Η Δρ. Δήμητρα Ντάσιου Πλακίδα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο. Από πολύ μικρή ήξερε ότι θα ακολουθήσει την ιατρική επιστήμη, δεν είχε φοβία με τους γιατρούς, σε αντίθεση με τα άλλα παιδάκια της ηλικίας της. Η ίδια χαρακτηριστικά θυμάται ότι όταν νόσησε από αμυγδαλίτιδα πήρε με το ζόρι τη μητέρα της και πήγαν στη κλινική για να βγάλει τις αμυγδαλές της.
Το τρίτο παιδί της οικογένειας Ντάσιου μεγάλωσε με αρχές και τρόπους που τη συνοδεύουν μέχρι σήμερα στη ζωή της. Η ανατροφή που πήρε από το δικηγόρο πατέρα της ήταν πρωτοποριακή για την εποχή.
Το ίδιο πρωτοποριακή θα είναι και η εξέλιξη της στο χώρο της ιατρικής. Δεν μένει μόνο στις γνώσεις που πήρε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την ειδικότητα της Δερματολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Συγγρός», άλλα τις εμπλουτίζει διαρκώς με μετεκπαιδεύσεις και σεμινάρια.
Στο ιατρείο της εφαρμόζει εξελιγμένες μεθόδους θεραπειών, με πολλές από αυτές να υπήρξε και η πρώτη που τις εφάρμοσε.
Επί σαράντα χρόνια μέχρι σήμερα, πηγαίνει στο ιατρείο της με την ίδια διάθεση και χαρά που είχε όταν πρωτοξεκίνησε την καριέρα της και σίγουρα στο τέλος της ημέρας δεν νιώθει κουρασμένη, άλλα ικανοποιημένη που ακόμα μια φορά πρόσφερε τη βοήθειά της.
Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με τον Τόμυ, τον γάτο της, το διάβασμα, την κηπουρική, μαγειρική, την γυμναστική – κάνει yoga 20 χρόνια, διαβάζει επιστημονικά περιοδικά ή παρακολουθεί κάποιο διαδικτυακό σεμινάριο. Όπως λέει και η ίδια “θέλω να ενημερώνομαι για ό,τι καινούριο υπάρχει στο επάγγελμα μου, η γνώση δεν τελείωνε ποτέ!!!”
Οι διακρίσεις της και οι τίτλοι της πολλοί.
Το 2016 στο Σικάγο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου δερματοχειρουργικής της Aμερικάνικης Eταιρίας Δερματοχειρουργικής (ASDS), τιμήθηκε για το εκπαιδευτικό της έργο προς τους Έλληνες δερματολόγους. Έχει τιμηθεί με το μετάλλιο του μέντορα για τις υπηρεσίες της ως εκπαιδευτικός με διεθνή εμβέλεια από την Αμερικανική Εταιρεία Δερματοχειρουργικής (ASDS) και το 2018 από την Ελληνική Εταιρία Δερματοχειρουργικής για την πρόσφορα της ως ιδρύτρια και επί οκταετίας εκλεγμένη πρόεδρος της επιστημονικής αυτής εταιρείας. Είναι εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης στο νοσοκομείο Συγγρός πάνω από 10 χρονιά και μαζί με τον διευθυντή της δερματολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού εγκαθίδρυσε το Δερματοχειρουργικό Κέντρο Ευαγγελισμού.
Είναι χαρά και τιμή μας που φιλοξενούμε σήμερα στο περιοδικό μας την διακεκριμένη ιατρό, κυρία Δήμητρα Ντάσιου Πλακίδα για μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης σχετικά με τις πρωτοπωρίες και τις μεθόδους της δερματολογίας και δερματοχειρουργικής, τομείς στους οποίους διαπρέπει.
