο βιβλίο «Poems by Currer, Ellis, and Acton Bell«. Χρησιμοποίησαν τα αντρικά ψευδώνυμα Currer (Charlotte), Ellis (Emily) και Acton (Ann), καθώς εκείνη την εποχή η συγγραφή ήταν προνόμιο των αντρών και θεωρούσαν ότι αν αποκάλυπταν ότι ήταν γυναίκες, τα έργα τους θα αντιμετωπίζονταν με προκατάληψη.

Αν και η συλλογή τους πούλησε μόνο δυο αντίτυπα, οι αδερφές Μπροντέ δεν έχασαν ποτέ το πάθος τους για την συγγραφή. Οι κριτικές που δέχτηκαν ήταν θετικές, ενώ τα ποιήματα της Έμιλυ ήταν αυτά που φαίνεται ότι ξεχώρισαν.

Μια μυστηριώδης συγγραφέας

Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με την προσωπικότητα της Έμιλυ Μπροντέ, πέρα από όσα σκιαγραφούνται μέσα από τα έργα της και από όσα έγραψε η αδερφή της Σάρλοτ για εκείνη (τα οποία δεν θεωρούνται πλήρως αντικειμενικά). Ήταν ένα κορίτσι που απέφευγε τις κοινωνικές επαφές και εγκατέλειψε δύο φορές τα σχολεία που πήγαινε με τις αδερφές της, γιατί ένιωθε καλύτερα να βρίσκεται στο σπίτι. Οι αδερφές της ήταν οι καλύτερες και μοναδικές φίλες της.

Παρότι ντροπαλή και αντικοινωνική, μέσα από τα συγγραφικά της έργα φαίνεται πως είχε ιδιαίτερες ευαισθησίες, αγαπούσε πολύ την φύση και τα ζώα και συμπονούσε τους ανθρώπους γύρω της.
Το ύφος των ποιημάτων της ήταν λυρικό και χαλαρωτικό, ενώ στα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» αποκαλύφθηκαν πιο σκοτεινές πτυχές του συναισθηματικού της κόσμου.

________________________________________

Τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» και ο γρήγορος θάνατος

Top Withens, τα απομεινάρια της οικίας που θεωρείται ότι αποτέλεσε την έμπνευση για τα Ανεμοδαρμένα Ύψη.

Το μοναδικό μυθιστόρημα της Έμιλυ Μπροντέ, «Ανεμοδαρμένα Ύψη», εκδόθηκε το 1847, όταν εκείνη ήταν 29 ετών.

Το τολμηρό του περιεχόμενο δίχασε τους κριτικούς της εποχής με τις λεπτομερείς και γραφικότατες περιγραφές σκηνών ψυχικής και σωματικής βίας, μισανθρωπιάς και «ανήθικου πάθους».

Ο σκοτεινός κεντρικός της ήρωας Heathcliff, που προκάλεσε την κοινή γνώμη της εποχής, έγινε τελικά ένας από τους διαχρονικότερους ήρωες της γοτθικής λογοτεχνίας.

Είναι χαρακτηριστικό στην γοτθική λογοτεχνία, οι γυναίκες που βιώνουν κάποιου είδους βία να παρουσιάζονται με ένα παθητικό προφίλ, ως τα «όμορφα θύματα». Οι γυναικείοι χαρακτήρες της Έμιλυ Μπροντέ όμως δεν ήταν θύματα. Ζούσαν μέσα σ’ ένα περιβάλλον συνεχούς ψυχικής κακοποίησης, αλλά ο ρόλος τους ήταν πιο ενεργητικός και παρουσιάζονται πιο δυναμικές, αποφασιστικές και εξίσου σκληρές και απεχθείς με τους άντρες χαρακτήρες.

Αρχικά το μυθιστόρημα εκδόθηκε με το ψευδώνυμο Ellis Bell, ενώ μετά τον θάνατο της Έμιλυ, η αδερφή της Σαρλότ επιμελήθηκε την δεύτερη έκδοσή του, στην οποία αποκαλύφθηκε και το πραγματικό όνομα της συγγραφέως.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές αναφορές και μεταφορές του έργου σε λογοτεχνικά έργα, στη μουσική, στην τηλεόραση, τον κινηματογράφο και το ραδιόφωνο. Χαρακτηριστικές είναι οι κινηματογραφικές παραγωγές του 1992, του 2011, καθώς και η mini σειρά του 2009.

Το πασίγνωστο τραγούδι «Total Eclipse of the Heart» της Bonnie Tyler είναι εμπνευσμένο από τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη». Επίσης αργότερα ο έρωτας του Edwart και της Bella στα βιβλία της σειράς Twilight παραλληλίστηκε με αυτόν του Heathcliff και της Cathrin προκαλώντας τις πωλήσεις του κλασσικού μιθιστορήματος να τετραπλασιαστούν.

Ένα χρόνο μετά την δημοσίευση του βιβλίου, το 1848, και μετά την κηδεία του αδερφού της η Έμιλυ Μπροντέ αρρώστησε. Η υγεία τόσο εκείνης, όσο και των αδερφών της, ήταν αδύναμη εξαιτίας των ανθυγιεινών συνθηκών στο σπίτι που ζούσαν και το μολυσμένο νερό από το νεκροταφείο της εκκλησίας.

Παρόλο που η κατάσταση της χειροτέρευε, η Έμιλυ δεν ήθελε να δεχτεί καμία ιατρική βοήθεια.

Τρεις μήνες μετά τον θάνατο του αδερφού της, στις 19 Δεκεμβρίου του 1848, η Έμιλυ Μπροντέ πέθανε από φυματίωση σε ηλικία μόλις 30 ετών.

Μια υπηρέτρια του σπιτιού είχε πει πως είχε πεθάνει «με την καρδιά ραγισμένη από την αγάπη για τον αδερφό της», γεγονός που προκάλεσε φήμες για αιμομιξία. Κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.

Η αξία της Έμιλυ Μποντέ ως λογοτέχνιδα αναγνωρίστηκε πολύ μετά τον θάνατό της και το μοναδικό της μυθιστόρημα αποτελεί μέχρι σήμερα ένα εμβληματικό έργο της κλασσικής και γοτθικής λογοτεχνίας, καθιστώντας την αγγλίδα συγγραφέα μια από τις σημαντικότερες του είδους.
Κοινοποιήστε
Άννα-Μαρία Κέκια
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.