____________________________________________
– Κυρία Ντάσιου, τι ήταν αυτό που σας ώθησε να επιλέξετε το δρόμο της ιατρικής;
Από μικρή μου άρεσε η προσφορά προς τον συνάνθρωπο μου, να προσφέρω ότι είναι καλύτερο για την υγεία και την ευεξία του ανθρώπου. Η ιατρική πρεσβεύει αυτό ακριβώς, την πρόσφορα στον άνθρωπο. Η επιλογή της ειδίκευσης δεν ήταν καθόλου εύκολη. Η πρώτη ιδιότητα που μου τράβηξε το ενδιαφέρον ήταν η χειρουργική και αυτό γιατί είναι μία επιστήμη άμεσα αποτελεσματική, πάντα ήθελα να έχω άμεσα ορατό αποτέλεσμα σε σύγκριση με τις φαρμακευτικές θεραπείες, που πολλές φορές η αποθεραπεία είναι χρονοβόρα.
Αυτό που με προσέγγισε στη δερματολογία είναι ότι μπορούσα να έχω ένα ορατό αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας φαρμακευτικές θεραπείες σε συνδυασμό με τις επεμβατικές, όπου αυτό είναι δυνατό.
– Είστε από τους ελάχιστους δερματοχειρούργους στην Ελλάδα, που διδάχτηκε και εφαρμόζει την μέθοδο Mohs… Μιλήστε μας για τη μέθοδο αυτή.
Η θεραπεία Mohs, η οποία πήρε το όνομά της από τον Αμερικανό χειρουργό Frederic Mohs, έχει να κάνει με την αφαίρεση των καρκίνων του δέρματος με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι 100% ριζικός και να μην υπάρχουν υποτροπές.
Ο Μοsh ήταν αυτός που βρήκε τον πρωτοποριακό τρόπο να γίνεται άμεσα η βιοψία του δερματικού όγκου που αφαιρείται, με τέτοιο τρόπο ώστε να ελέγχει τα όρια και αν υπάρχει υπόλοιπο καρκίνου να μπορεί να αφαιρείται την ιδία στιγμή, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες υποτροπής του καρκίνου, δίχως να ταλαιπωρείται ο ασθενής.
Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι μπορεί οι καρκίνοι του δέματος να είναι σπάνια επιθετικοί, αλλά να έχουν τη τάση να υποτροπιάζουν μέσα σε λίγους μήνες ή και χρόνια και τότε γίνεται ανεξέλεγκτος, μπορεί να επεκταθεί σε βάθος και σε έκταση τόσο που να μην μπορούμε να καθορίσουμε τα όρια και να μην μπορούμε να τον αφαιρέσουμε εντελώς. Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία η πλήρης αφαίρεση του καρκίνου του δέρματος από τη πρώτη φόρα.
Με τη μέθοδο Mohs αφαιρούμε τον ορατό κλινικά όγκο με χαρτογράφηση, με ταχεία βιοψία και ειδική μέθοδο τεμαχισμού ελέγχονται στο μικροσκόπιο τα όρια των τεμαχίων του όγκου. Αν είναι ελεύθερα καρκινικών κυττάρων ακολουθεί η αποκατάσταση του τραύματος, αν όχι επαναλαμβάνεται η διαδικασία αφαίρεσης δέρματος από την περιφέρεια της βλάβης. Aκολουθεί νέος έλεγχος στο εργαστήριο και μόνον όταν τα όρια είναι καθαρά προβαίνουμε στην αποκατάσταση του τραύματος, αλλιώς συνεχίζουμε την αφαίρεση μέχρι να βρούμε καθαρά όρια.
Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία συνήθως ολοκληρώνεται την ίδια ή την επόμενη μέρα. Τα πλεονεκτήματα όμως που προσφέρει είναι η πλήρη θεραπεία, ενώ συγχρόνως εξοικονομείται το υγιές δέρματος και δε θυσιάζεται άσκοπα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα σε περιοχές του προσώπου, που είναι υψηλού κινδύνου για υποτροπές και δύσκολες ανατομικά περιοχές όπως η μύτη, τα βλέφαρα, τα αυτιά και το στόμα, όπου χρειάζεται να αποφύγουμε δυσμορφίες μετά την αποκατάσταση.
– Εκτός από την μέθοδο Mohs είστε νομίζω και η πρώτη που εφαρμόσατε την λιποαναρρόφηση στην Ελλάδα…
Όχι, δεν ήμουν η πρώτη. Όταν άρχισα να εφαρμόζω τη λιποαναρρόφηση το 1986, ασχολούμουν εγώ και ίσως άλλοι δύο συνάδελφοι. Τότε ήταν μία πρωτοποριακή μέθοδος, όχι μόνο για το Βόλο, αλλά για όλη την Ελλάδα. Ήμουν όμως η πρώτη που την εφάρμοσε με τοπική αναισθησία, την αποκαλούμενη “λιπογλυπτική”. Αυτό τον όρο χρησιμοποίησε ο μέντορας μου και πρωτοπόρος Γάλλος γιατρός Pierre Fournier στο Παρίσι για να περιγράψει την πιο εκλεπτυσμένη και καλλιτεχνική τεχνική της λιποαναρρόφησης.
Μία τέτοια μέθοδος για μια αισθητική επέμβαση σημαίνει μεγάλη ασφάλεια για τον ασθενή, αποκλείουμε τους κινδύνους της ολικής νάρκωσης, δεν κακοποιούμε αγγεία, νεύρα και γενικά τους ιστούς, έχουμε λιγότερο αιματηρή επέμβαση, λιγότερο οίδημα και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Η μέθοδος που χρησιμοποιώ στη λιποαναρρόφηση είναι η “Διογκωτική Τοπική Αναισθησία του J. Klein” (Local Tumescent Anesthesia), κατά την οποία μεγάλη ποσότητα αραιωμένου αναισθητικού υγρού διοχετεύεται ομοιόμορφα κάτω από το δέρμα όπου βρίσκεται το λίπος. Με τη διόγκωση που δημιουργείται οι ιστοί διαχωρίζονται κι έτσι το λίπος αναρροφάται εύκολα, ανώδυνα και με ασφάλεια. Δεν τραυματίζουμε αγγεία, και λόγω του ότι δεν υπάρχει απώλεια αίματος έχουμε πολλή γρήγορη αποθεραπεία του ασθενή, χωρίς πόνο μετά την επέμβαση και το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο. Με τη μέθοδο αυτή η επέμβαση έχει απλοποιηθεί αρκετά, ο ασθενής δεν χρειάζεται να νοσηλευτεί ή να μείνει στο κρεβάτι και από την επομένη κιόλας μέρα μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά του και στις καθημερινές του συνήθειες.
– Ποιά είναι λοιπόν τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου λιποαναρρόφησης;
Πολύ μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι χρησιμοποιούμε μέρος του λίπους που αφαιρούμε για να διορθώσουμε βλάβες που μπορεί να υπάρχουν στο πρόσωπο ή στο σώμα με ενέσιμο τρόπο. Αντί για να χρησιμοποιήσουμε ένα ξένο υλικό, με το δικό μας λίπος μπορούμε να διορθώσουμε οποιοδήποτε έλλειμα του προσώπου ή του σώματος. Για παράδειγμα να γεμίσουμε ουλές από ακμή ή από τραύμα, να αυξήσουμε το μικρό πηγούνι, τα ζυγωματικά ή να ανανεώσουμε ένα πρόσωπο με φυσικό τρόπο, να βελτιώσουμε τις λεπτές κνήμες, να αυξήσουμε το στήθος ή τα χείλη.
Το λίπος είναι το πιο ασφαλές υλικό πλήρωσης, πρόκειται για ζωντανά κύτταρα, έχει σταθερό αποτέλεσμα και μεγάλη διάρκεια ζωής, πρόκειται για αυτομόσχευμα.
Την ειδίκευση της λιποαναρρόφησης την έκανα στο Παρίσι το 1986 δίπλα στον αισθητικό χειρουργό Pierre Fournier, ο οποίος ήταν πρωτοπόρος στην τεχνική της λιποαναρρόφησης με τοπική αναισθησία, αλλά και στην εμφύτευση λίπους στο πρόσωπο.
Όταν ξεκίνησα τις πρώτες επεμβάσεις στο ιατρείο μου στο Βόλο, ο δάσκαλος μου ήταν πάντα δίπλα μου για να αισθάνομαι μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Στη πορεία της καριέρας μου την τεχνική αυτή την εξέλιξα και έκανα βελτιώσεις οι οποίες παρουσιαστήκαν σε διάφορα συνέδρια και σεμινάρια του εξωτερικού.
Η νέα τεχνική είχε να κάνει με την εμφύτευση λίπους με λεπτή βελόνα και όχι με κάνουλα. Αυτό ήταν πραγματικά επαναστατικό, γιατί η εμφύτευση λίπους γίνεται πιο εκλεπτυσμένη, μπορώ να κάνω λεπτομέρειες στο πρόσωπο χωρίς να δημιουργούνται μεγάλα οιδήματα, ανωμαλίες στο δέρμα και εκχυμώσεις.
– Μέσα στις πρωτοποριακές σας θεραπείες είναι και το botox. Εσείς το κάνατε γνωστό πρώτη φορά στους Βολιώτες.
Ναι, το 1994 παρακολούθησα ένα συνέδριο δερματοχειρουργικής στο Τορόντο του Καναδά, εκεί έγινε και ένα σεμινάριο για εφαρμογές της βοτουλινικής τοξίνης για αισθητικούς λόγους με εκπαιδευτή τον Καναδό Δερματολόγο Alastair Carruthers. Ο Carruthers μαζί με τη σύζυγό του οφθαλμίατρο, Jean Carruthers, επινόησαν κι έκαναν τις πρώτες μελέτες για αισθητικές εφαρμογές στην τοξίνη αυτή. Το φάρμακο υπήρχε μεν, αλλά μόνο για θεραπείες νοσημάτων που οφείλονταν στο σπασμό των μυών.
Όταν διαπίστωσαν ότι εφαρμόζοντας το botox κοντά στα μάτια υπήρχε και βελτίωση των ρυτίδων, τότε σκέφτηκαν να κάνουν μελέτη για το τι αποτέλεσμα θα είχε ακινητοποιώντας ορισμένους μυς του προσώπου που είναι υπεύθυνοι για τις ρυτίδες έκφρασης, όπως είναι οι ρυτίδες του μεσόφρυου, του μετώπου, της έξω γωνίας του ματιού (“πόδι χήνας”). Φυσικά τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά.
Το 1994 λοιπόν, επιστρέφοντας από τον Καναδά στην Ελλάδα, στις αποσκευές μου είχα και το πρώτο μπουκαλάκι botox. Μετά από μερικούς μήνες παρουσίασα τα αποτελέσματα από τις πρώτες μου εφαρμογές μου στην Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία, όπου έμειναν όλοι έκπληκτοι, αλλά και με την αμφισβήτηση πως είναι δυνατόν ένα φάρμακο και μάλιστα τοξίνη να χρησιμοποιηθεί για αισθητικούς λόγους.
Την ίδια αντίδραση είχαν και οι ασθενείς μου βέβαια, που στην αρχή ήταν επιφυλακτικοί… παρόλα αυτά αρκετές γυναίκες που με εμπιστευόντουσαν εφάρμοσαν το botox δίχως δεύτερη σκέψη. Στη πορεία των χρόνων το botox έγινε ευρέως γνωστό και άρχισε να εφαρμόζεται και σε άλλα σημεία, για παράδειγμα στο άνω χείλος για τις ρυτίδες του καπνιστή, το περίγραμμα του προσώπου, λαιμό και ντεκολτέ, άλλα και για υπεριδρωσία των παλαμών, της μασχάλης αλλά και των πελμάτων, που είναι πολύ ενοχλητική.
Αυτή είναι μια πολύ σημαντική εφαρμογή, η όποια αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και το αποτέλεσμα μπορεί να χει διάρκεια μέχρι και 10 μήνες. Από το 1994 λοιπόν, μέχρι και σήμερα το botox εφαρμόζεται καθημερινά σε άντρες και γυναίκες με μεγάλη ασφάλεια και θεαματικά αποτελέσματα!!
– Πως προέκυψε να μπει η αισθητική ιατρική στη ζωή σας;
Από μικρή ασχολούμουν με τις καλές τέχνες, μου άρεσε η ζωγραφική, ο χορός και η μουσική. Όπως σας είπα και νωρίτερα, σπούδασα ιατρική γιατί ήθελα να προσφέρω στον άνθρωπο, όμως με ενδιαφέρει εξίσου να θεραπεύω νοσήματα και να βελτιώνω την αισθητική του προσώπου και του σώματος.
Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι η ομορφιά έχει αντίκτυπο στη ψυχική υγεία του ανθρώπου. Όταν είσαι ευχαριστημένος από την εικόνα σου αισθάνεσαι πολύ καλύτερα.
Κάποτε έγινε μία έρευνα σε ένα γηροκομείο κατά την οποία χώρισαν τους ενοίκους του σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα περιποιήθηκαν τα μέλη της- τους χτένισαν, τους έβαψαν τα νυχιά, τους έκαναν ένα ωραίο μακιγιάζ- ενώ στη δεύτερη ομάδα δεν τους περιποιήθηκαν καθόλου. Μετά από έναν μηνά τα μέλη της πρώτης ομάδας είχαν βελτιώσει κατά πολύ τις παραμέτρους της υγείας τους, σε σχέση με τα μέλη της δεύτερης. Το ότι αισθάνθηκαν καλύτερα στην εμφάνιση τους, επηρέασε και την υγεία τους.
Πάντα τονίζω στους ασθενείς μου πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο σωστός τρόπος ζωής, όχι μόνο στην σωματική μας υγεία, αλλά και στην εμφάνισή μας. Τους ενθαρρύνω να έχουν μία ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή με τροφές πού περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες και καθημερινή άσκηση… Αυτά τα δυο είναι τα πιο σημαντικά για το ευ ζην. Η ψυχική υγεία επηρεάζει και όλη την υγεία μας!!
– Η Ελληνική Δερματοχειρουργική Εταιρία οφείλει την ύπαρξη της σε εσάς. Μιλήστε μας λίγο γι’αυτό.
Το 1990 ξεκίνησα vα κάνω σεμινάρια σε δερματολόγους με θέμα τη επεμβατική δερματολογία. Στήριξη και βοήθεια σ’ αυτό είχα από τον Αμερικανό Δερματοχειρουργό καθηγητή και μέντορά μου, Lawrence Field, ο οποίος στήριξε και την ιδέα μου να οργανώσουμε την Εταιρία Δερματοχειρουργικής στη Ελλάδα.
Η Ελληνική Εταιρία Δερματοχειρουργικής, λοιπόν, συστήνεται τον Ιανουάριο 1991 με έδρα το Βόλο. Από τον πρώτο χρόνο της σύστασής της κάναμε σεμινάρια και εκπαιδεύαμε δερματολόγους φέρνοντας ειδικούς επιστήμονες από άλλες χώρες, αλλά και με την συχνή συμμετοχή του καθηγητή Field, ο οποίος πρόσφατα έφυγε από τη ζωή.
Χάρη σε αυτούς τους εξαιρετικούς επιστήμονες μάθαμε πολύ προχωρημένες τεχνικές, που δεν θα μπορούσαμε διαφορετικά να τις διδαχτούμε. Το 1999 κάναμε και το πρώτο διεθνές συνέδριο Δερματοχειρουργικής στην Αθήνα σε συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρεία Δερματοχειρουργικής (ISDS) και με τη συμμετοχή καταξιωμένων Δερματοχειρουργών από όλο τον κόσμο. Στα πλαίσια του συνεδρίου αυτού έγιναν 20 σεμινάρια, όπου εκπαιδεύτηκαν σύνεδροι από όλο τον κόσμο. Για τα σεμινάρια αυτά μας φιλοξένησαν στα χειρουργεία τους πέντε αθηναϊκά νοσοκομεία, μεταξύ αυτών το «Ιατρικό Κέντρο», το «Υγεία», το Στρατιωτικό Νοσοκομείο και το «Συγγρός».
Προσωπικά είχα την τιμή να προσκληθώ και να διδάξω σε πολλά σεμινάρια στο εξωτερικό, όπως στο Βερολίνο, στις ΗΠΑ, στην Ισπανία, στο Μεξικό, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, Ιορδανία, Αίγυπτο, Σαγκάη, Τεχεράνη.
Ξέρεις, Ουρανία, ο δερματολόγος είναι αυτός που γνωρίζει το δέρμα καλυτέρα από όλες τις ειδικότητες… την φυσιολογία του, την λειτουργιά του, την ανατομία του, τους τρόπους που επουλώνεται, και είναι ο πιο κατάλληλος γιατρός για να εφαρμόσει τις επεμβατικές θεραπείες, περιλαμβανομένου και των νυχιών, μαλλιών και τους ορατούς βλεννογόνους.
– Υπάρχει μια παρεξηγημένη ίσως αντίληψη όσον αφορά τις θεραπείες ομορφιάς στο ευρύ κοινό.
Πού σωστά το λες, παρεξηγημένη αντίληψη. Αυτό που λένε να μην κάνουμε παρεμβάσεις στην φυσική εξέλιξη της γήρανσης δεν ευσταθεί. Όπως φροντίζουμε τα δόντια μας και δεν τα αφήνουμε να σαπίσουν και να πέσουν, όπως περιποιούμαστε τα νυχιά μας και τα μαλλιά μας, έτσι ακριβώς πρέπει να κάνουμε και με το πρόσωπο μας. Πάντα αναγκαζόμαστε να παρεμβαίνουμε στη φύση, πολλές φόρες για να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής και άλλες για να προλάβουμε την κακή εξέλιξη της.
Όταν λοιπόν μπορούμε να διορθώσουμε κάτι που χαλάει την εμφάνιση μας, γιατί να μην το κάνουμε από τη στιγμή που δεν έχει επιπτώσεις στην υγεία μας και δεν δημιουργεί παραμορφώσεις; Πάντα με οδηγό το φυσικό αποτέλεσμα χωρίς υπερβολή.
Δυστυχώς όμως υπάρχουν και τα αρνητικά παραδείγματα με υπερβολές που γίνονται με αισθητικές παρεμβάσεις που αλλοιώνουν και παραμορφώνουν τη προσωπικότητα του ατόμου και αυτό είναι ένα κακό παράδειγμα για τους περισσότερους. Πολλές φόρες μου λένε “δεν θέλω να μου κάνεις αυτό το παγωμένο μέτωπο ή τα υπερβολικά χείλη και τα ζυγωματικά”, επειδή έχουν δει τα άσχημα παραδείγματα στα ΜΜΕ.
Αυτό που εξηγώ στους ασθενείς μου είναι ότι δουλεύω πάντα με γνώμονα το φυσικό αποτέλεσμα, δίχως να αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του ασθενή και να διατηρείται το πρόσωπο όπως ήταν στη νεαρότερη ηλικία. Πρέπει να σεβόμαστε την προσωπικότητα του ατόμου και όχι να την αλλάζουμε. Αν χρειαστεί κάποια βελτίωση τη κάνουμε δίχως να είναι πολύ έντονη.
– Ποια είναι τελικά η πιο αποτελεσματική θεραπεία για το πρόσωπο;
Εξαρτάται από την ηλικία και από τον τύπο του δέρματος, κάθε ασθενής χρειάζεται τη δίκη του θεραπεία. Σε κάποιους χρειάζεται να βελτιώσουμε το σχήμα του προσώπου, σε άλλους τη ποιότητα του δέρματος, να αφαιρέσουμε λεκέδες ή να διορθώσουμε ρυτίδες έκφρασης. Ο κάθε ασθενής έχει τη δική του θεραπεία.
Στη διόρθωση ελλειμάτων του προσώπου, αυλακώσεις και βαθιές ρυτίδες θα χρειαστεί να γεμίσω τη βλάβη με ξένο υλικό, όπως το υαλουρονικό ή με το αυτόλογο υλικό, όπως είναι το λίπος. Στις περιπτώσεις που πρέπει να διορθώσω τις ρυτίδες που προκαλούνται από τη σύσπαση των μυών θα χρησιμοποιήσω botox. Για λεπτές ρυτίδες και λεκέδες στο πρόσωπο κατάλληλα είναι τα χημικά peeling, τα laser και η φωτοδυναμική θεραπεία.
Η αισθητική ιατρική όμως δεν σταματάει μόνο στο πρόσωπο. Σε ανώμαλη κατανομή λίπους στο σώμα (ψωμάκια) η αποτελεσματικότερη θεραπεία είναι η λιποαναρρόφηση, σε λιγότερο έντονο πρόβλημα υπάρχουν θεραπείες με μηχανήματα, όπως είναι η ραδιοσυχνότητα, το LPG η θεραπεία carboxy, οι μεσοθεραπείες, το Laser Genesis … μπορούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα και ανώδυνα να διορθώσουμε τη χαλάρωση, να σμιλεύσουμε το σώμα, ακόμα και να “σπάσουμε” το λίπος.
Στις μέρες μας η επιστήμη κάνει θαύματα, όλα μπορούν να γίνουν αρκεί να υπάρχει συνεργασία και εμπιστοσύνη μεταξύ γιατρού και ασθενή.
– Ποια θα λέγατε εσείς ότι είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος αισθητικές θεραπείες;
Δεν υπάρχει όριο ηλικίας. Από την εφηβεία αρχίζουμε και φροντίζουμε σωστά το δέρμα μας. Συμβουλευόμαστε πάντα το δερματολόγο μας για τη χορήγηση των καταλλήλων προϊόντων, κάνουμε συχνούς δερματολογικούς καθαρισμούς ώστε να εξισορροπήσουμε το σμήγμα και να περιορίσουμε την ακμή. Χρησιμοποιούμε προσεγμένα δερματολογικά καλλυντικά που έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε δραστικές ουσίες χωρίς να δημιουργούν προβλήματα και δίχως να αφήνουν το δέρμα να γεράζει.
Από εκεί και πέρα ξεκινάμε με τις σωστές θεραπείες για κάθε ηλικία. Για παράδειγμα, το botox, που είναι η πιο απλή και συνηθισμένη θεραπεία, έχει τύχει να την εφαρμόσω και σε εικοσιδυάχρονες, άλλα και σε σαραντάχρονες. Με τη σωστή δερματοανάλυση μπορούμε να ενημερώσουμε τον ασθενή για τις κατάλληλες γι’ αυτόν θεραπείες.
– Είστε γιατρός πραγματικά περιζήτητη. Έρχονται στο ιατρείο σας ασθενείς από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και το εξωτερικό. Επιλέξατε όμως να ζήσετε στο Βόλο, παρά να χτίσετε την καριέρα σας σε μία μεγαλύτερη πόλη.
Ανέκαθεν με τραβούσε ο Βόλος και συναισθηματικά, μιας και είναι η πόλη που μεγάλωσα, αλλά και ως τρόπος ζωής. Ποτέ δεν ήθελα να ζήσω σε μια μεγάλη πόλη, προτιμώ την ποιότητα και τον τρόπο ζωής που σου προσφέρουν οι μικρές πόλεις. Ο Βόλος είναι η ιδανικότερη θεωρώ πόλη για να συνδυάσει κανείς ήρεμη ζωή χωρίς να είναι βαρετή.
Ο σημαντικότερος λόγος όμως που έμεινα και δραστηριοποιήθηκα επαγγελματικά στο Βόλο ήταν η οικογένεια μου. Βέβαια δεν ήταν μία εύκολη απόφαση αυτή, μιας και η καταξίωση ενός επιστήμονα σε ένα μικρό μέρος δεν είναι αναγνωρίσιμη.
Παρ’ όλα αυτά ό,τι πέτυχα το πέτυχα με διπλό κόπο, γιατί πάντα υπάρχει μια υποτίμηση στις επαρχιακές πόλεις από πλευράς ασθενών, αλλά με τις προσπάθειες που έκανα νομίζω ότι πέτυχα να αναστρέψω αυτό το κλίμα.
Στην Ελλάδα πάντα υπήρχε ένα ταμπού, να κρατάνε καλά κρυμμένα τα μυστικά της δουλειάς τους. Εγώ προτιμώ να τα μοιράζομαι, γιατί θέλω να προχωρήσει το κομμάτι της δερματοχειρουργικής στην Ελλάδα. Όποιες γνώσεις είχα τις πρόσφερα -και εξακολουθώ μέχρι και σήμερα να το κάνω- αφιλοκερδώς σε νεότερους συναδέλφους και νομίζω ότι οι περισσότεροι το αναγνωρίζουν αυτό. Στο ιατρείο μου έχουν εκπαιδευτεί πολλοί νέοι δερματολόγοι, οι οποίο συνέχισαν και χάραξαν τη δική τους πορεία στο τομέα της ιατρικής.
Ουρανία μου, είμαι απόλυτα ικανοποιημένη από τη ζωή μου και για ό,τι εχω καταφέρει. Δεν νομίζω ότι περισσότερη προβολή ή ένας άλλος τρόπος ζωής θα με έκαναν να νιώθω πιο ευτυχισμένη και πιο γεμάτη.
– Το μεγαλύτερο στήριγμά σας στα χρόνια της καριέρας σας; Η οικογένειά σας;
Σίγουρα αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για τον σύζυγο μου, ο οποίος πάντα με βοηθούσε και δεν με εμπόδιζε να ταξιδεύω για να βελτιώνω τις γνώσεις μου κι αργότερα να εκπαιδεύω, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του σπιτιού και των παιδιών όσο εγώ έλειπα. Αυτή ήταν πολύ σημαντική βοήθεια από τη πλευρά του, γιατί με τη καριέρα μου συγχρόνως μεγάλωσα και δύο εξαιρετικά παιδιά, τα οποία είχαν τις ανάγκες τους και τις απαιτήσεις τους.
Έκανα και συνεχίζω να κάνω πολλά ταξίδια για επιμόρφωση, καθώς και σεμινάρια. Εκτός από το ιατρείο μου στο Βόλο συνεργάζομαι με ένα δερματολογικό κέντρο στο Κολωνάκι, στο οποίο πρέπει να βρίσκομαι τουλάχιστον μία φόρα το μήνα. Χωρίς την βοήθεια του άντρα μου σίγουρα δεν θα τα είχα καταφέρει!!! Έχω όμως ακόμα μία οικογένεια, εξίσου σημαντική για εμένα… το προσωπικό του ιατρείου μου, με το οποίο έχουμε άριστη συνεργασία και χρόνια σχέση εμπιστοσύνης. Η εμπειρία του και η υπευθυνότητα του με κάνουν να αισθάνομαι ασφαλής ακόμα και τις ημέρες που δεν παρίσταμαι στο ιατρείο μου.
– Ακολούθησε κάποιο από τα παιδιά σας την ιατρική;
Όχι κανένα, και δεν μπορώ να πω ότι με στεναχωρεί αυτό. Τα παιδιά μου ήταν ελευθέρα, όπως ήμουν και εγώ από τους γονείς μου, να ακολουθήσουν αυτό που αγαπούσαν και ποτέ δεν τα πίεσα να κάνουν αυτό που ήθελα εγώ. Ξέρεις, Ουρανία,
ο άνθρωπος το επάγγελμά του το παντρεύεται για όλη του τη ζωή και αν κάνει κάτι που δεν αγαπάει ιδιαίτερα, αν δεν του δίνει χαρά και ικανοποίηση, δεν θα είναι ευτυχισμένος.
– Ποιά είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;
Τα σχέδια διαμορφώνονται ανάλογα με τις συνθήκες είτε είναι προσωπικές είτε στο σύνολο, γιατί συχνά είναι απρόοπτες, όπως τώρα με την πανδημία. Ο στόχος είναι πάντα πώς να αυτοβελτιώνομαι ως άνθρωπος και ως γιατρός και να αντλώ χαρά και ικανοποίηση από αυτό που μπορώ να προσφέρω.
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Δερματολογικό – Δερματοχειρουργικό κέντρο DermaClinic στην επίσημη ιστοσελίδα:
dermaclinic.com.gr
Facebook – Instagram